Koła Gospodyń Wiejskich od lat promują żywność regionalną, a teraz na realizację pasji kulinarnej mogą zdobyć nawet 5 tys. zł od Lasów Państwowych! Wyzwanie w Konkursie „Natura od kuchni” realizowanym w ramach projektu „Dobre z lasu” podjęły członkinie KGW „Lawendowy Zakątek”.
W minioną sobotę (16 lipca) świetlica wiejska w Parchlinie zatętniła życiem. Wszystko za sprawą pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”, które zaprosiły na wyjątkowe warsztaty kulinarno – szkoleniowe. Ich inicjatywa to wynik przygotowań do konkursu „Natura od kuchni”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej wprost z polskich lasów. Na uczestników sobotniego spotkania czekała więc porcja „leśnej” wiedzy, ale taż przeróżne naturalne smakołyki, takie jak: dziczyzna, miody, ciasta oraz płody runa leśnego.
[FOTORELACJA]6720[/FOTORELACJA]
Najpierw zebrani wysłuchali krótkiego wystąpienia Natalii Barczewskiej z Nadleśnictwa Połczyn –Zdrój, poświęconego zasadom bezpieczeństwa w lesie. Choć temat wydawał się powszechnie znany, mało kto wiedział jednak jak poprawnie opisać swoje położenie w gęstym lesie bez współrzędnych GPS lub jak zareagować gdy podczas spaceru spotkamy dzikie zwierzę. Następnie wiedzą z zakresu życia i zwyczajów pszczół podzielił się Zbigniew Płotka – mistrz pszczelarstwa z Brusna, a o zaletach spożywania naturalnej, ekologicznej żywności opowiedziała dietetyk Anna Głusek.
Chwilą, na którą wszyscy czekali najbardziej była jednak degustacja specjałów przygotowanych przez utalentowane kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”. Kazimiera Kula przygotowała aromatyczną zupę gulaszową oraz dziczyznę w wersji pieczonej, natomiast Katarzyna Kula rozpieściła zebranych serami własnej produkcji oraz wybornym sosem kurkowym na bazie śmietany. Nie zabrakło też kilku rodzajów pierogów nadziewanych farszem z jagód, grzybów kapeluszowych oraz kurek.
O tym czy przepisy pań z „Lawendowego Zakątka” znajdą uznanie w oczach organizatorów konkursu, dowiemy się jesienią. Już teraz możemy jednak poinformować, że dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi przepisami, dostępna także w formie darmowego pliku do pobrania ze strony internetowej Lasów Państwowych.
Roman12:33, 24.07.2022
Najprościej z lasu, bez pracy. Wystarczy ubić, zerwać, zniszczyć i zeżreć. Zostawić puszki, butelki i opakowania po jedzeniu. Polskie lasy cierpią przez tych 'złodziei', tego co wspólne, a lasy państwowe na to pozwalają. Kiedy ich rozliczymy?
Absolutorium dla Wójta Gminy Szczecinek za 2024
Polityka a nie absolutotium. Rychu jest cienki jak zupa mleczna.
Gosc
23:28, 2025-06-19
Czy trzeba iść na procesję w Boże Ciało?
Zgadzam się w 100% wycinać młode drzewa żeby wziąć sobie parę gałązek ???? Po co??
Rwa
23:03, 2025-06-19
Czy trzeba iść na procesję w Boże Ciało?
Nie ingeruję w religijny sens tego święta. Pytam tylko, czy uszanowanie dla Sakramentu wymaga zniszczenia milonów kwiatów polnych? Zniszczenie - zerwanie kwiatów polnych w fazie kwitnienia, to obebranie życia dla milionów owadów - zapylaczy... Dawno nauka wskazała, że zniszczenie owadów to zerwanie łańcucha pokarmowego, gdzie na końcu stoi człowiek. Czy Bóg chce aby Ludzie niszczyli Świat? Nie!!! Te rozsypywane kwiaty to wymysł kierownictwa Kleru... żeby było ładnie! A nie musi był ładnie, tylko poważnie z duchowym zaangażowaniem Wiernych.
Biologia
22:25, 2025-06-19
Kwieciszewo i Raciborki – dzielnice z historią
Autor nie napisał (może nie chciał; może nie wiedział) że kilkadziesiąt lat temu znajdowało się tam miejskie wysypisko śmieci.
Jędrek
20:42, 2025-06-19