Choć dziś na wyciągnięcie ręki mamy rozmaite wyroby masarskie, które z łatwością można kupić w wielu sklepach, to do łask wraca moda na domową produkcję wędlin oraz kiełbas. Coraz więcej osób stawia na własnej roboty produkty, które powstają przy użyciu najlepszej jakości składników. Warto mieć przy tym elementarną wiedzę, by robienie kiełbasy było nie tylko satysfakcjonującym procesem, ale przede wszystkim przynosiło wyłącznie apetyczne efekty w postaci domowej kiełbasy - gotowanej, parzonej czy grillowanej. Każdy sklep masarski oferuje różne rodzaje osłonek, które można wykorzystać do swojej produkcji. Podpowiadamy, czym się kierować przy ich wyborze.
Stoisz przed wyborem odpowiednich osłonek do kiełbasy? Jedną z możliwości, którą możesz wziąć pod uwagę, są osłonki poliamidowe. To świetny produkt o doskonałych właściwościach. Spełni on oczekiwania najbardziej wymagających osób, ponieważ dedykowany jest do domowej produkcji naprawdę różnorodnych wyrobów wędliniarskich. My polecamy je głównie osobom, które chcą zrobić kiełbasę parzoną. Osłonki te można znaleźć w różnych wariantach kolorystycznych, co wynika z ich przeznaczenia. Każde zastosowanie ma swój odpowiednik. Są one uniwersalne, bardzo wytrzymałe, a przy tym z łatwością poddają się obróbce - marszczeniu, sznurowaniu, konfekcjonowaniu czy klipsowaniu. Dzięki temu to doskonały zakup nawet dla osób stawiających dopiero pierwsze kroki w dziedzinie masarstwa. Jednocześnie osłonki poliamidowe są bardzo elastyczne i odporne na działanie czynników mechanicznych.
Kolejną możliwością, którą mamy, decydując się na produkcję kiełbasy, są osłonki białkowe. Te z kolei świetnie pasują zarówno do kiełbas parzonych, jak i wędzonych. Można je wykorzystać do wyrobów mięsnych w formie prostej oraz zakrzywionej (dostęp do takich produktów zapewni sprawdzony sklep masarski). Osłonki te nie mają szwów, a do ich powstania sięga się po kolagen wołowy o doskonałych właściwościach. Produkty te na pewno nie zawiodą ani amatora, ani zawodowca. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo je używać, by rzeczywiście spełniły swoją rolę.
Pamiętaj, aby osłonki białkowe namoczyć w roztworze z soli kuchennej jeszcze przed napełnieniem farszem. Zadbaj przy tym o proporcje - zachowaj pół szklanki soli na litr wody o temperaturze 20-25° Celsjusza. Namaczaj osłonki przed około 15 minut. Kolejnym krokiem jest delikatne i dokładne wypełnienie osłonki przygotowanym wcześniej farszem, a następnie poddanie wyrobu obróbce cieplnej. W tym przypadku masz pełną dowolność - wybierz taki sposób, który najlepiej odpowiada Twoim oczekiwaniom.
Ważne, aby mieć na uwadze także kilka pozostałych aspektów, które warunkują zakup osłonki i wpływają na uzyskany efekt końcowy. Przede wszystkim istotna jest średnica produktu. Będzie ona mieć wpływ na ostateczny rozmiar kiełbasy, dlatego pamiętaj, by przemyśleć, jaką wielkość produktu chcesz uzyskać, a następnie dopasuj wybieraną osłonkę do oczekiwań. Jeśli wybierzesz zbyt małą i ciasną, może dojść do jej uszkodzenia podczas obróbki termicznej. Z kolei w przypadku za dużej, uzyskasz po prostu mało apetyczny wygląd kiełbasy.