Zamknij
REKLAMA

Przekąski na piknik: 5 pomysłów na szybkie przekąski dla całej rodziny

10:28, 17.06.2022 | .
Skomentuj

Jakie przekąski sprawdzają się na pikniku? Z całą pewnością smaczne, treściwe i ciekawe, w tym takie, które różnią się od tych jadanych na co dzień w domu. Przekąski przygotowywane na piknik powinno się także móc sprytnie zapakować i zabrać ze sobą na świeże powietrze, a ich zjedzenie nie powinno wymagać sztućców czy talerzy. Oto 5 inspiracji na takie właśnie przekąski dla całej rodziny.

Pyszne piknikowe kanapki w bułkach ciabatta

Kanapki to klasyczna piknikowa przekąska, która w dodatku jest najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu. Jedyne, co jest do niej potrzebne, to odpowiednie składniki, takie jak świeże bułki ciabatta, warzywa, czy wędliny Hańderek. Do przygotowania kanapek z tego przepisu warto przygotować paprykę, którą najlepiej podsmażyć lekko na patelni, cebulę, pomidora, majonez, ketchup, rukolę i ząbek czosnku.

Bułki ciabatta można podpiec w piekarniku przez kilka minut, żeby stały się bardziej chrupiące. Do naczynia przekłada się 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę ketchupu i drobno posiekany ząbek czosnku, po czym dokładnie miesza na gładką masę. W ten sposób powstaje sos, którym następnie smaruje się pieczywo przed położeniem reszty składników.

W rozciętych bułkach układa się kolejno pokrojone w plastry mięso, w tym na przykład soczysty boczek od Hańderka, plastry pomidora, drobno pokrojoną cebulę i przysmażoną paprykę. Gotowe kanapki można zawinąć w pergamin.

Tosty z bekonem i jajkiem sadzonym

Przed przygotowaniem tostów warto podsmażyć na patelni chleb tostowy dla jego kruchości. Następnie na patelni należy usmażyć jajka sadzone – po jednym do każdego tosta – oraz bekon.

Podsmażony chleb tostowy smaruje się majonezem, po czym układa się na nim kawałki sałaty, plastry pomidora, jajko i ogórka konserwowego. Na drugą połówkę tosta kładzie się przysmażone kawałki bekonu, po czym składa tosty i kroi na małe poręczne trójkąty.

Do tostów można dodać wiele innych składników, w tym na przykład więcej mięsa, plastry smażonej piersi z kurczaka lub delikatną kiełbasę z indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzmocnić ich smak ziołami i dodatkowymi sosami.

Hot dogi na piknik z grillem lub ogniskiem

Hot dogi najlepiej smakują podawane na ciepło, dlatego jako przekąski są one szczególnie polecane na pikniki, podczas których korzysta się z grilla lub rozpala ognisko. W ten sposób nad ogniem można podgrzać kiełbaski lub parówki.

Do takiej przekąski w domu warto przygotować sałatkę, z którą poda się hot dogi. Świetnie w tej roli sprawdzi się prosta sałatka z majonezem i warzywami takimi jak pomidor, sałata, cebula i kukurydza.

Bułki do hot dogów można podpiec w piekarniku, jeszcze przed wyjściem na piknik, lub już na miejscu nad grillem czy ogniskiem, razem z parówkami.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Do pasztecików zaleca się wybór mięsa mielonego z indyka – jest ono delikatne w smaku i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. Około 250 gramów mięsa wystarczy, żeby przygotować farsz do pasztecików z jednego rulonu ciasta francuskiego. Mięso mielone smaży się na patelni do uzyskania właściwego koloru i doprawia ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i dowolną mieszanką ziół wedle gustu. Jeśli mięso zaczyna się palić na patelni, można dolać do niego pół szklanki wody.

Rozwinięty rulon ciasta francuskiego należy pokroić na kwadraty o długości boku około 8 cm. Na każdy taki fragment ciasta wykłada się jedną łyżkę mięsnego farszu, po czym dokładnie zawija, aby nie wychodził on z pasztecików podczas pieczenia. Paszteciki piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 10 do 15 min.

Muffinki na słono z serem i kiełbasą

Przygotowanie muffinek zajmuje najwięcej czasu ze wszystkich podanych tu przepisów, jednak jest warte zadziwiającego i pysznego efektu. Najpierw należy przygotować ciasto, co rozpoczyna się od rozpuszczenia szczypty soli, łyżeczki cukru i 7 gramów drożdży w połowie szklanki ciepłej wody. Do tej mieszanki następnie należy dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko i 4 łyżki majonezu.

Kolejny krok do pokrojenie jednej laski kiełbasy w cienkie plastry i podsmażenie. Kiełbasę wraz z garścią startego sera i ziołami dodaje się delikatnie do ciasta, które następnie należy rozlać do foremek. Ostatni krok to pieczenie muffinek przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%