Zamknij

Candy, candy… Kandydoza! Jaki jest jej związek z cukrem?

artykuł sponsorowany 08:47, 01.06.2023 Aktualizacja: 08:47, 01.06.2023
Skomentuj

Grzyby candida ma w swoim organizmie prawie 80% z nas! W zdrowym organizmie funkcjonują jako składnik prawidłowo działającej flory bakteryjnej. Natomiast jeśli nasza odporność spada, Candida zaczyna się rozrastać, wywoływać przykre objawy i doprowadza do kandydozy ogólnoustrojowej.

Kiedy podejrzewać kandydozę?

Jeśli zauważasz u siebie chroniczne zmęczenie, ciągły brak energii, nawracające problemy skórne, wzrost natężenia migren i napięcia przedmiesiączkowego. Powracające zapalenie zatok. Narastające problemy trawienne. Uciążliwe infekcje miejsc intymnych… Jeśli powyższe stany nie są Ci obce, istnieje duże ryzyko, że Twoje ciało toczy drożdżyca ogólnoustrojowa! Warto podjąć się diagnozy i czynności oczyszczających organizm:

Do tego celu posłużą Ci gotowe mieszanki ziołowe dostępne tutaj: https://zdrowersi.pl/zlozone-preparaty-ziolowe-198

A jeśli będzie już pewne, że kandydoza grasuje, przyda się mocne uderzenie w cel: https://zdrowersi.pl/13533-candida-zielarnia-suwalska-autorska-mieszanka-na-grzybice-organizmu-kandydoza-200g.html

U kogo najczęściej dochodzi do rozrostu Candidy

Wspomnieliśmy wyżej o obniżonej odporności. Drzwi dla rozrostu grzybów zostały uchylone… Ale są też czynniki, które ułatwiają i przyspieszają ich rozrost:

- częste stosowanie leków, antybiotyków, które osłabiają naturalną ochronę flory bakteryjnej jelit,
- braki witaminowe, szczególnie związków z grupy B,

- zaburzenia w gospodarce hormonalnej,

- alkoholizm,

- cukrzyca i otyłość.

Niedobory witamin to odebranie organizmowi broni do walki. Nadmierne stosowanie leków i antybiotyków to osłabienie obrony. A spożywanie alkoholu i diety ubogoresztkowej to dokładanie do pieca… I tu dochodzimy do sedna sprawy. Co stanowi pożywkę dla drożdżaków umożliwiającą im nadmierny rozrost?

Czego nie jeść przy grzybicy?

Właściwie istnieje jedna złota zasada – zero cukru. Bo jeśli „masz ochotę na słodkie”, znaczy to tyle, że Twoja candida woła o pożywienie… A najprostszy sposób na pozbycie się grzybów to ich zagłodzenie:

a) zminimalizować ilość węglowodanów prostych (np. owoce o wysokim IG),

b) wyeliminować słodycze, słodzone napoje, wszelkie wyroby piekarniczo-cukiernicze na bazie cukru i białej mąki,

c) nie stosować żadnych słodzideł!

W czym tkwi problem?

W tym, że „cukier” w przeróżnych postaciach dodawany jest do wielu produktów, w których nigdy nie spodziewalibyśmy go spotkać, np. :

- w mięsach garmażeryjnych, wędlinach, kiełbasach, konserwach,

- w gotowych zupach, sklepowych daniach, sosach,

- w chlebie i bułkach (pozornie niesłodkich), słonych chrupkach i przekąskach,

- w produktach typu „fit” jak np. płatki śniadaniowe, batoniki zbożowe,
- suszone owoce (np. w żurawinie suszonej).

I jest to jedną z przyczyn tego, że dziennie spożywamy 3 razy za dużo cukru! Na jakie nazwy należy zwrócić uwagę, analizując skład produktu?

Cukier brązowy, cukier inwertowany, cukier trzcinowy, dekstroza, fruktoza, glukoza, koncentraty soków owocowych, melasa, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, syrop ryżowy, sacharoza.

ZDROWIA!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%