Zamknij

Do jakich dań łosoś sprawdzi się najlepiej?

. + 11:56, 01.07.2022 Aktualizacja: 11:56, 01.07.2022
Skomentuj

Łosoś to popularna ryba morska ceniona przez konsumentów za walory smakowe oraz szerokie wykorzystanie kulinarne. Najpopularniejszy sposób serwowania łososia to wersja pieczona lub grillowana. W jakich innych potrawach można wykorzystać łososia? Dlaczego ryby morskie powinny gościć na naszych stołach?

Łosoś – dlaczego jest zdrowy?

Właściwości odżywcze łososia stawiają go obok innych produktów zaliczanych do tzw. superfoods. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. 

Wartości odżywcze łososia w 100 g

  • wartość energetyczna – 201 kcal;
  • białko – 19,90 g;
  • tłuszcze – 13,60 g;
  • węglowodany – 0,00 g. 

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość w łososiu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka. Obecność w diecie produktów zawierających kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to wskazanie dietetyczne dla osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego, dyslipidemię i inne choroby metaboliczne, do których zalicza się otyłość, cukrzycę typu 2. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych np. choroba Alzheimera. 

Właściwości prozdrowotne łososia:

  • wsparcie pracy mózgu;
  • korzystne oddziaływanie na układ nerwowy;
  • poprawia stan naczyń krwionośnych;
  • wspiera pracę serca;
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • obniża stany zapalne organizmu;
  • wpływa na układ kostno-stawowy;
  • reguluje profil lipidowy;
  • przyspiesza gojenie ran. 

Łosoś jest bardzo pożądany w jadłospisie tzw. diety płodności ze względu na wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdolności prokreacyjne. Obecność kwasów dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego w diecie przyszłej mamy korzystnie oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży i samego porodu. 

Łosoś, jakiego nie znałeś – przepisy na dania z łososiem 

Łosoś jest dostępny pod postacią ryby świeżej lub jako łosoś wędzony na zimno, lub na gorąco. Obie formy popularnej ryby mogą być z powodzeniem wykorzystane w kuchni. Poznaj ciekawe i proste przepisy na dania z łososiem, których nie znałeś. Naleśniki z wędzonym łososiem i warzywami świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę lub lunch na wynos do pracy. Z kolei pikantna tajska zupa z łososiem na mleczku kokosowym przeniesie nas do tajemniczej Azji zachwycającej różnorodnością kolorów, smaków i aromatów. 

1.     Naleśniki z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • Łosoś wędzony na gorąco MOWI SIGNATURE – 2 opakowania;
  • Ziemniaki – 4 szt. małe (3 szt. średnie);
  • Marchew – 2 szt.;
  • Seler – ½ szt.;
  • Mąka pszenna – 500 g;
  • Jaja – 2 szt.;
  • Masło klarowane – 50 g;
  • Kwaśna śmietana – 200 ml;
  • Szczypior – 1 pęczek;
  • Cytryna – 1 szt;
  • Sól, pieprz – do smaku. 

Pierwszym krokiem do przygotowania wytrawnych naleśników z łososiem będzie przygotowanie ciasta na naleśniki. Obrane warzywa (ziemniaki, marchew, seler) należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostawić na kilka minut i odcisnąć sok. Następnie w dużej misce należy wymieszać mąkę i jaja, po czym dodać starte wcześniej warzywa. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 4 porcje i usmażyć na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony. Na usmażonych naleśnikach układamy wędzonego łososia, kleks kwaśnej śmietany i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

2.     Zupa tajska z łososiem

Składniki na 2 porcje:

  • Świeży łosoś MOWI – 400 g;
  • Mleczko kokosowe – 1 puszka, 400 ml;
  • Kurkuma świeża – 30 g;
  • Kolendra świeża – 1 pęczek;
  • Cebula dymka – 1 pęczek;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Papryczka chili – 1 szt.;
  • Imbir korzeń świeży – 50 g;
  • Trawa cytrynowa – 2 szt.;
  • Olej sezamowy – 30 ml;
  • Sos rybny – 50 ml.

Do przygotowania pikantnej tajskiej zupy z łososiem będziemy potrzebować duży garnek. Na rozgrzanym oleju podsmażamy starty imbir, kurkumę, posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie składniki zalewamy 1 litrem wody, dodajemy sos rybny, trawę cytrynową i gotujemy przez około 30 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy przez 15 minut. Po upływie kwadransa dodajemy posiekaną kolendrę, która jest nieodzownym składnikiem tajskiej kuchni. Dzieło zwieńczy dodanie łososia pokrojonego w grubszą kostkę, którego gotujemy w zupie około 5 minut. Po przelaniu do talerzy danie posypujemy pokrojoną dymką.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%