Zamknij

Chleb gwdowski z prestiżowym tytułem

11:20, 27.09.2022 mat. pras. Aktualizacja: 13:21, 27.09.2022
Skomentuj fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych siedem takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody - Perły 2022 - zostały wręczone w miniony weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentowało nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również bogatą ofertę turystyczną. Wśród wyróżnionych znalazł się produkt terenu gminy Szczecinek, a dokładniej z Gwdy Wielkiej.

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2022” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku siedem produktów z województwa zachodniopomorskiego w tym chleb gwdowski, który wytwarzany jest przez Danutę i Lecha Szlaz. Produkt został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. zachodniopomorskim.

Pozostałe wyróżnione produkty z terenu naszego województwa to:

  • Schab swojski świdwiński - Danuta Szymurska.
  • Jesiotr wędzony - Małgorzata i Piotr Kozłowscy Gospodarstwo „Ryby Lubie”.
  • Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej - Stara Mleczarnia w Bobolicach.
  • Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy - Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z Ula” .
  • Produkty z dyni - Bożena i Ryszard Jaszczowscy Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” .
  • Wino Solaris 2020 półwytrawne białe - Winnica Bekasiak 

Targi „Smaki Regionów 2022” odbyły się w dniach 24-26 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego. Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się sześciu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego była również prezentacja oferty turystycznej regionu.

(mat. pras.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

AndrzejAndrzej

2 5

Oczywiście "gwdziański", a nie "gwdowski"- chociaż właściciele: państwo Danuta i Lech SzlazOWIE mogą go sobie nazwać jak tylko chcą. Nawet gwdziowiański... 22:27, 27.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

zaciekawionyzaciekawiony

2 0

A gdzie go można nabyć? 08:59, 28.09.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

smakoszsmakosz

2 0

Na rynku wtorek - piątek oraz na miejscu w Gwdzie . Chlebek jest pyszny. 09:23, 28.09.2022


0%