Karta menu jest kluczowym elementem w prowadzeniu restauracji. Istnieje nawet proces tzw. „menu engineeringu”, który określa zbiór czynności, które należy wykonać, by goście tłumnie wracali do lokalu. Tworzenie menu powinno odbywać się kilka razy w roku. Pierwszym krokiem, przy projektowaniu karty, jest zweryfikowanie umiejętności szefa kuchni. Lista dań powinna prezentować, to co kucharz potrafi przygotować najlepiej. Poza tym, trzeba pamiętać o wprowadzeniu dań regionalnych lub wykorzystaniu w autorskich propozycjach lokalnych produktów. Kolejno, należy uwzględnić, że menu nie może być zbyt długie i skomplikowane. Wspomniane rady, to tylko kilka podpunktów, w długiej listy zaleceń, których powinno się przestrzegać, podczas projektowania menu.
Menu w restauracji powinno być krótkie. Lokal gastronomiczny jest miejscem, gdzie można skosztować specjałów szefa kuchni, a nie wybrać danie, jak produkty w supermarkecie. Zwięzłe menu, pomaga gościom w szybkim podjęciu decyzji i chroni kuchnię przed stratami. Menu jest elementem, który każdy gość musi wziąć do ręki. Dlatego karta dań jest doskonałym miejscem na zamieszczenie adresu i danych kontaktowych restauracji. Niebagatelne znaczenie ma sama okładka menu. Jeśli gość zobaczy brudną, poszarpaną kartę, może negatywnie nastawić się do umiejętności kucharzy. Wiele restauracji nadal posiada menu w formie książki. Coraz bardziej popularne są jednak karty na desce np.: https://www.kartymenu.pl/clipboard/, z pojedynczymi stronami. Jest to nowoczesne i bardzo estetyczne rozwiązanie. Bardzo ważna jest sama czcionka w karcie dań. Opisy potraw muszą być jasne i czytelne. Poza tym, należy pamiętać o zachowaniu oryginalnych nazw potraw oraz przetłumaczeniu menu na język angielski.
Dania w karcie powinny być uszeregowane według kategorii. Przykładowy spis może wyglądać w ten sposób: sałaty i sałatki, przekąski zimne i ciepłe, zupy, małże i skorupiaki, ryby, drób, mięso, dziczyzna i dzikie ptactwo, jarzyny, sery, desery, sugestie kucharza i dania dnia. Dania w kategoriach powinny być uszeregowane od najtańszych do najdroższych. Poza tym, warto zamieścić w menu informację o gramaturach i oznaczenia dotyczące alergenów. Dobrze jest również podkreślić dania wegańskie i wegetariańskie oraz mocno pikantne. Trzeba wspomnieć, że coraz bardziej popularną staje się zasada: wine & food pairing, więc dobrze jest zdobyć wiedzę o winach i polecać je do konkretnych dań.
Jeśli chcemy, by do restauracji przychodzili rodzice z dziećmi, należy przygotować specjalne menu dla dzieci. Bardzo często wśród dań pojawiają się nuggetsy, frytki i zupa. Doskonałym pomysłem jest również projektowanie świątecznej karty dań np. na Boże Narodzenie albo Walentynki czy Dzień Kobiet. Nie można zapomnieć również o menu sezonowym, w którym dostępne będą potrawy skomponowane z sezonowych składników.
Trzeba pamiętać, że w menu musi znaleźć się również karta z informacjami o alergenach. W mediach społecznościowych powinna znaleźć się karta ze zdjęciami wszystkich dań.
KIRAN17:39, 22.02.2020
Witam Panie i Panowie.
Witamy w NoviCap Financial Service Provider.
Czy pilnie potrzebujesz przełomu finansowego? Potrzebujesz pożyczki z różnych powodów? NoviCap oferuje elastyczne opcje pożyczek dostosowane do twoich potrzeb.
NoviCap oferuje różnorodne opcje pożyczek dla wszystkich potrzebujących pomocy finansowej przy niskich stopach procentowych, niezależnie od tego, czy jest to pożyczka biznesowa, pożyczka osobista czy pożyczka na rachunki medyczne, zaliczka na wypłatę, finansowanie sprzętu, pożyczka hipoteczna itp. Usługa jest szybka, bezpieczna, niezawodna. Aby uzyskać więcej informacji na temat oferty pożyczki NoviCap, wyślij e-mail za pośrednictwem || [email protected] ||
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
To był koncert pełen serca i wdzięczności.
Jak patrzę na te komentarze, pod jednym, drugim artykułem, to szkoda mi słów na część mieszkańców co tu komentują. Wszystko tylko im nie pasuje, albo za głos o albo nie to miejsce albo *%#)!& ktoś dostał. Ludzie opamiętajcie się. Jak to miasto ma tętnic życiem skoro wg komentarzy to sami starzy tetrycy tu żyją. Do organizatorów, chciałbym Wam również podziękować, bo inicjatywa godna pochwały, upamiętniając człowieka, który dla Szczecinka robił sporo, choć nie koniecznie chciał być gwiazdą.
Szczecinek
20:01, 2025-07-11
To był koncert pełen serca i wdzięczności.
Człowieku nie da się czytać twoich wypocin, agitacja pre-wyborcza na radnego trwa w najlepsze, wszyscy zasłużeni to głównie on i jego rodzina, la bidon skończ bo to jest nie smaczne, całe szczęście ostatnio zebrałeś kilka głosów kandydując na radnego co pokazało czego nie powinieneś robić, niestety dalej w to brniesz. Adam i Maciej mieli fajną inicjatywę, i to oni byli pomysłodawcami a z tego opisu wynika że był jeszcze on najważniejszy co ciągał za sznurki la ważniak, co jak grał na gitarze to fałszował tak że uszy więdły.
La Skończ Już
18:44, 2025-07-11
Tytoniowy biznes rozbity. Akcja Straży Granicznej
Brawo SG zero litości dla bydła
50cent
18:39, 2025-07-11
Słupki, szlaban i zakaz wjazdu. SzSM działa
Jest proste rozwiązanie,jak wszyscy działkowcy zrezygnują z działek to zarządcy działek od razu zrobią drogę dojazdową z asfaltu bo poczują stratę kasy
MOHER
18:24, 2025-07-11