Zamknij
REKLAMA

Sezon grzybowy trwa! Czy mieszkańcy Szczecinka znają się na grzybach?

15.37, 13.10.2022 mg Aktualizacja: 16.40, 13.10.2022
Skomentuj fot. iszczecinek.pl / archiwum
REKLAMA

Tegoroczny sezon grzybowy trwa w najlepsze. W okolicznych lasach, zwłaszcza w weekendy, niemal na każdym kroku możemy spotkać nie tylko zapalonych grzybiarzy, którzy mają już swoje „rejony”, potrafią rozróżnić kilkanaście czy kilkadziesiąt gatunków grzybów i do domu zawsze wracają z leśnych wypraw z pełnymi koszykami czy wiadrami. Również ci znacznie mniej doświadczeni mieszkańcy naszego miasta i powiatu coraz chętniej zaglądają do lasu w poszukiwaniu grzybów. Część z nich dopiero uczy się sztuki grzybobrania i rozróżniania gatunków. Okazuje się, że idzie im całkiem nieźle.

Do tej pory w Szczecinku nie odnotowano żadnego przypadku poważnego zatrucia niejadalnymi gatunkami.

- Do dnia dzisiejszego nie wpłynęła do nas żadna informacja i nie mamy takiej wiedzy o ewentualnych przypadkach zatrucia grzybami. Ludzie są ostrożni i zbierają przeważnie te egzemplarze, które znają i co do których są pewni – mówi nam Wiesław Kulik, dyrektor szczecineckiego Sanepidu.

– Nie mówię o przypadkach wystąpienia takich dolegliwości jak np. niestrawność po zjedzeniu grzybów, bo w takich sytuacjach zazwyczaj ludzie nie zgłaszają się do lekarza. Ale nie było w tym sezonie żadnego przypadku, który wymagałby interwencji medycznej.

- Każdy ma także możliwość przyniesienia do nas swoich znalezisk i my tu na miejscu sprawdzamy, czy są to jadalne okazy. I mieszkańcy korzystają z tej możliwości. Nawet przed chwilą było u nas dwóch panów, którzy mieli wątpliwość co do jednego grzyba. Ludzie przychodzą, pytają i upewniają się. Większość przynoszonych do sprawdzenia grzybów jest jadalnych, aczkolwiek zdarzyły się też przypadki grzybów niejadalnych – dodaje nasz rozmówca.

Przypomnijmy, że w okresie sezonu grzybowego mieszkańcy mogą odwiedzać szczecinecką Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną przy ul. Ordona 22. Tu bezpłatnie zasięgniemy porady grzyboznawcy. Każdy grzybiarz, który pojawi się tu ze swoimi zbiorami, może liczyć na pomoc w sprawdzeniu, czy aby na pewno wszystko, co trafiło do naszego koszyka, nadaje się do spożycia.

Poradę dotyczącą grzybów można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach funkcjonowania placówki – od godz. 8 do godz. 15.00. W placówce zatrudnione są dwie osoby mające uprawnienia klasyfikatora grzybów i pomogą nam ocenić, czy dany grzyb nadaje się do spożycia. Wszelkie tego typu porady udzielane są bezpłatnie.

(mg)
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%