Zamknij

Różowa sól w kuchni - jakie ma właściwości?

07:59, 08.09.2020 r. Aktualizacja: 07:59, 08.09.2020
Skomentuj

Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń, że jeżeli chodzi o najpopularniejszą przyprawę na świecie, jaką jest sól, zdecydowanie warto stawiać na tę nieco różową odmianę, czyli popularną sól himalajską. Na czym się ona opiera w swych właściwościach, że aż tak silne ją rekomendują na cały globie?

Najczystsza w swej postaci

Sól himalajska, jaką można dostać nawet za pośrednictwem renomowanych serwisów z suplementami typu Witaminyswanson.pl, stanowi wysokiej jakości produkt, który jest dosłownie „czystą solą” ziemi. W związku z tym, nie powinno nikogo dziwić, że rzeczywiście różowa odmiana powszechnie znanej przyprawy stanowi najzdrowszy jej wariant ze wszystkich możliwie dostępnych. W kuchni himalajski gatunek nie ma sobie równego, co wiąże się z faktem, iż w takim naturalnym wyrobie jest ponad osiemdziesiąt różnorodnych, cennych dla zdrowia minerałów. Wpływają one niesamowicie korzystnie na funkcjonowanie organizmu oraz sprawiają, że sól częstokroć uznawana za zalecaną do odstawienia, w gruncie rzeczy jest wskazana do spożywania.

Różowe kryształki

Charakterystyczne jasne drobinki soli himalajskiej wydobywane były już stulecia temu na terenie Pakistanu, gdzie w zasadzie śmiało można powiedzieć, że udało się odkryć przyprawę w tej formie. Była ona wydobywana na głębokości aż przeszło pięciuset metrów pod poziomem ziemi, a jej źródłem są gigantyczne pokłady złóż, które uformowane zostały wieki temu na skutek procesu naturalnego osuszania oceanów. W soli himalajskiej znajduje się mnóstwo wartościowych właściwości leczniczych. Są to między innymi ogromne ilości tlenku żelaza, które zresztą odpowiadają za specyficzną tonację barwną tego składnika kulinarnego. Sporo w niej również wapnia oraz potasu, a także jodu, który jest potrzebny do wytwarzania hormonów tarczycy. Dodatkowo obfituje ona w brom, selen i magnez. Ma ogromne ilości cynku i fosforu, ale oczywiście powinna być spożywana z rozwaga i w umiarze, stanowiąc wyłącznie dodatek do potraw, na równi z szeregiem innych, podobnie zdrowych ziół i przypraw dostępnych w gastronomii.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BrodieBrodie

0 0

Hello.

My name is Brodie . I am an expert in posting articles and texts on various websites.

I'm interested in your site iszczecinek.pl

Would you be interested in a mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://bit.ly/2W918WA

It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership.

Thank you in advance for your time and I’m looking forward to a fruitful collaboration.

If you require any further information about the questionnaire or anything else, feel free to contact me by this email [email protected]

Best regards, Brodie
22:26, 10.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%