Urządzenie, które służy nam każdego dnia i przygotowuje aromatyczną kawę, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Ekspres do kawy. Jak dbać i jak czyścić ekspres do kawy, by służył bezawaryjnie przez wiele lat i gwarantował doskonały smak kawy? Przeczytaj nasz poradnik dotyczący czyszczenia ekspresów.
Dlaczego czyszczenie ekspresu jest ważne? Brud, nieprzyjemny zapach, osady z kamienia bardzo niekorzystnie wpływają na smak kawy i na pracę urządzenia, zwiększając ryzyko jego awarii. Jak wyczyścić ekspres do kawy?
Tak naprawdę powinniśmy o niego dbać każdego dnia, usuwając fusy, myjąc pojemnik na mleko i pilnując by tacka ociekowa nie była przepełniona i zabrudzona. Czego używać do czyszczenia ekspresu? Warto przecierać go wilgotną szmatką i usuwać na bieżąco resztki kawy. Codzienne dokładne czyszczenie ekspresu i jego elementów po każdym użyciu nie jest koniecznością.
Proces odkamieniania to jeden z podstawowych obowiązków każdego właściciela ekspresu. Jak często przeprowadzać odkamienianie? To zależy od rodzaju urządzenia, jakie posiadamy. Niektóre nowoczesne ekspresy automatyczne są wyposażone w system autooczyszczania i same sygnalizują konieczność przeprowadzenia odkamieniania. W przypadku tych, które nie posiadają takiej funkcji, warto przyjąć zasadę, że po przygotowaniu kawy w ilości 200-300 porcji konieczne jest odkamienianie.
Jakich środków użyć? Potrzebne będą specjalne tabletki czyszczące i płyn do odkamieniania, który kupimy w większości sklepów ze sprzętem AGD.
Przy czyszczeniu nie należy pomijać elementów ekspresu. System spieniania mleka także wymaga regularnej konserwacji. Należy w tym celu odłączyć rurkę i wyciągnąć dyszę spieniająca mleko. Następnie trzeba ją rozkręcić i w higienicznych warunkach, przy użyciu specjalnej szczoteczki dokładnie wyczyścić. Można do tego celu użyć też specjalnych płynów, które skutecznie rozpuszczą i pomogą pozbyć się resztek mleka. Na koniec trzeba wszystkie elementy systemu mlecznego wypłukać w ciepłej wodzie i zamontować w ekspresie.
Po każdym mieleniu kawy warto usuwać resztki ziaren. Zapobiegnie to ich przedostawaniu się do trudniej dostępnych części urządzenia, a także pozytywnie wpłynie na smak przygotowanej kawy. Raz na jakiś czas należy dodatkowo przeprowadzić gruntowne czyszczenie.
Jak najlepiej wyczyścić młynek? Należy rozkręcić go i wyjąć żarna. Za pomocą specjalnej szczoteczki lub patyczka usunąć resztki kawy z elementów młynka i wyczyścić je bezwonnym alkoholem. Jeśli młynek nie jest bardzo zabrudzony, można użyć także specjalnych tabletek do czyszczenia, które mielimy dokładnie tak samo jak ziarna kawy.
Czyszczenie pojemnika na wodę jest dość proste. Sam pojemnik wystarczy wyjąć z ekspresu i umyć pod bieżącą wodą z zastosowaniem łagodnego detergentu, np. płynu do mycia naczyń. Jeśli w pojemniku jest zamontowany filtr wody, konieczne jest jego wyjęcie na czas mycia.
Czyszczenie bloku zaparzającego trzeba przeprowadzać raz w tygodniu. Należy wymontować go z ekspresu zgodnie z instrukcją producenta i wyczyścić pod bieżącą ciepłą wodą. Ponowne zamontowanie bloku grzewczego w ekspresie jest możliwe dopiero, gdy blok dokładnie wyschnie.
To już wszystkie nasze porady dotyczące konserwacji ekspresów. Dzięki utrzymaniu ekspresu w doskonałym stanie będziesz mógł przez długi czas cieszyć się pyszną kawą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz