Zamknij

Kawa lungo - co to za kawa i jak ją przygotować?

. + 12:37, 01.03.2022 Aktualizacja: 12:37, 01.03.2022
Skomentuj

Kawa lungo należy do rodziny włoskich kaw espresso. Również z języka włoskiego pochodzi jej nazwa - espresso lungo to po prostu przedłużone espresso. Nie należy mylić tego z espresso doppio (czyli podwójnym espresso). To coś zupełnie innego! Espresso lungo - jaka to kawa? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak przygotować idealną kawę lungo.

Kawa espresso lungo - dlaczego właściwie powstała?

Zacznijmy od tego, że kawa lungo wywodzi się od klasycznego espresso. Dla niewtajemniczonych espresso to ekstrakt z 7g średnio zmielonej, ciemno palonej kawy, który przygotowuje się, przepuszczając przez kawę  wodę o temperaturze 90-96 stopni C w czasie 25 sekund. Uzyskuje się w ten sposób 25-30 ml naparu. Więcej o tym, jak przygotować perfekcyjne espresso przeczytasz w poradniku https://gorillacoffee.pl/rekomendacja-parzenia/espresso/.

Jak nietrudno się domyślić, espresso to kawa, którą pije się szybko - wystarcza na 2-3 łyki. Jest idealna, gdy chcemy dodać sobie energii o poranku lub w trakcie zabieganego dnia. Gdy jednak chcemy usiąść w kawiarni i pogadać z przyjaciółmi lub poczytać w spokoju gazetę, kilka łyczków klasycznego espresso to jednak trochę za mało. Zwykle mamy ochotę na więcej. I tu z pomocą przychodzi espresso lungo, czyli przedłużone espresso. Jest odpowiedzią na potrzebę spokojnego pobycia w kawiarni i delektowania się smakiem.

Espresso lungo - co to za kawa?

Odpowiadając na zawarte w temacie artykułu pytanie “kawa lungo - co to za kawa?”, posługujemy się sformułowaniem, że to “przedłużone espresso”. W dużym uproszczeniu oznacza to, że podczas parzenia, po uzyskaniu objętości espresso, “przedłużamy” przepływ wody przez kawę. Uzyskujemy w ten sposób napar o większej objętości, zazwyczaj 50-60 ml, czyli objętościowo większy od standardowego espresso. To ilość idealna, jeśli w kawiarni chcemy spędzić nieco więcej czasu i dłużej delektować się kawą.

Espresso lungo - jaka to kawa? Smak i zawartość kofeiny

Jak smakuje kawa espresso lungo? W porównaniu ze standardowym espresso jest bardzo aromatyczna, ale nieco bardziej gorzkawa, co dla wielu osób, lubiących kawową goryczkę, jest zaletą. Ma także bardziej wodnistą od espresso konsystencję i nieco łagodniejszy smak. Ze względu na dłuższy kontakt kawy z wodą, espresso lungo zawiera więcej kofeiny niż jego klasyczny odpowiednik, przez co właściwości pobudzające lungo są silniejsze.

Kawa espresso lungo - jak ją przyrządzić?

O ile kawa lungo nie jest najpopularniejszą propozycją w polskich kawiarniach, o tyle można ją zaparzyć w większości domowych ekspresów ciśnieniowych, ponieważ najczęściej jest stałym elementem menu urządzenia.

Nie każdemu jednak automatycznie przygotowany napar smakuje. Gusta są różne, a kawa kawie nie jest równa. Wariantów przygotowania espresso lungo są dziesiątki, a ten który ostatecznie wybierzemy, zależy zwykle od preferencji naszych kubków smakowych.

Jeśli chcesz przygotować własne espresso lungo, przedstawiamy nasz wariant. Potrzebna będzie standardowa doza kawy do klasycznego espresso (7g), jak te oferowane przez Gorilla Coffee. Wydłużamy czas parzenia o 10 sekund i zwiększamy objętość naparu do 50 ml. I gotowe - możemy cieszyć się smakiem samodzielne przygotowanego espresso lungo.

Inne warianty polegają na odpowiednim zwiększeniu dozy kawy i dopasowaniu do tego wydłużonego czasu parzenia. To, jakie proporcje i czas przygotowania kawy ostatecznie wybierzemy, zależy od naszego indywidualnego smaku. Tak czy inaczej - zachęcamy do eksperymentowania i szukania własnego sprawdzonego przepisu na lungo.

Czy kawa espresso lungo jest tym samym co cafe americano?

Wiele osób, szukając odpowiedzi na pytanie “kawa lungo - co to takiego?”, łączy bohatera dzisiejszego artykułu z kawą americano. To błąd, americano nie jest tym samym co kawa lungo, choć oba rodzaje kawy wywodzą się z espresso.

Różnica polega na tym, że w przypadku cafe americano, do zwykłego pojedynczego espresso dolewa się gorącej wody po zaparzeniu. Tak przygotowana kawa często pita jest z dodatkiem mleka. W lungo, jak już wiemy,  wydłuża się czas parzenia i zwiększa ilość wody.

Co jeszcze warto wiedzieć o espresso lungo?

Kawa espresso lungo jest propozycją, której według nas powinien spróbować każdy kawosz. Wiele osób zastanawia się, czy przed wypiciem pierwszego łyku lungo warto przepłukać usta wodą, podobnie jak przy klasycznym espresso. Nasza odpowiedź brzmi tak: dobrze jest to zrobić, aby wyczuć pełny bukiet smaku kawy: jej słodycz, goryczkę, kwasowość i balans.

Ciekawostką na temat lungo jest fakt, że w czasie upałów bywa często pita z lodem jako napój zarówno pobudzający, jak i chłodzący. Naszym zdaniem naprawdę warto spróbować!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%