Degustacja ekologicznych produktów, odwiedziny u zwierząt, a przede wszystkim kilka godzin spędzonych z dala od miejskiego zgiełku – to propozycja jaką na sobotę (7 października) przygotowała Fundacja im. Stanisława Karłowskiego prowadząca farmę w Juchowie.
[FOTORELACJA]7420[/FOTORELACJA]
Gospodarstwo słynące z przybliżania natury mieszczuchom, po raz kolejny otworzyło swoje drzwi i zaprosiło do odwiedzin. Tym razem celem były przede wszystkim eko zakupy – zarówno produktów spożywczych wytworzonych w Juchowie, jak i tych przygotowanych przez zaprzyjaźnionych rękodzielników i producentów naturalnych kosmetyków.
Odwiedzający mogli liczyć również na różnorodne degustacje! Specjały „Od mleka do sera”, „Od ziarna do chleba i makaronów” oraz „Z ogrodu do Twojej kuchni i spiżarni”, powstały w ekologicznych warunkach ze szczególnym poszanowaniem praw przyrody. Sery, mleko, zioła czy napary herbaciane wyprodukowano bez szkodliwych pestycydów, sztucznych nawozów czy barwników, a jedynie z wykorzystaniem w pełni naturalnych rozwiązań takich jak użyźnianie gleby kompostem.
Jak zwykle największe emocje u najmłodszych wzbudziły odwiedziny u zwierząt gospodarskich: małych świnek, owiec, kóz, a zwłaszcza bardzo gościnnych i przyjaźnie nastawionych krów.
Złaknieni wiedzy mogli też poznać historię farmy, dowiedzieć się czym jest gospodarstwo biodynamiczne oraz zapoznać z działalnością społeczno – kulturalną placówki, na którą składają się warsztaty dla najmłodszych, „Letnia Szkoła Cyrkowa”, aktywizacja zawodowa osób niepełnosprawnych, a ostatnio nawet koncert fortepianowy w plenerze.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz