Amatorzy grzybobrania już powoli zacierają ręce szykując się do uprawiania swojego ulubionego hobby. Powoli bowiem rozpoczyna się sezon grzybowy w okolicznych lasach. Jednak nie każdy, kto postanawia wyruszyć na „łowy” i przeszukiwanie leśnego runa, może pochwalić się znakomitą znajomością wszystkich okazów, a brązowe, smakowicie wyglądające kapelusze czasami mogą okazać się nie tym, czym wydają się być na początku
Warto pamiętać, że należy sięgać tylko po te okazy, które znamy i co do których mamy pewność, że ich skosztowanie nie zasieje spustoszenia w naszych organizmach. Jednak nie zawsze to się sprawdza. Co jednak zrobić, kiedy pewności nie mamy? W takich przypadkach z pomocą przyjdzie nam szczecinecki Sanepid.
Każdego roku w okresie sezonu grzybowego mieszkańcy mogą odwiedzać szczecinecką Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną przy ul. Ordona 22. Tu bezpłatnie zasięgniemy porady grzyboznawcy. Każdy grzybiarz, który pojawi się tu ze swoimi zbiorami, może liczyć na pomoc w sprawdzeniu, czy aby na pewno wszystko, co trafiło do naszego koszyka, nadaje się do spożycia
Poradę dotyczącą grzybów można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach funkcjonowania placówki – od godz. 8 do godz. 15.00. W placówce zatrudnione są dwie osoby mające uprawnienia klasyfikatora grzybów i pomogą nam ocenić, czy dany grzyb nadaje się do spożycia. Wszelkie tego typu porady udzielane są bezpłatnie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz