Zamknij

Rum - czym kierować się przy jego wyborze? 

10:22, 05.01.2021 r. Aktualizacja: 10:22, 05.01.2021
Skomentuj fot. materiał partnera fot. materiał partnera

W Polsce rum najczęściej można spotkać w ciastach i deserach. Komu jednak nie zdarzyło się pomyśleć, oglądając po raz kolejny kultowych Piratów z Karaibów, że chętnie skosztowałby pirackiego trunku nie tylko w urodzinowym torcie? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o ulubionym napoju kapitana Jacka Sparrowa!

6 rzeczy, którymi warto się kierować przy wyborze rumu

  • Krajem pochodzenia

Skąd pochodzi rum? Historycy twierdzą, że najprawdopodobniej z Chin i Indii. Jak to się stało, że największą popularnością cieszy się więc w krajach Ameryki Łacińskiej? Sadzonki trzciny cukrowej, z której powstaje rum, do Europy trafiły wraz z Maurami, a za Ocean w XV wieku za sprawą samego Krzysztofa Kolumba. Roślina doskonale przyjęła się w tamtejszym ciepłym i wilgotnym klimacie. Szybko rozpoczęto więc produkcję trunku na skalę masową. Dziś rum wytwarzany jest m.in. na Barbadosie, Dominikanie, Jamajce, Martynice, w Wenezueli, Trynidadzie, Panamie, Nikaragui i Gwatemali.

  • Ceną

Cena butelki rumu zaczyna się już od kilkudziesięciu złotych. Podobnie jak w przypadku innych napojów wysokoprocentowych typu whisky, rozstrzał cenowy jest dosyć spory. Na rynku można znaleźć produkty zarówno za kilkaset, jak i kilka tysięcy złotych.

  • Styl

Rozróżniamy trzy główne style produkcji rumu: angielski, hiszpański i francuski. Pierwszy (angielski) powstaje z melasy – słodkiego syropu o ciemnobrązowym kolorze będącego efektem ubocznym produkcji cukru trzcinowego. Drugi (hiszpański) również jest wytwarzany z melasy, ale jest nieco lżejszy w smaku i krócej fermentuje. Produkowany jest m.in. w Wenezueli i na Dominikanie. Z kolei trzeci (francuski) powstaje na bazie soku z trzciny cukrowej.

  • Wiekiem

Produkcja rumu nie została obwarowana tak licznymi przepisami jak produkcja whisky. Niektóre rumy dojrzewają tylko rok, a inne mogą leżakować w dębowych beczkach lub stalowych zbiornikach nawet 15-20 lat. Czas oraz miejsce dojrzewania wpływają m.in. na barwę trunku.

  • Zawartością alkoholu

Rum różni się także zawartością alkoholu, która nie może być mniejsza niż 37,5%, ale nie wyższa niż 81%. Największą popularnością cieszy się rum o zawartości około 40% alkoholu.

  • Kolorem

Rum najczęściej kojarzy się z trunkiem o charakterystycznym złotym lub bursztynowym kolorze. Ale nie każdy napój alkoholowy z napisem „rum” na etykiecie ma taką samą barwę! Coraz większą popularnością cieszy się także biały rum (bezbarwny). Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem. Często jest wykorzystywany jako baza do drinków. Głównym producentem tego trunku jest Portoryko.

Jak pić rum?

Rum to jeden z ulubionych napojów baristów. Świetnie komponuje się z dodatkami np. gazowanymi napojami typu cola, sokami owocowymi (np. z ananasów lub cytrusów). Można go podawać z mleczkiem kokosowym, wermutem, cukrem trzcinowym, a także bez dodatków. Najpopularniejszym koktajlem tworzonym na bazie rumu jest Cuba Libre, w którego skład oprócz rumu  wchodzi także cola, sok z limonki oraz lód.

Więcej informacji na temat rumu możesz znaleźć na stronie: https://dunder.store/kategoria-produktu/rum/

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%