Coraz więcej osób jest świadomych tego, jak ważną kwestią jest zdrowe odżywianie się. Polega to nie tylko na prawidłowym doborze składników, z których przygotowujemy jedzenie, ale także na ich poprawnym przygotowywaniu, zgodnie z dietetycznymi zaleceniami. Ograniczanie tłuszczu, koniecznego podczas smażenia lub pieczenia w tradycyjnych piekarnikach, ma zbawienny wpływ na nasz organizm i redukcję cholesterolu i triglicerydów. Technologia wspierająca zdrowy styl życia to przygotowywanie posiłków na parze. Piekarniki parowe to nowoczesne urządzenia, które znajdują zastosowanie w coraz większej ilości kuchni, sprawnie wypierając dotychczasowe urządzenia.
Zasada działania takich urządzeń polega na podgrzaniu wody, wlewanej przez użytkownika do specjalnej szufladki, w wyniku czego powstaje para. Para pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po piekarniku, dzięki czemu potrawy pieką się równomiernie i nie ma ryzyka ich nadmiernego przypieczenia. Na tym jednak nie koniec. Do zakupu piekarnika parowego powinien również przekonać smak przygotowanych w nich potraw. Jeśli do tej pory mięso lub ciasta, które przygotowywałaś w swoim piekarniku były suche i pozbawione soczystości, to piekarnik parowy raz na zawsze ten problem rozwiązuje. Dzięki temu, że wilgoć otacza przygotowywaną potrawę, nie zachodzi zjawisko jej wyciągania ze środka potrawy przez wysoką temperaturę. Pieczeń schabowa, ciasto drożdżowe lub klasyczna babka będą mieć obłędny smak, który nie umknie uwadze wszystkich domowników. Idealne wypieki z piekarnikiem parowym mogą być standardem w Twojej kuchni!
Kiedy otworzymy drzwi piekarnika parowego, na pierwszy rzut oka nie dostrzeżemy zbyt wielu różnic pomiędzy nim, a zwykłym piekarnikiem. Trzeba się nieco przypatrzeć, aby pod sufitem dojrzeć niewielką wyjmowaną szufladę, do której należy wlać wodę. W innych modelach piekarników Electrolux, np. w serii SteamBake, pojemnik na wodę znajduje się w ściance bocznej. Należy pamiętać o tym, aby przed każdym użyciem piekarnika uzupełnić szufladkę wodą, dla uzyskania najlepszych efektów pieczenia. Pozostałe elementy takiego piekarnika są bliźniaczo podobne z tymi, które dobrze znamy ze swoich kuchni. W nowoczesnych urządzeniach zastosowanie znajdują prowadnice teleskopowe, ułatwiające wyjmowanie mocno obciążonych blach, dzięki którym nie hałasujemy. Ma to duże znaczenie dla wszystkich, którzy lubią piec w nocy (np. z powodu niższej ceny prądu w 2-giej taryfie).
Jeśli jesteś przyzwyczajona do klasycznego piekarnika z dwoma pokrętłami, to sterowanie dotykowe może budzić u Ciebie mieszane uczucia. Od razu uspokajamy, że zupełnie niepotrzebnie. Jest to znacznie wygodniejszy sposób obsługi piekarnika parowego, który nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Piekarniki parowe Electrolux wyposażone są w duże, kolorowe wyświetlacze, na których czytelnie prezentowane są wszystkie informacje dotyczące programu pieczenia oraz funkcji, które piekarnik nam zapewnia. Przełączanie się pomiędzy nimi polega na dotknięciu palcem odpowiedniego przycisku, podobnie jak robi się to na ekranie smartfona lub innych ekranach dotykowych.
Jeśli niepowtarzalne walory smakowe i prozdrowotne właściwości przygotowania posiłków na parze to dla Ciebie zbyt mało, aby wybrać piekarnik parowy do swojej kuchni, przedstawiamy inne korzyści wynikające z tego rozwiązania.
Chcesz się dowiedzieć jak piec w piekarniku parowym? Jak dozować ilość pary w zależności od przygotowywanego dania? Im bardziej soczyste dania chcemy uzyskać, tym więcej pary powinno być w piekarniku. Im potrawa ma być bardziej chrupiąca i przypieczona, pary powinno być mniej. Wydaje Ci się to skomplikowane? Nic podobnego. Gotowanie w piekarnikach parowych Electrolux jest szybkie, proste i wygodne, gdyż ilość pary możesz ustawiać indywidualnie podczas każdego pieczenia lub możesz skorzystać z jednego z czterech gotowych programów: gotowanie na parze, duża wilgotność, średnia wilgotność i mała wilgotność.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz