Barwniki spożywcze wykorzystać można do ozdabiania różnego rodzaju deserów - ciast, lodów, lukru, czekolady itd. Za każdym razem efekt końcowy robi ogromne wrażenie. Co warto wiedzieć na temat barwników spożywczych? Czym się charakteryzują i co trzeba wziąć pod uwagę przy ich zakupie? Sprawdzamy.
Do czego służą barwniki spożywcze?
Barwniki spożywcze to produkty służące do zmiany barwy ciasta, lukru, masy itd. Nie wpływają one jednak w żaden sposób na smak czy zapach deseru.
Nie da się ukryć, że na ogół barwniki spożywcze wykorzystywane są do barwienia biszkoptu. Dość popularne są od wielu lat torty tęczowe - każda warstwa ma w tym przypadku inny kolor. Za pomocą barwników zabarwić też można np. masę cukrową.
Rodzaje barwników spożywczych - co oferuje rynek?
Nie wszyscy wiedzą o tym, że istnieje kilka rodzajów barwników spożywczych. Wybór w tym przypadku powinien być uzależniony od tego, do czego dany produkt ma zostać użyty.
- Barwniki w proszku - stosować je można na sucho lub na mokro po zmieszaniu z wodą czy alkoholem. Są one proste w użyciu i w żaden sposób nie zmieniają konsystencji ciasta.
- Barwniki w płynie - idealnie nadają się do barwienia mas tortowych, lukrów, bitej śmietany itd. Nie sprawdzają się jedynie w przypadku mas cukrowych, gdyż zmieniają ich konsystencję.
- Barwniki w paście, żelu - wydajne i banalnie proste w użyciu. Już niewielka ich ilość pozwala na zmianę koloru danego produktu. Tego typu barwniki są bardzo uniwersalne. Można je też rozpuszczać w wodzie.
- Barwniki w sprayu - nie wymagają żadnego rozcieńczania. Wystarczy nimi wstrząsnąć przed użyciem. Barwniki w sprayu rozpyla się z odległości około 15 cm. To dobry wybór podczas dekorowania tortów pokrytych śmietaną lub marcepanem. Największą popularnością na rynku cieszą się barwniki spożywcze w sprayu w kolorze złota i srebra.
- Barwniki w pyłku - dobrze sprawdzają się rozpuszczone w niewielkiej ilości wody lub alkoholu. Można je wtedy wykorzystywać jak farbki do malowania. Przy ich pomocy pudruje się torty.
Warto też wspomnieć o barwnikach spożywczych przeznaczonych specjalnie do barwienia czekolady i polew. Zawierają one tłuszcze i dzięki temu można je z łatwością rozprowadzać. Nie zmieniają przy tym konsystencji danego kremu. Kolejną ciekawostką są jadalny brokat i jadały zamsz.
O czym trzeba pamiętać, sięgając po barwniki spożywcze?
Przy pomocy barwników spożywczych stworzyć można bardzo ciekawe dekoracje cukiernicze, ale warto przestrzegać kilku podstawowych zasad.
- Przede wszystkim warto zachować umiar. Zazwyczaj już niewielka ilość barwnika pozwala na uzyskanie odpowiedniego efektu. Kolory po upieczeniu ciemnieją i stają się bardziej intensywne.
- Warto stosować się do zaleceń producenta. Do barwienia czekolady trzeba więc wykorzystywać odpowiednie barwniki itd.
- Trudno jest uzyskać przy pomocy barwników spożywczych masę cukrową w kolorze czarnym czy czerwonym. Tutaj lepiej od razu zainwestować w kolorowy fondant.
- Niekiedy dobrze jest wspomóc się blenderem, aby lepiej wymieszać barwnik z daną masą, kremem.
- Podczas barwienia tortów i innych deserów na rękach dobrze jest mieć jednorazowe rękawiczki. W przeciwnym razie powstać mogą trudne do usunięcia zabrudzenia.
- Barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wtedy można je wykorzystywać wiele razy.
Czy warto sięgnąć po barwniki spożywcze?
Okazuje się, że barwniki spożywcze nie mają żadnych wartości odżywczych. Trudno jest je więc uznać za zdrowe. Nie wpływają one w żaden sposób na smak i zapach wypieku, a także a jego kaloryczność. Ich jedynym zadaniem jest zmiana zabarwienia deseru. Najlepiej jest na co dzień wybierać naturalne, roślinne barwniki spożywcze. Lepiej zrezygnować z tych, które zawierać mogą substancje alergizujące.
Dzięki niedrogim barwnikom spożywczym samodzielnie przygotować można efektownie wyglądające desery - torty, ciasteczka, babeczki, muffinki itd. Warto je więc mieć pod ręką w swojej kuchni.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz