Zamknij
REKLAMA

Dietetyk Ewa Janowicz: TOP 5 produktów na zwiększenie odporności

27.12.2021

Dietetyk Ewa Janowicz: TOP 5 produktów na zwiększenie odporności

W sezonie przeziębieniowym warto wesprzeć swój organizm w budowaniu odporności. Zanim udamy się do apteki warto rozejrzeć się po swojej kuchni, w której mogą znajdować się produkty świetnie poprawiające odporność.

Do takich produktów z pewnością należą:

IMBIR - z uwagi na dużą zawartość olejków eterycznych, gingerolu sprawia, że zarówno nasz mózg, wątroba jak i żołądek pracują wydajniej. Imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, łagodzi także bóle gardła.

KURKUMA- za sprawą zawartej w niej kurkuminie ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, kurkumina chroni przed chorobami mózgu. Jedyną wadą jest fakt, że sama kurkumina słabo się wchłania - dlatego dobrze jest połączyć ją z piperyną zawartą w pieprzu cayenne.

CZOSNEK - z uwagi na zawartość naturalnego antybiotyku allicyny - wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.

MIÓD - zawiera wiele związków podobnych w działaniu do antybiotyków. Należy pamiętać, aby nie spożywać go na gorąco, ani nie przesadzać z ilością (uwaga CUKIER!)

KISZONKI - ogórki, kapusta, buraki -ale uwaga nie kwaszone tylko kiszone- poddane procesowi fermentacji kwasu mlekowego: będą zawierały cenne bakterie wspierające nasze jelita a co za tym idzie odporność.

Warto także wspierać swoją odporność pijąc złote mleko z kurkumą. Aby je wykonać potrzebujemy:

  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • 5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczyptę pieprzu Cayenne,
  • 2 plastry świeżego imbiru.

Imbir należy posiekać, podgrzać, ale nie zagotować mleko – dodać pozostałe składniki, chwilę podgrzewać. Pić świeżo po przygotowaniu. Złote mleko z kurkumą najlepiej smakuje wieczorem po całym zabieganym dniu, szczególnie gdy przemarzliśmy.

Ewa Janowicz, dietetyk kliniczny, Mission Nutrition

 

REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz