W sezonie przeziębieniowym warto wesprzeć swój organizm w budowaniu odporności. Zanim udamy się do apteki warto rozejrzeć się po swojej kuchni, w której mogą znajdować się produkty świetnie poprawiające odporność.
Do takich produktów z pewnością należą:
IMBIR - z uwagi na dużą zawartość olejków eterycznych, gingerolu sprawia, że zarówno nasz mózg, wątroba jak i żołądek pracują wydajniej. Imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, łagodzi także bóle gardła.
KURKUMA- za sprawą zawartej w niej kurkuminie ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, kurkumina chroni przed chorobami mózgu. Jedyną wadą jest fakt, że sama kurkumina słabo się wchłania - dlatego dobrze jest połączyć ją z piperyną zawartą w pieprzu cayenne.
CZOSNEK - z uwagi na zawartość naturalnego antybiotyku allicyny - wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.
MIÓD - zawiera wiele związków podobnych w działaniu do antybiotyków. Należy pamiętać, aby nie spożywać go na gorąco, ani nie przesadzać z ilością (uwaga CUKIER!)
KISZONKI - ogórki, kapusta, buraki -ale uwaga nie kwaszone tylko kiszone- poddane procesowi fermentacji kwasu mlekowego: będą zawierały cenne bakterie wspierające nasze jelita a co za tym idzie odporność.
Warto także wspierać swoją odporność pijąc złote mleko z kurkumą. Aby je wykonać potrzebujemy:
- 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
- 0,5 łyżeczki miodu,
- 5 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczyptę pieprzu Cayenne,
- 2 plastry świeżego imbiru.
Imbir należy posiekać, podgrzać, ale nie zagotować mleko – dodać pozostałe składniki, chwilę podgrzewać. Pić świeżo po przygotowaniu. Złote mleko z kurkumą najlepiej smakuje wieczorem po całym zabieganym dniu, szczególnie gdy przemarzliśmy.
Ewa Janowicz, dietetyk kliniczny, Mission Nutrition
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz