Koła Gospodyń Wiejskich od lat promują żywność regionalną, a teraz na realizację pasji kulinarnej mogą zdobyć nawet 5 tys. zł od Lasów Państwowych! Wyzwanie w Konkursie „Natura od kuchni” realizowanym w ramach projektu „Dobre z lasu” podjęły członkinie KGW „Lawendowy Zakątek”.
W minioną sobotę (16 lipca) świetlica wiejska w Parchlinie zatętniła życiem. Wszystko za sprawą pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”, które zaprosiły na wyjątkowe warsztaty kulinarno – szkoleniowe. Ich inicjatywa to wynik przygotowań do konkursu „Natura od kuchni”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej wprost z polskich lasów. Na uczestników sobotniego spotkania czekała więc porcja „leśnej” wiedzy, ale taż przeróżne naturalne smakołyki, takie jak: dziczyzna, miody, ciasta oraz płody runa leśnego.
[FOTORELACJA]6720[/FOTORELACJA]
Najpierw zebrani wysłuchali krótkiego wystąpienia Natalii Barczewskiej z Nadleśnictwa Połczyn –Zdrój, poświęconego zasadom bezpieczeństwa w lesie. Choć temat wydawał się powszechnie znany, mało kto wiedział jednak jak poprawnie opisać swoje położenie w gęstym lesie bez współrzędnych GPS lub jak zareagować gdy podczas spaceru spotkamy dzikie zwierzę. Następnie wiedzą z zakresu życia i zwyczajów pszczół podzielił się Zbigniew Płotka – mistrz pszczelarstwa z Brusna, a o zaletach spożywania naturalnej, ekologicznej żywności opowiedziała dietetyk Anna Głusek.
Chwilą, na którą wszyscy czekali najbardziej była jednak degustacja specjałów przygotowanych przez utalentowane kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”. Kazimiera Kula przygotowała aromatyczną zupę gulaszową oraz dziczyznę w wersji pieczonej, natomiast Katarzyna Kula rozpieściła zebranych serami własnej produkcji oraz wybornym sosem kurkowym na bazie śmietany. Nie zabrakło też kilku rodzajów pierogów nadziewanych farszem z jagód, grzybów kapeluszowych oraz kurek.
O tym czy przepisy pań z „Lawendowego Zakątka” znajdą uznanie w oczach organizatorów konkursu, dowiemy się jesienią. Już teraz możemy jednak poinformować, że dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi przepisami, dostępna także w formie darmowego pliku do pobrania ze strony internetowej Lasów Państwowych.
Zacięty finał i II miejsce Alicji Szwedy
Czy te wszystkie utalentowane tenisistki muszą mieć męski rodzaj urody ?
Andrzej1255
11:38, 2025-08-23
AI w monitoringu Szczecinka coraz bliżej
Miasto sobie chociaż jakiś cel wyznaczyło wdrażania tego AI? Jakiś wzrost ilości mandatów o 30%, czy coś w tym stylu. Czy tylko fundujemy sobie drogą zabawkę, którą będziemy mogli się pochwalić, a efektów będzie niewiele, bo cała zabawa skończy się na wydaniu kasy i artykułach w mediach.
Trolek
11:06, 2025-08-23
AI w monitoringu Szczecinka coraz bliżej
Nie będzie już nikt anonimowy!brawo. Genialny pomysł
1234
11:05, 2025-08-23
Efekt jazdy po alkoholu
Kolejny dowód, że te poniedziałkowe poranne łapanki na wczorajszych są bezsensu. Prawdziwi pijacy jeżdżą codzienne i dopiero jak coś odwalą to się o tym dowiemy. I nawet wprowadzenie zero promila czy kary śmierci nie powstrzyma pijaka od jazdy. A stawka akcyzy to znaczny procent ceny, a niedługo wzrośnie o kolejne 10%. Wypijmy za ojczyznę...
AQQ
10:58, 2025-08-23
1 0
Najprościej z lasu, bez pracy. Wystarczy ubić, zerwać, zniszczyć i zeżreć. Zostawić puszki, butelki i opakowania po jedzeniu. Polskie lasy cierpią przez tych 'złodziei', tego co wspólne, a lasy państwowe na to pozwalają. Kiedy ich rozliczymy?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz