Wspólne posiłki nie tylko wzmacniają więzi społeczne, ale sprzyjają też zdrowiu. Dlatego właśnie minione spotkanie w ramach szczecineckiej Strefy Aktywnego Seniora poświęcone zostało kulinariom, a dokładniej potrawom jakie można wyczarować z kiełków.
Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowie człowieka w 50% zależy od szeroko rozumianego stylu życia, w tym od diety. I nawet jeśli po sześćdziesiątych urodzinach nie narzekamy na kondycję i cieszymy się dobrą formą, warto mieć świadomość zwalniającego metabolizmu i niższej przyswajalności tłuszczów zwierzęcych.
Między innymi edukacji w tym zakresie poświęcone są spotkania w Strefie Aktywnego Seniora. Podczas warsztatów jakie w minioną środę (15 maja) odbyły się pod kierunkiem Katarzyny Zielińskiej - Smulczak seniorzy znad Trzesiecka zgłębiali sekrety zbilansowanych posiłków i przygotowywali kolorowe dania w oparciu o składniki sezonowe. Kulinarną „gwiazdą”, warsztatów były kiełki, czyli prawdziwa bomba witaminowa, zawierająca także dużą ilość minerałów (m.in. żelazo, cynk, potas, miedź, selen), a także cenny błonnik i antyoksydanty.
Seniorzy przygotowali trzy dania, które okazały się nie tylko szybkie i niezbyt skomplikowane, ale też niezwykle smaczne. Jako zdrową przekąskę wybrali sałatkę z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów. Daniem głównym była zapiekanka makaronowa ze szparagami, zaś deserem naleśniki z rabarbarem.
Na tym jednak nie koniec majowych tematów prozdrowotnych. Na środę 22 maja zaplanowane jest spotkanie z Anią Guzik - Sobolewską i Marcinem Sobolewskim z Fit4You Athletic, którzy zaprezentują jak bezpiecznie korzystać z urządzeń na siłowni!
0 0
Napiszcie gdzie jest ta strefa! ????
1 0
Wspólne posiłki sprzyjają zdrowiu?🤠