Koła Gospodyń Wiejskich od lat promują żywność regionalną, a teraz na realizację pasji kulinarnej mogą zdobyć nawet 5 tys. zł od Lasów Państwowych! Wyzwanie w Konkursie „Natura od kuchni” realizowanym w ramach projektu „Dobre z lasu” podjęły członkinie KGW „Lawendowy Zakątek”.
W minioną sobotę (16 lipca) świetlica wiejska w Parchlinie zatętniła życiem. Wszystko za sprawą pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”, które zaprosiły na wyjątkowe warsztaty kulinarno – szkoleniowe. Ich inicjatywa to wynik przygotowań do konkursu „Natura od kuchni”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej wprost z polskich lasów. Na uczestników sobotniego spotkania czekała więc porcja „leśnej” wiedzy, ale taż przeróżne naturalne smakołyki, takie jak: dziczyzna, miody, ciasta oraz płody runa leśnego.
[FOTORELACJA]6720[/FOTORELACJA]
Najpierw zebrani wysłuchali krótkiego wystąpienia Natalii Barczewskiej z Nadleśnictwa Połczyn –Zdrój, poświęconego zasadom bezpieczeństwa w lesie. Choć temat wydawał się powszechnie znany, mało kto wiedział jednak jak poprawnie opisać swoje położenie w gęstym lesie bez współrzędnych GPS lub jak zareagować gdy podczas spaceru spotkamy dzikie zwierzę. Następnie wiedzą z zakresu życia i zwyczajów pszczół podzielił się Zbigniew Płotka – mistrz pszczelarstwa z Brusna, a o zaletach spożywania naturalnej, ekologicznej żywności opowiedziała dietetyk Anna Głusek.
Chwilą, na którą wszyscy czekali najbardziej była jednak degustacja specjałów przygotowanych przez utalentowane kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”. Kazimiera Kula przygotowała aromatyczną zupę gulaszową oraz dziczyznę w wersji pieczonej, natomiast Katarzyna Kula rozpieściła zebranych serami własnej produkcji oraz wybornym sosem kurkowym na bazie śmietany. Nie zabrakło też kilku rodzajów pierogów nadziewanych farszem z jagód, grzybów kapeluszowych oraz kurek.
O tym czy przepisy pań z „Lawendowego Zakątka” znajdą uznanie w oczach organizatorów konkursu, dowiemy się jesienią. Już teraz możemy jednak poinformować, że dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi przepisami, dostępna także w formie darmowego pliku do pobrania ze strony internetowej Lasów Państwowych.
1 0
Najprościej z lasu, bez pracy. Wystarczy ubić, zerwać, zniszczyć i zeżreć. Zostawić puszki, butelki i opakowania po jedzeniu. Polskie lasy cierpią przez tych 'złodziei', tego co wspólne, a lasy państwowe na to pozwalają. Kiedy ich rozliczymy?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz