Zamknij

Dieta bezglutenowa – co warto wiedzieć?

artykuł sponsorowany 18:46, 29.12.2022 Aktualizacja: 18:47, 29.12.2022
Skomentuj

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że powinno zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dopiero nagromadzenie się kolejnych problemów zdrowotnych skłania ich do wizytu u specjalisty. Często pada wtedy słowo, które przeraża część ludzi i dowiadujemy się, że głównym powodem występowania naszych kłopotów jest spożywanie glutenu. Co zrobić w takiej sytuacji? Popularność diety bezglutenowej w ostatnich latach rodzi kolejne pytania. Czy musimy rezygnować z naszych ulubionych dań? Gdzie znajdziemy właściwe produkty, a czego nie powinniśmy spożywać?

Dla kogo się sprawdzi?

Coraz więcej osób decyduje się na całkowite zrezygnowanie z produktów glutenowych. Wynika to z większej świadomości społeczeństwa, które z każdym kolejnym rokiem chętniej dba o swoje zdrowie. Częściej korzystamy z pomocy dietetyków, dzięki którym dowiadujemy się, jakiej żywności powinniśmy unikać, a czego brakuje w naszym codziennym jadłospisie. Ale dieta bezglutenowa sprawdzi się nie tylko dla osób, które chcą wyeliminować wszelkie składniki, przez które czują się źle na co dzień i zmieniają swoje nawyki żywieniowe, ale przede wszystkim dla cierpiących na nadwrażliwość lub alergię na gluten czy chorych na celiakię. Wówczas należy całkowicie zrezygnować z produktów zawierających białko zapasowe, które występuje w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Dodatkowo dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem także dla osób, które borykają się z innymi problemami zdrowotnymi. Co ciekawe, mogłoby to pomóc aż co dziesiątemu z nas.

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa nie musi równać się przeprowadzeniu wielkiej rewolucji w naszym jadłospisie. Jest to zależne wyłącznie od dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jeśli prowadziliśmy zdrowy tryb życia i unikaliśmy np. produktów przetworzonych, nie powinniśmy odczuć dużych zmian. Więcej pracy czeka osoby, które uwielbiały pieczywo, dania instant czy wędliny i parówki. Jednak wbrew pozorom produkty bezglutenowe nie są tak trudne do znalezienia. Ich szeroki wybór gwarantuje strona https://arkanasmaku.pl/, gdzie możemy przebierać wśród setek rzeczy, dzięki którym będziemy przestrzegać nowej diety bez żadnych problemów. Warto również wiedzieć, że nie wszystkie produkty zbożowe zawierają gluten. Nie znajdziemy go m.in. w ryżu, kukurydzy, gryce czy kaszy jaglanej z prosa. Pamiętajmy o unikaniu przetworzonej żywności, w której mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Sprawdzajmy także opakowania producentów – jeśli znajduje się na nich logo z przekreślonym kłosem, oznacza to, że śmiało możemy go kupić.

Lepsza alternatywy

Po przejściu na dietę bezglutenową nie musimy rezygnować z naszych ulubionych dań ani odmawiać sobie odrobiny przyjemności – nawet słodyczy czy deserów. Istnieje wiele zamienników produktów glutenowych, po które z łatwością możemy sięgnąć. Znajdziemy je pod tym adresem: https://arkanasmaku.pl/pl/cms/strefa-bezglutenowa-produkty-bezglutenowe-66. Bezglutenowy chleb pozwoli nam wciąż cieszyć się pieczywem i pysznymi kanapkami. A z pomocą specjalnego makaronu będziemy mogli wciąż przygotowywać szybkie i pełnowartościowe posiłki bez obawy o obecność glutenu. Przykładowo znajdziemy też tortillę lub spód do pizzy, dzięki czemu nie musimy rezygnować z nieco mniej zdrowych dań, po które czasami chętnie sięgamy. Mamy okazję spróbować także bezglutenowych krówek, ciastek sezamowych lub pralinek. Wygodny dostęp do wysokiej jakości produktów pozwala nam nie tylko na zaopatrzenie się w swoje ulubione słodycze, ale także obdarowanie nimi bliskiej osoby.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%