Zamknij

Karta dań - wszystko, co musisz wiedzieć, podczas tworzenia menu

08:51, 14.02.2020 a.d Aktualizacja: 08:52, 14.02.2020
Skomentuj

Karta menu jest kluczowym elementem w prowadzeniu restauracji. Istnieje nawet proces tzw. „menu engineeringu”, który określa zbiór czynności, które należy wykonać, by goście tłumnie wracali do lokalu. Tworzenie menu powinno odbywać się kilka razy w roku. Pierwszym krokiem, przy projektowaniu karty, jest zweryfikowanie umiejętności szefa kuchni. Lista dań powinna prezentować, to co kucharz potrafi przygotować najlepiej. Poza tym, trzeba pamiętać o wprowadzeniu dań regionalnych lub wykorzystaniu w autorskich propozycjach lokalnych produktów. Kolejno, należy uwzględnić, że menu nie może być zbyt długie i skomplikowane. Wspomniane rady, to tylko kilka podpunktów, w długiej listy zaleceń, których powinno się przestrzegać, podczas projektowania menu.  

Estetyka karty dań

Menu w restauracji powinno być krótkie. Lokal gastronomiczny jest miejscem, gdzie można skosztować specjałów szefa kuchni, a nie wybrać danie, jak produkty w supermarkecie. Zwięzłe menu, pomaga gościom w szybkim podjęciu decyzji i chroni kuchnię przed stratami. Menu jest elementem, który każdy gość musi wziąć do ręki. Dlatego karta dań jest doskonałym miejscem na zamieszczenie adresu i danych kontaktowych restauracji. Niebagatelne znaczenie ma sama okładka menu. Jeśli gość zobaczy brudną, poszarpaną kartę, może negatywnie nastawić się do umiejętności kucharzy. Wiele restauracji nadal posiada menu w formie książki. Coraz bardziej popularne są jednak karty na desce np.: https://www.kartymenu.pl/clipboard/, z pojedynczymi stronami. Jest to nowoczesne i bardzo estetyczne rozwiązanie. Bardzo ważna jest sama czcionka w karcie dań. Opisy potraw muszą być jasne i czytelne. Poza tym, należy pamiętać o zachowaniu oryginalnych nazw potraw oraz przetłumaczeniu menu na język angielski.

Zasady ułożenia dań

Dania w karcie powinny być uszeregowane według kategorii. Przykładowy spis może wyglądać w ten sposób: sałaty i sałatki, przekąski zimne i ciepłe, zupy, małże i skorupiaki, ryby, drób, mięso, dziczyzna i dzikie ptactwo, jarzyny, sery, desery, sugestie kucharza i dania dnia. Dania w kategoriach powinny być uszeregowane od najtańszych do najdroższych. Poza tym, warto zamieścić w menu informację o gramaturach i oznaczenia dotyczące alergenów. Dobrze jest również podkreślić dania wegańskie i wegetariańskie oraz mocno pikantne. Trzeba wspomnieć, że coraz bardziej popularną staje się zasada: wine & food pairing, więc dobrze jest zdobyć wiedzę o winach i polecać je do konkretnych dań.

Specjalne menu

Jeśli chcemy, by do restauracji przychodzili rodzice z dziećmi, należy przygotować specjalne menu dla dzieci. Bardzo często wśród dań pojawiają się nuggetsy, frytki i zupa. Doskonałym pomysłem jest również projektowanie świątecznej karty dań np. na Boże Narodzenie albo Walentynki czy Dzień Kobiet. Nie można zapomnieć również o menu sezonowym, w którym dostępne będą potrawy skomponowane z sezonowych składników.

Trzeba pamiętać, że w menu musi znaleźć się również karta z informacjami o alergenach. W mediach społecznościowych powinna znaleźć się karta ze zdjęciami wszystkich dań.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KIRANKIRAN

0 0

Witam Panie i Panowie.
Witamy w NoviCap Financial Service Provider.

Czy pilnie potrzebujesz przełomu finansowego? Potrzebujesz pożyczki z różnych powodów? NoviCap oferuje elastyczne opcje pożyczek dostosowane do twoich potrzeb.

NoviCap oferuje różnorodne opcje pożyczek dla wszystkich potrzebujących pomocy finansowej przy niskich stopach procentowych, niezależnie od tego, czy jest to pożyczka biznesowa, pożyczka osobista czy pożyczka na rachunki medyczne, zaliczka na wypłatę, finansowanie sprzętu, pożyczka hipoteczna itp. Usługa jest szybka, bezpieczna, niezawodna. Aby uzyskać więcej informacji na temat oferty pożyczki NoviCap, wyślij e-mail za pośrednictwem || [email protected] ||
17:39, 22.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%