Tegoroczny sezon grzybowy trwa w najlepsze. W okolicznych lasach, zwłaszcza w weekendy, niemal na każdym kroku możemy spotkać nie tylko zapalonych grzybiarzy, którzy mają już swoje „rejony”, potrafią rozróżnić kilkanaście czy kilkadziesiąt gatunków grzybów i do domu zawsze wracają z leśnych wypraw z pełnymi koszykami czy wiadrami. Również ci znacznie mniej doświadczeni mieszkańcy naszego miasta i powiatu coraz chętniej zaglądają do lasu w poszukiwaniu grzybów. Część z nich dopiero uczy się sztuki grzybobrania i rozróżniania gatunków. Okazuje się, że idzie im całkiem nieźle.
Do tej pory w Szczecinku nie odnotowano żadnego przypadku poważnego zatrucia niejadalnymi gatunkami.
- Do dnia dzisiejszego nie wpłynęła do nas żadna informacja i nie mamy takiej wiedzy o ewentualnych przypadkach zatrucia grzybami. Ludzie są ostrożni i zbierają przeważnie te egzemplarze, które znają i co do których są pewni – mówi nam Wiesław Kulik, dyrektor szczecineckiego Sanepidu.
– Nie mówię o przypadkach wystąpienia takich dolegliwości jak np. niestrawność po zjedzeniu grzybów, bo w takich sytuacjach zazwyczaj ludzie nie zgłaszają się do lekarza. Ale nie było w tym sezonie żadnego przypadku, który wymagałby interwencji medycznej.
- Każdy ma także możliwość przyniesienia do nas swoich znalezisk i my tu na miejscu sprawdzamy, czy są to jadalne okazy. I mieszkańcy korzystają z tej możliwości. Nawet przed chwilą było u nas dwóch panów, którzy mieli wątpliwość co do jednego grzyba. Ludzie przychodzą, pytają i upewniają się. Większość przynoszonych do sprawdzenia grzybów jest jadalnych, aczkolwiek zdarzyły się też przypadki grzybów niejadalnych – dodaje nasz rozmówca.
Przypomnijmy, że w okresie sezonu grzybowego mieszkańcy mogą odwiedzać szczecinecką Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną przy ul. Ordona 22. Tu bezpłatnie zasięgniemy porady grzyboznawcy. Każdy grzybiarz, który pojawi się tu ze swoimi zbiorami, może liczyć na pomoc w sprawdzeniu, czy aby na pewno wszystko, co trafiło do naszego koszyka, nadaje się do spożycia.
Poradę dotyczącą grzybów można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach funkcjonowania placówki – od godz. 8 do godz. 15.00. W placówce zatrudnione są dwie osoby mające uprawnienia klasyfikatora grzybów i pomogą nam ocenić, czy dany grzyb nadaje się do spożycia. Wszelkie tego typu porady udzielane są bezpłatnie.
Kierowca tego busa chciał przechytrzyć policję.
Konfidentów nie brakuje.
Kaziu
10:33, 2025-10-17
Nowe – a jednak historyczne. Do ratusza znów wchodzimy
Pochwalcie się jak żeście wieże św Mikołaja spaskudzili bezpowrotnie a nie tu sie ślinicie nad drzwiami co wyglądają jak by były z plastiku
Kustosz
10:21, 2025-10-17
Dwugodzinna batalia o 10-milionowy kredyt.
Tacy specjaliści od zarządzania ze kredytem du… ratują a wykazać się i bez kredytu powspinać koniec z końcem. Podpowiem jak tak w swojej firmie mam co kiesiąc i to bez kredytu. A jak by nie dali 10 baniek to co ? A nic my tylko radni ….
Moeszkaniec
22:23, 2025-10-16
Dzień Edukacji Narodowej w Żółtnicy. Wzruszenia, gratul
Jestem nauczycielem uczącym w Szczecinku, kiedyś pracowałam w szkole gminnej i tak mnie zastanawia, czy nauczyciele uczący na terenie gminy tak słabo pracują? Nie sądzę. W Szczecinku nagrody otrzymuje więcej nauczycieli, a o nagrodach kuratora, krzyżach i medalach nawet nie wspomnę. Dlaczego nikt ich nie docenia? A praca w szkole wiejskiej jest bardzo trudna, wiem bo pracowałam, teraz jeszcze pracuje tam moja ciocia, która nigdy nic nie dostała. Pozdrawiam wszystkich nauczycieli.
gość
19:00, 2025-10-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz