Zamknij

Jakie nakrycie głowy wybrać dla swojego kucharza?

. + 11:13, 06.11.2023 Aktualizacja: 11:13, 06.11.2023
Skomentuj

Odpowiednie nakrycie głowy dla kucharza jest niezbędnym elementem jego stroju służbowego. Jakiego rodzaju okrycia warto wybierać dla swoich pracowników? Dzisiaj przyjrzymy się bliżej dostępnym modelom i spróbujemy ocenić ich funkcjonalność w czasie intensywnego dnia pracy w kuchni restauracyjnej.

Krótka historia kucharskich nakryć głowy

Historia nakryć głowy dla kucharzy sięga prawdopodobnie bardzo zamierzchłych czasów i pałacowej etykiety. Zgodnie z historycznymi wzmiankami, już kilkaset lat przed naszą erą osoby, które były odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków dla władców, wyróżniane były właśnie nakryciem głowy. Miało to również wpływać na bezpieczeństwo – królowie obawiali się możliwości zatrucia przez wrogów, stąd gotujący dla nich kucharze mieli być godni zaufania i sprawdzeni. Noszenie przez nich określonych elementów ubioru było, do pewnego stopnia, potwierdzeniem zaufania.

„Moda” gastronomiczna zmieniała się z biegiem wieków, naśladując zmiany zachodzące także w cywilnej garderobie. Kształty czapek i toczków przekształcały się, często nawiązując do aktualnie obowiązujących kanonów. Nadal jednak okrycie głowy kucharza stanowiło wyraz jego pozycji w kuchni, jak i chroniło go przed wysokimi temperaturami.

Rodzaje nakryć głowy dla kucharzy

W sprzedaży dostępny jest ogromny wybór profesjonalnej odzieży gastronomicznej, w tym oczywiście nie brakuje różnych rodzajów nakryć głowy. Wśród nich warto wymienić, na przykład, warianty takie, jak:

  • bandana szefa kuchni – nakrycie chętnie wybierane w nowoczesnych lokalach, gdzie kucharze często ubierają się nieco swobodniej; to praktyczne okrycie zapewnia dużą wygodę i świetnie wchłania pot, ponieważ przylega blisko do głowy i włosów,
  • czapka „budyniówka – o charakterystycznym kształcie – oparta na opasce przylegającej do obwodu głowy oraz znacznie luźniejszej górze, którą można nosić lekko spłaszczoną lub postawioną do góry,
  • furażerka kucharska – lekka, niewielka, wyjątkowo elegancka,
  • toczek kucharski – w postaci płaskiej czapeczki o okrągłym kształcie,
  • kucharskie czapki z daszkiem – potocznie określane mianem „bejsbolówek”, najczęściej wybierane w mniej formalnych lokalach oraz w punktach gastronomicznych na świeżym powietrzu.

Jaka powinna być czapka kucharska? Najważniejsze cechy

Dobrej jakości czapka kucharska, czy to „budyniówka”, czy też toczek lub furażerka, powinna wyróżniać się określonymi cechami, wpływającymi na komfort noszenia – najlepiej, by była wykonana z przewiewnych materiałów i dobrze odprowadzała pot.

Dobrze jest także dopasować okrycie głowy kucharza do pozostałych elementów ubioru. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć takiej odzieży, jak bluza kucharska damska lub męska – wyjątkowo ważna, ponieważ chroni ciało przed gorącymi odpryskami oraz zabrudzeniami. Tutaj również kucharze wybierać mogą spośród wielu różnych modeli. Bluza kucharska może przyjąć formę przypominającą zapinaną na guziki, grubszą koszulę lub też fartucha z rękawami. Jej uzupełnieniem będą spodnie kucharskie oraz stosowne obuwie (spełniające normy BHP).

Nie każdy kucharz ją nosi, jednak zapaska kucharska jest dla wielu pracowników gastronomii wygodnym dodatkiem uzupełniającym. Pozwala na dodatkową osłonę odzieży w trakcie przygotowywania posiłków, a często ułatwia także przechowywanie drobiazgów, które kucharze wolą mieć pod ręką. Sama zapaska przypomina niewielki, krótki lub też sięgający niemal do kostek fartuch obwiązywany wokół pasa. 

W przypadku odzieży kucharskiej nie są raczej spotykane takie elementy, jak muszki czy krawaty – to już domena personelu kelnerskiego.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%