Zamknij

Wraca moda na robienie domowych przetworów. Dla części konsumentów to sposób na...

11:07, 22.09.2022 . Aktualizacja: 11:14, 22.09.2022
Skomentuj

W tym roku prawie dwie trzecie Polaków zamierza zrobić przetwory na zimę – wynika z Barometru Providenta. Skłonność do robienia domowych zapasów w słoikach systematycznie rośnie, a w tym roku dodatkową motywacją są dynamicznie rosnące ceny żywności. Według danych GUS inflacja w tej kategorii w sierpniu sięgnęła 18 proc. w ujęciu rocznym. Dla co piątego badanego oszczędność jest głównym powodem, dla którego przygotowuje przetwory. Często wskazywane są także względy ekologiczne oraz przywiązanie do rodzinnej tradycji.

– W ramach badania Barometr Providenta zadaliśmy Polakom pytanie dotyczące tego, czy planują zrobić przetwory na zimę. Okazuje się, że przetwory na zimę cieszą się coraz większą popularnością. W tym roku planuje je zrobić 65 proc. badanych, w ubiegłym roku było to 60 proc. – mówi agencji Newseria Biznes Karolina Łuczak, rzeczniczka Provident Polska. – Tegoroczny Barometr pokazał, że domowe smaki wciąż triumfują nad sklepowymi. Tylko 4 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za przetworami w słoikach. Na tradycyjne przetwory stawiają wszystkie grupy wiekowe, jednak najbardziej doceniają je respondenci najstarszej grupy wiekowej 55+.

Wśród ulubionych słoikowych przysmaków znalazły się – tak jak przed rokiem – kiszone ogórki, dżemy i konfitury owocowe, syropy i marynowane grzyby. Słodkie przetwory cieszą się większą popularnością wśród młodych respondentów, podczas gdy starsi wolą kiszonki.

– Panie najczęściej robią dżemy, soki, konfitury, natomiast panowie przodują w nalewkach i grzybkach – mówi Karolina Łuczak.

Gusty Polaków odzwierciedla też zestawienie najczęściej przygotowywanych przetworów. Ogórki kiszone w słoikach robi ponad 80 proc. ankietowanych. Dwie trzecie przygotowuje słoiki z dżemami i konfiturami. Soki i syropy wybiera blisko 47 proc., a marynowane grzybki nieco ponad 40 proc. Tylko nieco mniej decyduje się zamarynować inne warzywa, a co trzeci przyrządza samodzielnie nalewki.

– Polacy uwielbiają przetwory zwłaszcza za ich naturalny, domowy charakter – co piąty badany wskazuje możliwość przygotowania przetworów ze sprawdzonych, zdrowych surowców jako ich największą zaletę. Aż 59 proc. wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne przetwory sporządzi z plonów z własnej działki. Zadeklarowało tak 76 proc. mieszkańców wsi oraz 66 proc. mieszkańców małych miast. To mniej niż w zeszłym roku, jednak własne składniki wciąż cieszą się największą popularnością – mówi rzeczniczka Provident Polska.

Do przygotowywania własnych przetworów w tym roku skłania Polaków wysoka inflacja. Ceny żywności od kilku miesięcy rosną w kilkunastoprocentowym tempie. Co piąty badany wskazywał oszczędność jako główny powód przygotowywania przetworów, ale jeszcze ważniejsza jest ekologia – wskazało ją 23,5 proc. badanych.

– Jeden trend pokazuje, że 55 proc. mieszkańców wsi i osób powyżej 55. roku życia przygotowuje przetwory i robi to ze względu na oszczędność, przyzwyczajenie, tradycję. Wykorzystują do tego celu swoje warzywa i owoce prosto z ogródków działkowych. Drugi trend dotyczy osób młodych, które przede wszystkim stawiają na to, co i jak jedzą, chcą wiedzieć, z czego składa się żywność, którą na co dzień jedzą. Oprócz tego mocno stawiają na ekologię, więc nie chcą mieć produktów przetworzonych. Ten trend przede wszystkim zauważamy u osób młodszych, mieszkańców dużych miast, których też stać na zakup ekologicznych roślin i warzyw – mówi rzecznika Providenta.

Dla 17 proc. Polaków przywiązanie do przetworów wynika z potrzeby kontynuowania rodzinnej tradycji. Robią to jednak z przyjemnością – co 10. ankietowany przygotowywanie przetworów traktuje jako sposób na odpoczynek i odskocznię od codzienności. Prawie połowa badanych przyznaje, że co roku kultywuje tę słoikową tradycję. Co trzeci badany robi przetwory raz na jakiś czas. Największą popularnością ta czynność cieszy się we wsiach i małych miastach. Deklaruje to odpowiednio 74,6 proc. oraz 64 proc. ich mieszkańców. Tutaj też znacznie więcej osób niż w największych miastach co roku decyduje się na zrobienie przetworów (62 proc. vs. 33 proc.).

Najchętniej przetwory przyrządzają gospodarstwa domowe z województw: lubelskiego (68,9 proc.), warmińsko-mazurskiego (68,3 proc.) oraz podlaskiego (62,3 proc.).

