Tegoroczny sezon grzybowy trwa w najlepsze. W okolicznych lasach, zwłaszcza w weekendy, niemal na każdym kroku możemy spotkać nie tylko zapalonych grzybiarzy, którzy mają już swoje „rejony”, potrafią rozróżnić kilkanaście czy kilkadziesiąt gatunków grzybów i do domu zawsze wracają z leśnych wypraw z pełnymi koszykami czy wiadrami. Również ci znacznie mniej doświadczeni mieszkańcy naszego miasta i powiatu coraz chętniej zaglądają do lasu w poszukiwaniu grzybów. Część z nich dopiero uczy się sztuki grzybobrania i rozróżniania gatunków. Okazuje się, że idzie im całkiem nieźle.
Do tej pory w Szczecinku nie odnotowano żadnego przypadku poważnego zatrucia niejadalnymi gatunkami.
- Do dnia dzisiejszego nie wpłynęła do nas żadna informacja i nie mamy takiej wiedzy o ewentualnych przypadkach zatrucia grzybami. Ludzie są ostrożni i zbierają przeważnie te egzemplarze, które znają i co do których są pewni – mówi nam Wiesław Kulik, dyrektor szczecineckiego Sanepidu.
– Nie mówię o przypadkach wystąpienia takich dolegliwości jak np. niestrawność po zjedzeniu grzybów, bo w takich sytuacjach zazwyczaj ludzie nie zgłaszają się do lekarza. Ale nie było w tym sezonie żadnego przypadku, który wymagałby interwencji medycznej.
- Każdy ma także możliwość przyniesienia do nas swoich znalezisk i my tu na miejscu sprawdzamy, czy są to jadalne okazy. I mieszkańcy korzystają z tej możliwości. Nawet przed chwilą było u nas dwóch panów, którzy mieli wątpliwość co do jednego grzyba. Ludzie przychodzą, pytają i upewniają się. Większość przynoszonych do sprawdzenia grzybów jest jadalnych, aczkolwiek zdarzyły się też przypadki grzybów niejadalnych – dodaje nasz rozmówca.
Przypomnijmy, że w okresie sezonu grzybowego mieszkańcy mogą odwiedzać szczecinecką Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną przy ul. Ordona 22. Tu bezpłatnie zasięgniemy porady grzyboznawcy. Każdy grzybiarz, który pojawi się tu ze swoimi zbiorami, może liczyć na pomoc w sprawdzeniu, czy aby na pewno wszystko, co trafiło do naszego koszyka, nadaje się do spożycia.
Poradę dotyczącą grzybów można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach funkcjonowania placówki – od godz. 8 do godz. 15.00. W placówce zatrudnione są dwie osoby mające uprawnienia klasyfikatora grzybów i pomogą nam ocenić, czy dany grzyb nadaje się do spożycia. Wszelkie tego typu porady udzielane są bezpłatnie.
Kolejny remont! Co się dzieje przy S11?
Między Bagnem a Bagnem
Vil
08:11, 2025-07-08
„Smart Stop” w Szczecinku.
Uważam, że nic tak skutecznie nie rozwiąże problemu jak sięgnięcie głęboko do portfela idiotów. Wchodzi na przejście, powoduje wypadek, z własnej kieszeni płaci za uszkodzenie pojazdu/pojazdów, z własnej kieszeni za ratownictwo, plus nawiązka na rzecz kierowcy za stres, powiedzmy 10 średnich krajowych plus nawiązka na dowolny cel publiczny, też ok 10 średnich krajowych. W momencie, kiedy sąd orzeka winę pieszego automatycznie uruchamiane są wszystkie te procedury. Jeden czy drugi idiota wejdzie na przejście, ale trzeci czy piąty już się zastanowi.
Gość
07:31, 2025-07-08
Nowe kontrole na granicach. Za ten błąd możesz zapłacić
W wypowiedziach polityków brakuje słowa.WARCHOLY
Xxxx
07:25, 2025-07-08
„Smart Stop” w Szczecinku.
Kiedyś ludzie myśleli samodzielnie, teraz trzeba malować wskazówki na chodniku. Ciekawie się ten świat rozwija...
Taa
06:58, 2025-07-08
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz