W Polsce rum najczęściej można spotkać w ciastach i deserach. Komu jednak nie zdarzyło się pomyśleć, oglądając po raz kolejny kultowych Piratów z Karaibów, że chętnie skosztowałby pirackiego trunku nie tylko w urodzinowym torcie? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o ulubionym napoju kapitana Jacka Sparrowa!
Skąd pochodzi rum? Historycy twierdzą, że najprawdopodobniej z Chin i Indii. Jak to się stało, że największą popularnością cieszy się więc w krajach Ameryki Łacińskiej? Sadzonki trzciny cukrowej, z której powstaje rum, do Europy trafiły wraz z Maurami, a za Ocean w XV wieku za sprawą samego Krzysztofa Kolumba. Roślina doskonale przyjęła się w tamtejszym ciepłym i wilgotnym klimacie. Szybko rozpoczęto więc produkcję trunku na skalę masową. Dziś rum wytwarzany jest m.in. na Barbadosie, Dominikanie, Jamajce, Martynice, w Wenezueli, Trynidadzie, Panamie, Nikaragui i Gwatemali.
Cena butelki rumu zaczyna się już od kilkudziesięciu złotych. Podobnie jak w przypadku innych napojów wysokoprocentowych typu whisky, rozstrzał cenowy jest dosyć spory. Na rynku można znaleźć produkty zarówno za kilkaset, jak i kilka tysięcy złotych.
Rozróżniamy trzy główne style produkcji rumu: angielski, hiszpański i francuski. Pierwszy (angielski) powstaje z melasy – słodkiego syropu o ciemnobrązowym kolorze będącego efektem ubocznym produkcji cukru trzcinowego. Drugi (hiszpański) również jest wytwarzany z melasy, ale jest nieco lżejszy w smaku i krócej fermentuje. Produkowany jest m.in. w Wenezueli i na Dominikanie. Z kolei trzeci (francuski) powstaje na bazie soku z trzciny cukrowej.
Produkcja rumu nie została obwarowana tak licznymi przepisami jak produkcja whisky. Niektóre rumy dojrzewają tylko rok, a inne mogą leżakować w dębowych beczkach lub stalowych zbiornikach nawet 15-20 lat. Czas oraz miejsce dojrzewania wpływają m.in. na barwę trunku.
Rum różni się także zawartością alkoholu, która nie może być mniejsza niż 37,5%, ale nie wyższa niż 81%. Największą popularnością cieszy się rum o zawartości około 40% alkoholu.
Rum najczęściej kojarzy się z trunkiem o charakterystycznym złotym lub bursztynowym kolorze. Ale nie każdy napój alkoholowy z napisem „rum” na etykiecie ma taką samą barwę! Coraz większą popularnością cieszy się także biały rum (bezbarwny). Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem. Często jest wykorzystywany jako baza do drinków. Głównym producentem tego trunku jest Portoryko.
Rum to jeden z ulubionych napojów baristów. Świetnie komponuje się z dodatkami np. gazowanymi napojami typu cola, sokami owocowymi (np. z ananasów lub cytrusów). Można go podawać z mleczkiem kokosowym, wermutem, cukrem trzcinowym, a także bez dodatków. Najpopularniejszym koktajlem tworzonym na bazie rumu jest Cuba Libre, w którego skład oprócz rumu wchodzi także cola, sok z limonki oraz lód.
Więcej informacji na temat rumu możesz znaleźć na stronie: https://dunder.store/kategoria-produktu/rum/
Cegły, krew i mięso – historia zapomnianego zakładu
To osiedle to naprawdę świński rynek
Ty
11:22, 2025-05-09
Show czy polityczny kabaret?
Panie Jakubie, myślę, że Pan Bedka nie uderza w: - Pana Raka, ponieważ ten nie jest już u władzy- w przeciwieństwie do Pana i Pana Taty; - Starostwo, ponieważ Pan Lis zarządza nim dobrze (brak afer, załatwiania pracy, kontynuacja długofalowej wizji). Pozdrawiam
obiektywny
11:14, 2025-05-09
Drogie gadżety (i nie tylko) naszych radnych.
Yebać ich,cieszmy się wiosną❤️
Czuk
11:01, 2025-05-09
Drogie gadżety (i nie tylko) naszych radnych.
Lubczyk,k.a.leson rak i rakowa... Boże co za cyrk
Omega
11:00, 2025-05-09
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz