Musli to popularny posiłek, od którego zjedzenia duża liczba osób rozpoczyna dzień. Nic dziwnego, ta mieszanka płatków zbożowych, orzechów i owoców dostarcza naszemu organizmowi dużo energii oraz właściwości odżywczych. Musli spożywamy najczęściej z dodatkiem mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki. Jest ono łatwe w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu czasu. Co sprawia, że tak chętnie je wybieramy? Jakie wartości odżywcze za jego sprawą dostarczamy organizmowi? Które musli wybrać? Te gotowe, dostępne na półkach sklepowych, czy też przyrządzone przez nas samodzielnie?
Musli ma wiele zalet. Przede wszystkim można je szybko przygotować, a dodatkowo jego wartości odżywcze i skład są nieporównywalnie lepsze, niż płatek śniadaniowych, które często skąpane są w dużej ilości cukru. A cukier niekorzystnie działa na nasz organizm. W składzie musli dominuję obecność płatków, najczęściej owsianych, jedna można spotkać różne rodzaje i wybrać te, które najlepiej nam smakują. Spożycie musli gwarantuje dostarczenie do naszego organizmowi solidnej porcji węglowodanów i błonnika. Węglowodany są źródłem energii potrzebnej organizmowi do funkcjonowania. Błonnik, natomiast zwalcza problemy z układem pokarmowym. Wywołuje również uczucie sytości. Do musli zazwyczaj dodaje się mleko lub jogurt. Dzięki temu taki posiłek jest doskonałym źródłem białka, a występujące w nim dodatki takie jak orzechy czy owoce czynią je jeszcze zdrowszym. Musli to doskonały pomysł na posiłek dla tych, którym zależy na zdrowiu.
Podstawowym składnikiem każdego musli są płatki zbożowe. Wybierz te, które lubisz najbardziej. Nie musisz wybierać jednego rodzaju. Skutecznie możesz łączyć ze sobą kilka. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie musli było zdrowe, pamiętaj dodać do niego porcje orzechów. To cenne źródło zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Do musli warto dodać jakiś owoc. Najlepiej sprawdzą się tu świeże owoce sezonowe. Równie dobrze sprawdzą się owoce suszone np. żurawina, rodzynki. Jeśli lubisz, możesz dodać do musli nasiona chia. Warto dodać do niego świeżo zmielone siemię lniane. Pod żadnym pozorem nie dodawaj do musli cukru. Jeśli wolisz, aby twój posiłek był słodki, w tym celu dodaj do niego miód. Jest to rozwiązanie dla tych, którym nie szkoda czas na przygotowywanie posiłków. Jeśli jednak nie należysz do tego grona, zdecyduj się na zakup jakościowych musli w sprawdzonych sklepach.
Dostępność gotowych musli na półkach sklepowych sprawia, że odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. A wszystko uzależnione jest od tego, co producent musli umieści w opakowaniu. Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na skład umieszczony na opakowaniu musli, które wybieramy. A gwarantujemy Ci, że czyha tu na Ciebie wiele pułapek. Jeśli zależy Ci na tym, aby spożywane przez Ciebie musli było zdrowe, w jego składzie nie powinny znaleźć się cukry i syropy słodzące. Przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy. Skład musli powinien być wolny od sztucznych dodatków smakowych lub zapachowych. A owoce występujące w jego składzie powinny być suszone. Pod żadnym pozorem nie należy kupować musli, w którego składzie znajdziemy owoce kandyzowane. Stanowią one bowiem bogate źródło szkodliwych cukrów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz