W samym sercu szczecineckiego parku ponownie zagościły food trucki, serwujące zarówno klasykę street foodu: burgery, frytki i zapiekanki, jak i bardziej oryginalne dania kuchni z całego świata. Między 12 a 14 maja na mieszkańców naszego miasta czeka prawdziwa kulinarna uczta.
[FOTORELACJA]7185[/FOTORELACJA]
Pomysł na szybkie dania przyrządzane w mobilnych kuchniach narodził się w 1866 roku w Teksasie, gdy kowboj Charles Goodnight wyruszył swoim "chuck wagonem", by nakarmić podróżnych przemierzających Dziki Zachód.
Nie minęło wiele czasu, a inne stany poszły w ślady Teksasu. W latach 20. XIX wieku ulubioną przekąską nowojorczyków stały się ostrygi sprzedawane wprost z niewielkich, pchanych wózków, a w 1850 roku w Niemczech opatentowano pierwszą mobilną kuchnię, służącą głównie do celów wojskowych i zaopatrywania żołnierzy.
Dziś food trucki to najdynamiczniej rozwijający się segment rynku gastronomicznego, a moda na przekąski "z samochodów" zaowocowała cyklicznymi imprezami z jedzeniem w roli głównej. Co tak przyciąga odwiedzających? Jak twierdzą sami zainteresowani, możliwość spróbowania wielu potraw w jednym miejscu, krótki czas oczekiwania oraz fakt, że posiłek przygotowywany jest na ich oczach.
Na mieszkańców Szczecinka czekają m.in.: "Fabryka Frytek" – która jak nikt inny wie, że frytki muszą być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, "Pastrami & Burger" – oferujące soczyste plastry wołowiny marynowanej w aromatycznej mieszance ziół i przypraw, "Złote Paluchy Churros" – serwujące delikatne churrosy z cukrem pudrem, cynamonem oraz słodkimi sosami, czy "Langosz & Kołacz" – specjalizujący się w węgierskich przysmakach na słodko i słono.
Joo16:51, 13.05.2023
Znowu handlarze zasmrodzili łojem całą wioskę
MOHER20:43, 13.05.2023
Nie ma jak to jeść sztuczności i chemię smacznego a potem młoda dziewczyna i waga 90 kg bo owoce,warzywa ryby to fuj
B21:45, 13.05.2023
Grubą w pasie,lepiej pcha się ?
SFP17:29, 14.05.2023
Street Food Porażka czyli jak ciąć na kasę frajerów. Byłem, widziałem, dziękuję....
OKH18:36, 14.05.2023
To działa tak , stare sprzedajemy w Szczecinku , świeże nad morzem i w Poznaniu bo tam cały rok stoimy . A parę dni najlepszy zysk z baranów w Szczecinku nie dość , że frajerzy stare ścierwo za podwójną kasę kupią to w 2 dni na pół miesiąca zarabiamy . CYRK
OKH18:36, 14.05.2023
Dup facki
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
1 6
No i odezwał się Joołop!