– Aż 38 proc. gospodarstw przygotuje zapasy tak, by starczyły na całą zimę. Ta odpowiedź jest najpopularniejsza wśród respondentów. Co 10. badany poza zapełnieniem swojej spiżarni troszczy się, aby nadwyżką obdarować rodzinę i najbliższych znajomych – mówi Karolina Łuczak.

Ponad 15 proc. badanych dostaje przetwory od innej osoby, co potwierdza, że Polacy chętnie dzielą się nadprodukcją z bliskimi. Co trzeci badany świadomie przygotowuje w tym roku taką ilość, która nie starczy na całą zimę, a resztę dokupi w sklepie. Z kolei ok. 23 proc. nie czeka na zimę, tylko na bieżąco konsumuje słoikowe przysmaki.

– Większość osób, które przetworów nie robią, wskazuje jako powód na brak czasu. Czas jest mocnym determinantem, czasem łatwiej nam pójść do sklepu i zrobić zakupy. Drugim elementem, dla którego nie robimy przetworów, jest to, że nie mamy takich tradycji rodzinnych. Zupełnie inaczej podchodzą do tego rodziny, które od lat, od pokoleń dbają o to, żeby te słoiki własnej roboty stały na półkach. Trzecia kwestia jest bardzo prozaiczna, a mianowicie brakuje nam miejsca na przechowywanie słoików – wymienia rzecznika Providenta.

Co 10. badanego zniechęca bałagan w kuchni, który towarzyszy robieniu przetworów.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(13)

Na zdrowieNa zdrowie

3 2

Jeszcze trzeba mieć materiał z własnej działki albo od kogoś, kto nie pryska. W przypadku materiału zakupowanego z giełd,czy Biedronek i tego typu miejsc, to lepiej sobie darować niż jeść glifosat i inne syfy. 12:03, 22.09.2022

Odpowiedzi:9
Odpowiedz

gośćgość

3 2

Chwilka - czyli jeśli nie masz działki / sprawdzonego źródła, to lepiej nie jeść owoców i warzyw? 12:45, 22.09.2022


@gość@gość

3 1

Dokładnie tak. 13:36, 22.09.2022


GoscGosc

2 1

A jak nie masz swojego stawu to nie jesz ryb, tak samo z mięsem ? Rozumiem że masz swoje zboże to chociaż pieczywo jesz. 14:04, 22.09.2022


@Gość@Gość

1 2

Mięso kupuję od rolnika, który sam karmi zwierzęta, podobnie z jajkami, twarogiem, śmietaną . Jeśli chodzi o ryby, to można pojechać nad morze i kupić świeżutkie prosto z kutra, do wyboru do koloru włącznie z wędzonymi na miejscu. Co do chleba, to lokalnie podjedz sobie do Gwdy, doświadczysz prawdziwego smaku, a nie trucizny marketowej z mrożonego ciasta, które leży rok i czeka na wypiek.
14:33, 22.09.2022


gośćgość

3 0

Ale Ty zdajesz sobie sprawę, że ludzi na to nie stać? Aż tak oderwało Cię od rzeczywistości? 14:54, 22.09.2022


@gość@gość

1 3

Dla mnie jesteś zwykłym leniem. Jajka kobieta ze wsi przynosi nam do DOMU po 0,80 groszy za szt. 1kg twarogu 11 zł, mięso ok. 12 zł , ogórki gruntowe 5 zł kg . Kogo nie stać, ciebie ? 15:37, 22.09.2022


gośćgość

2 1

2 razy drożej niż w sklepie. No faktycznie - tylko lenia nie stać na płacenie 2x. 20:55, 22.09.2022


@gość@gość

1 2

Człowieku ! z tego co piszesz, to same smakołyki konsumujesz . 6 zł za 1kg mięsa, to pewnie ta mielonka z z marketów leżąca na podpasce, na którą ściekają te wszystkie chemikalia z mięska, które pózniej zjesz, tfu,tfu.
Smacznego ! 08:40, 23.09.2022


gośćgość

1 1

I właśnie o tym pisałem - nie masz pojęcia jak żyje społeczeństwo. Dajesz rady typu "nie mają chleba? to niech jedzą ciastka!". 08:45, 23.09.2022


reo

adexxadexx

0 0

A kto dziś potrafi robić domowe przetwory? 15:09, 22.09.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

mamamama

0 0

Chcieć to potrafić 08:18, 23.09.2022


MoniaMonia

1 0

Ja robię przetwory , jak zaczynałam to pytałam o przepisy sąsiadek, po jakimś czasie sama mam swoje sprawdzone sposoby , ogorki w różnych postaciach , soki , buraczki , papryka , lepiej jeść swoje a nie sklepowe ogorki które śmierdzą gnojówką , wystarczy chcieć, ale dużo osób woli gotowce nawet naleśniki czy placki ziemniaczane kupują niektórzy często widzę w sklepie to już porażka albo pierogi ile to zrobić więcej poświęci 3 godz. I zamrozić a potem dzieci nie trujesz . 10:47, 23.09.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%