Mocno zabrudzona czy nawet przypalona patelnia to problem, z którym zmagał się chyba każdy, kto gotuje przynajmniej od czasu do czasu. Sprawdź, jak skutecznie doczyścić z zabrudzeń patelnię z różnego rodzaju materiałów.
Weź pod uwagę, że sposób czyszczenia patelni może zależeć od tego, z jakiego materiału powstała. Patelnie teflonowe, żeliwne czy ceramiczne wymagają odmiennego podejścia. Ponadto trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym zabrudzenia nie będą tak kłopotliwe.
Jeśli na patelni teflonowej powstały zabrudzenia, odczekaj, aż zupełnie ostygnie. Dlaczego? Mycie gorącego naczynia może spowodować jej deformację! Kiedy już wystygnie, namocz ją w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Zwykle wystarczy kilka minut, aby uzyskać odpowiednie rezultaty. Po tym czasie sięgnij po miękką gąbkę lub ściereczkę i delikatnie przecieraj powierzchnię patelni, aż do chwili, gdy będzie zupełnie czysta. Po wszystkim spłucz letnią wodą i osusz. Unikaj pozostawiania wody, która może uszkodzić powłokę.
Zacznij od usunięcia resztek jedzenia za pomocą szpatułki. Co ciekawe, w przypadku przypaleń można użyć soli kuchennej, która świetnie je usuwa. Następnie dokładnie opłucz patelnię ciepłą wodą. Jednak nie używaj detergentów, które mogą zmyć warstwę ochronną z powierzchni patelni. Kiedy zajdzie taka potrzeba ponownie sięgnij po miękką szczoteczkę i sól. Po myciu natychmiast osusz patelnię! Możesz nawet podgrzać ją na małym ogniu, aby pozbyć się wilgoci. Po myciu ponownie pokryj patelnię cienką warstwą oleju jadalnego.
Zaczekaj, aż patelnia będzie zupełnie zimna. Następnie namocz ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, szczególnie jeśli na powierzchni znajdują się uporczywe zabrudzenia. Do samego czyszczenia użyj miękkiej gąbki lub szczotki, a w przypadku silnych przypaleń zastosuj pastę z sody oczyszczonej i wody. Na koniec dokładnie osusz patelnię i wypoleruj ją suchą ściereczką, co pozwoli uzyskać lśniącą powierzchnię bez smug.
Zimną patelnię myj wodą z płynem do naczyń. Najlepiej używać miękkiej gąbki. Jeśli zabrudzenia czy przypalenia pozostaną na powierzchni patelni, sięgnij po sodę oczyszczoną. Wymieszaj ją z wodą, po czym nałóż na zabrudzenie i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie przetrzyj je, spłucz, a następnie dokładnie osusz patelnię ręcznikiem papierowym lub ścierką. Nigdy nie używaj druciaków ani ostrych narzędzi – mogą uszkodzić delikatną powłokę ceramiczną!