Zamknij

Tran dla dorosłego a dziecka - czym kierować się przy wyborze?

20:46, 22.03.2024 . Aktualizacja: 20:47, 22.03.2024
Skomentuj

Tran to nieocenione wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Jego regularne spożywanie przyczynia się do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Sprawdź, jak go dopasować w zależności od wieku. Czy istnieją jakieś różnice w tranie dedykowanym najmłodszym a dorosłym? Sprawdź!

Tran - dlaczego warto go stosować?

Tran, w tym tran dla dzieci jest olejem pozyskiwanym z wątroby dorsza atlantyckiego. Jego regularne spożywanie dostarcza organizmowi solidną dawkę kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). W praktyce mowa o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3.

Tran jest cennym źródłem witamin. Niezależnie od tego, w jakiej postaci jest podawany, istotnie wpływa na uzupełnienie niedoborów kwasów tłuszczowych DHA i EPA, których organizm nie jest w stanie wytworzyć w odpowiednich ilościach. Te z kolei wspomagają rozwój, jak również funkcjonowanie układu nerwowego i siatki oka. Są sprzymierzeńcem układu immunologicznego zmniejszając podatność na infekcje. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że są pomocne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Spożywanie tranu, to uzupełnianie niedoborów witaminy D, jakże ważnej zarówno dla odporności, jak również zwiększania wchłaniania wapnia i potasu z jelita. Witamina D jest również istotna w profilaktyce wielu chorób, w tym wątroby i nerek. Jest ważna w profilaktyce krzywicy.

Ponadto tran jest doceniany także z uwagi na zawartość witaminy A, która ma wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, jak również regulację procesów regeneracji skóry. Do tego wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników.

A co, jeśli nie jesteśmy w stanie tolerować smaku oleju z ryb, bądź też jesteśmy na diecie roślinnej? Tu z pomocą przychodzi olej z alg morskich, który stanowi jedno z najlepszych na naszym globie źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Udowodniono naukowo, że organizm przyswaja go i wchłania równie dobrze, jak w przypadku oleju rybnego. 

Tran dla dorosłych - czym kierować się przy wyborze?

Tran dla osoby dorosłej to doskonałe wsparcie dla jej odporności, ale nie tylko. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały sprawiają, że działa kompleksowo na działanie całego organizmu. Jak jednak wybrać ten najlepszy, którego regularnie stosowanie przyniesie realne korzyści dla zdrowia?

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, czy mamy do czynienia z właściwym produktem. Tran z dorsza to nie to samo co olej z wątroby rekina. Ten pierwszy pozyskiwany jest tylko i wyłącznie ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego bądź też innych ryb z rodziny dorszowatych. Z kolei olej z rekina nie jest tranem i w dużej mierze różni się od niego swoimi właściwościami - zawiera znacznie mniejszą ilość kwasów omega-3 i omega-6 i nie można go traktować jako ich podstawowego źródła z pożywienia.

Bardzo istotne jest również to, aby za każdym razem dokładnie zapoznać się ze składem tranu z wątroby dorsza atlantyckiego. Tajemnicą tego dobrej klasy jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Nie bez znaczenia pozostaje także obecność witamin z grupy A i D.

Przy zakupie tranu z myślą o osobie dorosłej kluczowym czynnikiem jest jego wskaźnik Totox. Jest on wyznacznikiem jakości oleju z wątroby dorsza, który stanowi składową miary stopnia utlenienia, jak również zepsucia tłuszczu. Do jego obliczenia potrzebny jest pomiar produktów oksydacji. I tak, dobrej klasy tran powinien wyróżniać się jak najniższym wskaźnikiem Totox. W praktyce mowa co najmniej o wyniku poniżej 25, a najlepiej, aby był jeszcze niższy.

Tran dla dzieci - jak wybrać najlepszy?

Wybierając tran dla dzieci należy kierować się podobnymi kwestiami jak w przypadku produktu dla osoby dorosłej.

Na sam początek należy wziąć pod lupę skład. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym DHA i EPA to absolutny must have, podobnie jak obecność witaminy A i D. Ponadto wskaźnik Totox powinien być możliwie jak najniższy.

Bardzo ważna kwestia - poziom zanieczyszczenia oleju z wątroby dorsza. Niezależnie od tego, czy mowa o tranie dla dzieci czy też tym przeznaczonym dla dorosłych, trzeba weryfikować to, z jakich ryb jest pozyskiwany. Powinny być to okazy dziko żyjące, złowione według rygorystycznych Standardów Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdzeniem tego jest certyfikat MSC. Tym samym możemy mieć pewność, że w tranie dla najmłodszych na próżno szukać metali ciężkich, pestycydów czy też dioksyn, które mają bardzo niekorzystny wpływ na organizm - zwłaszcza ten, który dopiero się rozwija.

Każdy rodzic wie, że maluchy potrafią być bardzo wybredne, jeśli chodzi o smaki i aromaty. Wybierając tran dla dziecka warto zatem sprawdzić jego walory smakowe. Najlepsze produkty na rynku charakteryzują się delikatnym smakiem i zapachem. To bardzo prosty przepis na to, aby przekonać malucha do regularnego spożywania tego prozdrowotnego, złocistego oleju.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%