Zamknij

Przekąski na piknik: 5 pomysłów na szybkie przekąski dla całej rodziny

artykuł sponsorowany 10:28, 17.06.2022 Aktualizacja: 10:31, 17.06.2022
Skomentuj

Jakie przekąski sprawdzają się na pikniku? Z całą pewnością smaczne, treściwe i ciekawe, w tym takie, które różnią się od tych jadanych na co dzień w domu. Przekąski przygotowywane na piknik powinno się także móc sprytnie zapakować i zabrać ze sobą na świeże powietrze, a ich zjedzenie nie powinno wymagać sztućców czy talerzy. Oto 5 inspiracji na takie właśnie przekąski dla całej rodziny.

Pyszne piknikowe kanapki w bułkach ciabatta

Kanapki to klasyczna piknikowa przekąska, która w dodatku jest najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu. Jedyne, co jest do niej potrzebne, to odpowiednie składniki, takie jak świeże bułki ciabatta, warzywa, czy wędliny Hańderek. Do przygotowania kanapek z tego przepisu warto przygotować paprykę, którą najlepiej podsmażyć lekko na patelni, cebulę, pomidora, majonez, ketchup, rukolę i ząbek czosnku.

Bułki ciabatta można podpiec w piekarniku przez kilka minut, żeby stały się bardziej chrupiące. Do naczynia przekłada się 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę ketchupu i drobno posiekany ząbek czosnku, po czym dokładnie miesza na gładką masę. W ten sposób powstaje sos, którym następnie smaruje się pieczywo przed położeniem reszty składników.

W rozciętych bułkach układa się kolejno pokrojone w plastry mięso, w tym na przykład soczysty boczek od Hańderka, plastry pomidora, drobno pokrojoną cebulę i przysmażoną paprykę. Gotowe kanapki można zawinąć w pergamin.

Tosty z bekonem i jajkiem sadzonym

Przed przygotowaniem tostów warto podsmażyć na patelni chleb tostowy dla jego kruchości. Następnie na patelni należy usmażyć jajka sadzone – po jednym do każdego tosta – oraz bekon.

Podsmażony chleb tostowy smaruje się majonezem, po czym układa się na nim kawałki sałaty, plastry pomidora, jajko i ogórka konserwowego. Na drugą połówkę tosta kładzie się przysmażone kawałki bekonu, po czym składa tosty i kroi na małe poręczne trójkąty.

Do tostów można dodać wiele innych składników, w tym na przykład więcej mięsa, plastry smażonej piersi z kurczaka lub delikatną kiełbasę z indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzmocnić ich smak ziołami i dodatkowymi sosami.

Hot dogi na piknik z grillem lub ogniskiem

Hot dogi najlepiej smakują podawane na ciepło, dlatego jako przekąski są one szczególnie polecane na pikniki, podczas których korzysta się z grilla lub rozpala ognisko. W ten sposób nad ogniem można podgrzać kiełbaski lub parówki.

Do takiej przekąski w domu warto przygotować sałatkę, z którą poda się hot dogi. Świetnie w tej roli sprawdzi się prosta sałatka z majonezem i warzywami takimi jak pomidor, sałata, cebula i kukurydza.

Bułki do hot dogów można podpiec w piekarniku, jeszcze przed wyjściem na piknik, lub już na miejscu nad grillem czy ogniskiem, razem z parówkami.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Do pasztecików zaleca się wybór mięsa mielonego z indyka – jest ono delikatne w smaku i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. Około 250 gramów mięsa wystarczy, żeby przygotować farsz do pasztecików z jednego rulonu ciasta francuskiego. Mięso mielone smaży się na patelni do uzyskania właściwego koloru i doprawia ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i dowolną mieszanką ziół wedle gustu. Jeśli mięso zaczyna się palić na patelni, można dolać do niego pół szklanki wody.

Rozwinięty rulon ciasta francuskiego należy pokroić na kwadraty o długości boku około 8 cm. Na każdy taki fragment ciasta wykłada się jedną łyżkę mięsnego farszu, po czym dokładnie zawija, aby nie wychodził on z pasztecików podczas pieczenia. Paszteciki piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 10 do 15 min.

Muffinki na słono z serem i kiełbasą

Przygotowanie muffinek zajmuje najwięcej czasu ze wszystkich podanych tu przepisów, jednak jest warte zadziwiającego i pysznego efektu. Najpierw należy przygotować ciasto, co rozpoczyna się od rozpuszczenia szczypty soli, łyżeczki cukru i 7 gramów drożdży w połowie szklanki ciepłej wody. Do tej mieszanki następnie należy dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko i 4 łyżki majonezu.

Kolejny krok do pokrojenie jednej laski kiełbasy w cienkie plastry i podsmażenie. Kiełbasę wraz z garścią startego sera i ziołami dodaje się delikatnie do ciasta, które następnie należy rozlać do foremek. Ostatni krok to pieczenie muffinek przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%