Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim pyszne potrawy, które przy odrobinie wprawy możemy przygotować w kilkanaście minut. Takie nieco egzotyczne dla naszych polskich kubków smakowych dania robią przeważnie duże wrażenie i zdecydowanie podkręcają atmosferę spotkania, dlatego doskonale sprawdzą się jako pomysł na pierwszą randkę. Uszykujmy więc kartkę i długopis, by sporządzić listę zakupów.
Pizza, makarony, czy też pyszne ryby to znaki rozpoznawcze m.in. Włoch, które bez wątpienia są krajem śródziemnomorskim. Do takich państw należy jednak również Chorwacja, Francja i np. Cypr. Choć na pierwszy rzut oka kulinaria oferowane przez te nacje znacząco się różnią, to w rzeczywistości mają wiele cech wspólnych. Mnóstwo przepisów bowiem powstało na tradycjach, które wykreowała bieda. Ludzie gotowali to, co mieli, czyli zazwyczaj owoce morza, ryby, dziczyznę lub dania mączne. Dzisiaj tego typu wiktuały niejednokrotnie uważane są za niesamowite rarytasy, a ich nazwy znają ludzie na całym świecie.
Zapraszając nasz obiekt westchnień na pierwszą rankę, na pewno zrobimy wrażenie, gdy coś ugotujemy. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli danie okaże się smaczne, dlatego nie warto w tym przypadku eksperymentować. Świetnie w takiej sytuacji sprawdzą się dania kuchni śródziemnomorskiej. W ich skład wchodzą przede wszystkim owoce morza. To dosyć ekskluzywny składnik, jednak w tanich zakupach pomoże nam reklamowa gazetka Biedronka co jakiś czas oferuje krewetki lub mule w bardzo korzystnych cenach. Do tego wystarczy makaron, pomidory lub śmietana kilka przypraw oraz warzywa. Z takim wyzwaniem poradzą sobie początkujący kucharze, a przygotowana potrawa wypadnie fantastycznie w oczach naszego potencjalnego partnera.
Stare przysłowie mówi, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek. Jako inspirację do przygotowania romantycznej kolacji potraktujmy sklepowe okazje. Jeśli w pobliskim dyskoncie akurat jest promocja na krewetki, kupmy małe, łatwe w obróbce skorupiaki. Do tych cudownych owoców morza dobierzmy śmietankę 30%, czosnek, chili i pietruszkę. Krewetki podsmażmy na maśle. Gdy zrobią się różowe, dorzućmy do nich czosnek oraz papryczkę. Całość posólmy, a następnie dolejmy śmietankę. Na koniec posypmy danie pietruszką i podajmy je z bagietką. To przepis niewymagający prawie żadnego doświadczenia kulinarnego, a krewetki są bezpieczną opcją, którą większość ludzi lubi.
Wegetarianie nie jedzą żadnego mięsa, ale także ryb i owoców morza. Jeśli więc trafiliśmy na taką osobę, nadal możemy zachwycić ją cudowną potrawą bez dużego wysiłku. Na szczęście kuchnia śródziemnomorska to również bogactwo warzyw. Bakłażan, kilka oliwek, cebula, czosnek oraz passta pomidorowa pozwolą nam wyczarować sycylijski bigos, czyli caponate. Oberżyna doskonale zda egzamin także w wersji rodem z Chorwacji. Posolone plastry bakłażana przeciętego wzdłuż musimy grillować polane oliwą, aż staną się miękkie. Następnie do blendera wkładamy orzechy włoskie, liście kolendry, czosnek, sól i dolewamy odrobinę ciepłej wody. Po zmiksowaniu pastę wykładamy na plastry i zwijamy całość w zgrabne ruloniki.
Gotowanie to umiejętność, która zaimponuje nowo poznanej osobie. Pamiętajmy, by wybrać efektowne, ale proste dania. Kuchnia śródziemnomorska będzie w tym przypadku fantastycznym rozwiązaniem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz