Zamknij
REKLAMA
REKLAMA
20:47, 10.01.2021
Ich wnioski opublikował "Journal of Happiness Studies"
11
09:47, 10.01.2021
Pod koniec ubiegłego roku Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powiększyła się o kolejny produkt z województwa zachodniopomorskiego - Zupę ?nic?
2
14:06, 09.01.2021
Ich wnioski opublikował "Journal of Happiness Studies" (
3
15:12, 05.01.2021
Słowo koronawirus zostało wybrane Słowem Roku przez internautów i kapitułę językoznawców w konkursie Słowa na Czasie, prowadzonym przez Instytut Języka Polskiego Uniwersytetu Warszawskiego. W 10-lecie konkursu wybrano też Słowo Dekady - wyrażenie 500+.
22:36, 25.11.2020
Wcześniejsze prace wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych we flawanole może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naczyń. ?Flawanole to małe cząsteczki występujące w wielu owocach i warzywach, a także w kakao - wyjaśniła Catarina Rendeiro, wykładowca nauk o żywieniu na University of Birmingham. - Nadają owocom i warzywom jasne kolory i wiadomo, że korzystnie wpływają na funkcje naczyniowe. Chcieliśmy wiedzieć, czy flawanole mają również pozytywny wpływ na układ naczyniowy mózgu i czy może to mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze?.
19:35, 18.10.2020
Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach ?European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes? ostrzegają, że nieprawidłowe żywienie to na świecie wiodąca przyczyna śmierci z powodu chorób serca.
5
17:00, 16.10.2020
Jak poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński, z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. wynika, że średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę. "W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56 proc." ? dodał.
8
19:41, 12.10.2020
Aplikacja #FakeHunter to naturalne uzupełnienie stworzonych już wcześniej przez Polską Agencję Prasową narzędzi do wyszukiwania fałszywych informacji na temat koronawirusa krążących w Internecie. "Dzięki tej aplikacji będziemy mogli dotrzeć do 100 proc. użytkowników sieci. Nasze narzędzia działają bowiem już na komputerach i urządzeniach mobilnych" - podkreślił prezes zarządu PAP Wojciech Surmacz.
11
13:14, 26.09.2020
Moda na tatuaże trwa u nas od lat, ale w czasie pandemii chętnych na trwałe ozdobienie ciała wyraźnie przybyło. Spory wzrost zainteresowania tatuażami po okresie lockdownu potwierdzają dane platformy InkSearch. W pierwszym kwartale po otwarciu salonów odnotowano tam ponad 100 tys. odwiedzin nowych użytkowników, którzy szukali projektu tatuażu oraz artysty, który wykona wymarzony rysunek. Aż 70 procent tych wizyt dotyczyło tatuaży dla kobiet.
2
08:44, 24.09.2020
Seniorzy, którzy spożywają 300 gram grzybów tygodniowo (około pół talerza), są o 50 proc. mniej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI). Ale nawet niewielkie spożycie grzybów w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko MCI, czyli starczego otępienia - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Singapuru.
REKLAMA
1
09:10, 20.09.2020
Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach (Finlandia) podają kolejny ważny powód ku temu, a zrezygnować z tytoniu.
09:14, 13.09.2020
Eksperymentując na szczurach, naukowcy z University of Illinois w Chicago badali, w jaki sposób zaburzanie ich snu przez 28 dni wpłynie na mikrobiom jelitowy - zbiór mikroorganizmów zamieszkujących układ pokarmowy - oraz na ciśnienie tętnicze.
1
08:35, 08.09.2020
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szczecinku informuje , iż sezon grzybobrań rozpoczęty, a wraz z nim jak co roku powraca temat związany z tym czy warto jeść grzyby.
15:10, 05.09.2020
Badania naukowców z University of South Australia (UniSA)oraz Gyeongsang National University (Korea Płd.) sugerują, że karmelizacja zachodząca w czerwonym mięsie w wysokiej temperaturze (na przykład podczas pieczenia smażenia i grillowania) powoduje powstawanie związków, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i powikłań cukrzycy.
17:20, 03.09.2020
Toksyczna atmosfera w pracy może być efektem bardzo wielu różnych czynników. "Przede wszystkim jest to skutek braku komunikacji, gdy pracownik nie wie, jak oceniana jest jego praca, jakie zmiany zachodzą w firmie, kiedy bez jego udziału są podejmowane decyzje dotyczące jego, kiedy nie dostaje informacji zwrotnej, czy pracuje dobrze, czy nie - wylicza w rozmowie z PAP Life psycholog i wykładowca akademicki, dr Mateusz Grzesiak.
REKLAMA