Zamknij

Jak transportować torty - praktyczne wskazówki i porady

. + 15:43, 12.09.2023 Aktualizacja: 10:12, 10.04.2024
Skomentuj

Wiele imprez nie może obyć się bez wyjątkowego przysmaku, jakim jest tort. Podaje się go między innymi na weselach, rocznicach, jubileuszach czy urodzinach. Często takie wydarzenia mają miejsce na specjalnej sali, w związku z czym pojawia się problem transportu tortu z cukierni. Dowiedz się, jak bezpiecznie przewozić ciasta i o co trzeba wówczas zadbać.

Wykorzystaj praktyczne porady dotyczące transportu

W czasie transportu ciasta koniecznie pamiętaj o kilku uniwersalnych wskazówkach. Pozwolą one na zachowanie wypieku w doskonałym stanie. Przede wszystkim zatroszcz się o następujące kwestie:

  • Zapewnij ciastu stabilność – Twój wypiek nie może przemieszczać się z miejsca na miejsce w trakcie przejazdu czy przesuwać wewnątrz kartonu. Dlatego też zadbaj o to, by cały pakunek był stabilny, a unikniesz wielu uszkodzeń, czy nawet całkowitego zniszczenia tortu.
  • Utrzymaj właściwą temperaturę – torty często przekładane są kremem lub inną masą, a także ozdobione cukrowymi czy czekoladowymi elementami. Jeśli nie zadbasz o właściwą temperaturę w trakcie transportu, to te fragmentu deseru mogą zacząć się rozpuszczać. Wybierz zatem pojazd z klimatyzacją lub zaopatrz się w opakowania chłodzące czy specjalny żel.
  • Zabezpiecz dekoracje – delikatne, suszone kwiaty, koronki, rzeźby z masy cukrowej – to wszystko może ozdabiać Twój wypiek. Zatroszcz się zatem o to, by te wrażliwe na uszkodzenie elementy nie odpadły od ciasta w trakcie transportu lub się nie pokruszyły. Zapakuj je w karton o odpowiedniej wielkości.
  • Poinformuj kierowcę o cieście – upewnij się, że osoba wioząca pakunek wie, z jak kruchym wyrobem ma do czynienia. Dzięki temu osoba prowadząca pojazd może unikać ostrych zakrętów lub gwałtownego hamowania, co narażałoby tort na zniszczenie w czasie jazdy.

Stosując te praktyczne wskazówki, możesz zminimalizować szanse na to, że coś nieprzewidzianego wydarzy się w czasie jazdy i w efekcie tort nie będzie się nadawał do podania.

Wybierz odpowiednie opakowanie na tort

Bardzo ważnym elementem transportu gotowego i udekorowanego tortu jest dobrze dobrane opakowanie. Zamawiając je, weź pod uwagę kilka czynników, które będą miały wpływ na jego wykorzystanie. Postaw zatem na solidny, mocny karton, który będzie świetną ochroną ciasta. Dopasuj także jego rozmiar do gabarytów deseru, zbyt małe opakowanie zniszczy bowiem przysmak, zamiast go chronić. Szeroki wybór kartonów znajdziesz między innymi tutaj: https://torcik.net/sklep/kartony/. Zatroszcz się też o to, by w opakowaniu znalazł się podkład, który zapewni całości niezbędną stabilizację, zwłaszcza w wypadku ciężkich, piętrowych ciast. Pomocna może okazać się też folia bąbelkowa czy papier do pakowania.

Gdzie kupić najlepsze kartony na tort i inne akcesoria do jego transportu?

Wiesz już, jak bezpiecznie przewozić tort, czas zdecydować, gdzie zamówisz odpowiednie do tego akcesoria, takie jak opakowania czy kartony na ciasto. Dostępne są one w takich sklepach internetowych jak https://torcik.net/. Tam odkryjesz wiele produktów od marek z wieloletnim doświadczeniem w branży cukierniczej, które dostarczają odpowiednie wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%