„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – powiedział kiedyś francuski pisarz Jean Anthelme Brillat-Savarin. O prawidłowości tego stwierdzenia mogły się przekonać mieszkanki Barwic, które w miniony poniedziałek (8 sierpnia) po raz pierwszy gotowały pod okiem prawdziwej mistrzyni kulinariów – Katarzyny Jezierskiej.
[FOTORELACJA]6754[/FOTORELACJA]
Panią Kasię pamiętamy jako uczestniczkę dziesiątej edycji programu MasterChef, czyli telewizyjnego show, w którym kucharze amatorzy zamieniają się w prawdziwych mistrzów gastronomii. Przez jedenaście kolejnych odcinków z zapartym tchem śledziliśmy jak w jej rękach „zwykłe” składniki zmieniały się w wykwintne potrawy i nie raz marzyliśmy, że może kiedyś pojawi się okazja by ich spróbować…
Przed taką szansą stanęły właśnie uczestniczki warsztatów kulinarnych zorganizowanych wspólnie przez Ośrodek Kultury i Turystyki w Barwicach oraz Klub Senior +. Tematem spotkania była „kolacja dla dwojga”, a daniem głównym, polędwiczki wieprzowe z purée warzywno-owocowym oraz laską wanilii i salsą, a na dokładkę – sałatka z piersią z kaczki.
Panie z uwagą wysłuchały części teoretycznej i z dużą wprawą powtarzały kolejne etapy, w wyniku których powstały bardzo estetyczne, a przede wszystkim smaczne dania dla dwojga. Jak zapewniły uczestniczki, nie ma wątpliwości, że jeszcze nie jeden raz zaserwują je swoim najbliższym.
3 1
Zazdroszczę! I już jestem głodny?
4 1
Magda Gessler nich się chowa. Oto prawdziwy talent.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz