Przekąski z ciasta francuskiego to świetny pomysł na każdą imprezę, w tym oczywiście na andrzejki! Jeżeli nie wiesz, co podać gościom, mamy trzy proste przepisy. Oto super przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdzą się także jako dodatki do sałatki lub dania na ciepło.
Ciasto francuskie ma wiele zalet, ale jedną z najważniejszych jest fakt, że bez problemu możemy kupić je w prawie każdym sklepie. Dzięki temu przygotowanie wypieków jest bardzo szybkie. Wystarczy słodkie lub słone nadzienie i ciasto można wstawiać do piekarnika. Wypróbuj nasze propozycje przekąsek na andrzejki z ciasta francuskiego.
Pierwsza propozycja, to ciasto francuskie na słono. Do przygotowania paluszków potrzebujemy:
Ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i delikatnie wałkujemy. Jeżeli używamy ciasta mrożonego, wcześniej musimy je rozmrozić w lodówce. Rozwałkowane ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Następnie posypujemy słodką papryką i startym żółtym serem. Posypkę dociskamy do ciasta. Teraz wszystko kroimy w długie paski o szerokości ok. 1,5 do 2 cm. Paluszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i pieczemy ok. 15 minut.
Mini pizze to świetny pomysł na każdą imprezę, zarówno na andrzejkową domówkę jak i imprezę urodzinową dzieci lub nastolatków. Do przygotowania tej przekąski potrzebujemy:
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, a następnie na jego powierzchni rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Teraz ciasto posypujemy startym serem i ziołami z suszonym czosnkiem. Kroimy je w prostokąty i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na mini pizzach układamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Ciastka pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza lub 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Pizze dekorujemy świeżą bazylią.
Palmiery to klasyczne słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina liście palmy. Do ich przygotowania potrzebujemy, poza ciastem, tylko cukier i cynamon. Oto składniki na palmiery:
Ciasto rozkładamy na stolnicy i delikatnie wałkujemy. Cukier mieszamy z cynamonem i równą warstwą rozsypujemy na cieście. Teraz zwijamy ciasto od zewnętrznych krawędzi do wewnątrz — powstaną dwa połączone ślimaki. Rulon ciasta kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Układamy je na blasze i lekko rozpłaszczamy. Pozostawiamy dość duże odstępy, ponieważ ciastka bardzo urosną. Palmiery pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 15 minut - aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!
Sensacyjne odkrycie pod Grzmiącą. Miecz sprzed...
Warto zapytać się gdzie nasze dirhamy że Szczecineckiego skarbu.Za chwilę mija 10 lat i ani widu ani słychu.
Cadyk
18:10, 2025-12-13
Stan wojenny w Szczecinku. Wspomnienia
Czerwoną zarazę i POplecznikow ryżego volksdojcza.
Nie bać
18:02, 2025-12-13
Sensacyjne odkrycie pod Grzmiącą. Miecz sprzed...
Grzmiąca kolebką starożytnej kultury.
A
17:35, 2025-12-13
Sensacyjne odkrycie pod Grzmiącą. Miecz sprzed...
Tak oto idee dotarły wreszcie do Grzmiącej :) Razem z siekierą.
Kraina snów
17:01, 2025-12-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz