Zamknij
REKLAMA

KOWR: jemy coraz mniej chleba

17:00, 16.10.2020 | PAP
Skomentuj PAP
REKLAMA

Konsumpcja chleba spada, choć to produkt zakorzeniony w polskiej tradycji - wskazuje KOWR i przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. W 2019 r. mieszkaniec Polski zjadł średnio prawie 3 kg chleba miesięcznie, rok wcześniej było to ponad 3 kg.

Jak poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński, z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. wynika, że średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę. "W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56 proc." - dodał.

Dla porównania w 2018 r. statystyczny Polak zjadał 3,15 kg pieczywa miesięcznie.

Najwięcej chleba jedzą emeryci, renciści i rolnicy.

Jak wskazuje KOWR, rodzime pieczywo jest unikalne - ma indywidualny smak, jest różnorodne. Wytwarza się chleby pełnoziarniste, pszenne, żytnie, na drożdżach i na zakwasie, z dodatkami np. otrębów, ziół, orzechów, pomidorów a nawet bakalii.

"Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 polskie firmy sprzedały produkty o wartości 1,8 mld euro, tj. za kwotę o 9 proc. wyższą niż w poprzednim sezonie. Produkty te w ub. r. trafiły głównie do krajów UE i do Rosji. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych, sam wywóz pieczywa stanowił około 9 proc." - zaznaczył Wroński.

Wiceszef KOWR zauważył, że pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa znajdują się 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju.

"7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, pierekaczewnik, obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, kołocz śląski/kołacz śląski oraz cebularz lubelski" - wyliczył Wroński.

autor: Anna Wysoczańska

(PAP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (5)

ApsikApsik

7 0

Ciekawe co w sklepach faktycznie jest chlebem ? może 20% !!! No i ludziska sami piką chleb w domu - więc spadek spożycia to brednia !!! 22:43, 16.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

goscgosc

1 0

poprostu bardzej szanujemy 13:01, 17.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PiekarniaPiekarnia

2 0

Bułki są drogie. Te z ziarnami najbardziej. 13:25, 17.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Doświadczony piekarzDoświadczony piekarz

1 0

Kto dziś piecze porządny chleb na prawdziwym zakwasie????
Chyba w Szczecinku NIKT. 19:13, 18.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

chlebekchlebek

1 0

Nikt nie chce jeść tego syfu ze sklepów nafaszerowanego GLIFOSATEM!!!!
Kiedyś to był chleb, jeszcze w latach 90 tych. Za dobry chleb dziś trzeba zapłacić powyżej 10 zł. 07:24, 19.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA