Trudno wyobrazić sobie sklep spożywczy bez urządzeń chłodniczych, ponieważ umożliwiają one sprzedaż wielu różnych produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach. Jakie urządzenia chłodnicze powinny znaleźć się zatem w sklepie spożywczym? Na co zwrócić uwagę wybierając regały chłodnicze? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Podstawowym urządzeniem chłodniczym znajdującym się w praktycznie każdym sklepie spożywczym jest lodówka, która umożliwia przechowywanie różnego rodzaju produktów wymagających utrzymania niskiej temperatury. W sklepach samoobsługowych jednak rolę urządzeń chłodniczych przejmują dedykowane lady oraz regały chłodnicze. Ich wykorzystanie pozwala bowiem zmaksymalizować przestrzeń do ekspozycji produktów, a co za tym idzie zaoferować klientom znacznie szerszą ofertę. Wykorzystanie regałów chłodniczych pozwala także zwiększyć ilość impulsowych zakupów, co jest możliwe dzięki odpowiedniemu wyeksponowaniu najbardziej atrakcyjnych produktów i promocji.
Decydując się na zakup regałów chłodniczych do sklepu spożywczego należy zadbać o to, by wybierane modele odpowiadały specyfice danego obiektu oraz planowi ich rozmieszczenia. Istotne jest także to, by wybrać odpowiednie urządzenia chłodnicze do zastosowania, ponieważ regały na mięso, nabiał, czy warzywa i owoce znacznie się od siebie różnią. Odmienna jest bowiem zapewniana przez nie temperatura, co pozwala stworzyć warunki do przechowywania produktów, które będą zgodne z obowiązującymi normami. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze regałów chłodniczych? Otóż, kupując tego typu wyposażenie sklepów warto wziąć pod uwagę zapotrzebowanie na energię poszczególnych urządzeń, ponieważ przekłada się to na koszty prowadzenia działalności. W przypadku regałów chłodniczych istotny jest także rodzaj zastosowanego czynnika chłodniczego, ponieważ wpływa on nie tylko na efektywność działania urządzenia, ale również ewentualne koszty związane z jego uzupełnieniem.
Kupując wyposażenie sklepu spożywczego warto kierować się przede wszystkim funkcjonalnością oraz jakością. Pozwoli to bowiem wybrać meble, które umożliwią stworzenie atrakcyjnej ekspozycji. Istotna w tym przypadku jest oczywiście ich zgodność z obowiązującymi normami, ponieważ funkcjonują one w kontakcie z produktami spożywczymi. Jakość przekłada się natomiast na żywotność oraz możliwość utrzymania wyposażenia sklepu w odpowiednim stanie, na co oczywiście zwracają uwagę klienci. Nikt nie chciałby bowiem robić zakupów w sklepie, w którym znajdują się zniszczone i brzydkie regały, ponieważ wpływa to na ogólny odbiór wnętrza.
Podsumowując należy stwierdzić, że najważniejsze urządzenia chłodnicze w sklepach spożywczych to odpowiednio dopasowane regały i lady. Można w nich bowiem umieścić różnego rodzaju produkty, które dzięki odpowiedniemu wyeksponowaniu przyciągną uwagę klientów. Sprawdź ofertę naszej firmy:
"ITALFROST " Sp. z o.o.
ul. Górnośląska 21
43-200 Pszczyna
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz