Zamknij

Natura na talerzu. KGW „Lawendowy Zakątek” zaprosiło do Parchlina

07:56, 20.07.2022 Aktualizacja: 08:01, 20.07.2022
Skomentuj fot. Magdalena Michalska fot. Magdalena Michalska

Koła Gospodyń Wiejskich od lat promują żywność regionalną, a teraz na realizację pasji kulinarnej mogą zdobyć nawet 5 tys. zł od Lasów Państwowych! Wyzwanie w Konkursie „Natura od kuchni” realizowanym w ramach projektu „Dobre z lasu” podjęły członkinie KGW „Lawendowy Zakątek”.

W minioną sobotę (16 lipca) świetlica wiejska w Parchlinie zatętniła życiem. Wszystko za sprawą pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”, które zaprosiły na wyjątkowe warsztaty kulinarno – szkoleniowe. Ich inicjatywa to wynik przygotowań do konkursu „Natura od kuchni”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej wprost z polskich lasów. Na uczestników sobotniego spotkania czekała więc porcja „leśnej” wiedzy, ale taż przeróżne naturalne smakołyki, takie jak: dziczyzna, miody, ciasta oraz płody runa leśnego.

[FOTORELACJA]6720[/FOTORELACJA]

Najpierw zebrani wysłuchali krótkiego wystąpienia Natalii Barczewskiej z Nadleśnictwa Połczyn –Zdrój, poświęconego zasadom bezpieczeństwa w lesie. Choć temat wydawał się powszechnie znany, mało kto wiedział jednak jak poprawnie opisać swoje położenie w gęstym lesie bez współrzędnych GPS lub jak zareagować gdy podczas spaceru spotkamy dzikie zwierzę. Następnie wiedzą z zakresu życia i zwyczajów pszczół podzielił się Zbigniew Płotka – mistrz pszczelarstwa z Brusna, a o zaletach spożywania naturalnej, ekologicznej żywności opowiedziała dietetyk Anna Głusek.

Chwilą, na którą wszyscy czekali najbardziej była jednak degustacja specjałów przygotowanych przez utalentowane kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich „Lawendowy Zakątek”. Kazimiera Kula przygotowała aromatyczną zupę gulaszową oraz dziczyznę w wersji pieczonej, natomiast Katarzyna Kula rozpieściła zebranych serami własnej produkcji oraz wybornym sosem kurkowym na bazie śmietany. Nie zabrakło też kilku rodzajów pierogów nadziewanych farszem z jagód, grzybów kapeluszowych oraz kurek.

O tym czy przepisy pań z „Lawendowego Zakątka” znajdą uznanie w oczach organizatorów konkursu, dowiemy się jesienią. Już teraz możemy jednak poinformować, że dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi przepisami, dostępna także w formie darmowego pliku do pobrania ze strony internetowej Lasów Państwowych.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

RomanRoman

1 0

Najprościej z lasu, bez pracy. Wystarczy ubić, zerwać, zniszczyć i zeżreć. Zostawić puszki, butelki i opakowania po jedzeniu. Polskie lasy cierpią przez tych 'złodziei', tego co wspólne, a lasy państwowe na to pozwalają. Kiedy ich rozliczymy?

12:33, 24.07.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%