Yerba Mate to napój przygotowywany z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego - wiecznie zielonego drzewa, występującego w Ameryce Południowej. Napar ten bogaty jest w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie, pobudzając i oczyszczając organizm.
Witaminy i duża zawartość soli mineralnych sprawiają, że ten niezwykły ekstrakt bardzo często uważany jest za zdrowszy zamiennik kawy. Ostrokrzew paragwajski posiada niewielkie owoce w żółtym, czarnym i czerwonym kolorze. Warto zaznaczyć, że ta roślina może być uprawiana jedynie w Argentynie, Brazylii i Paragwaju.
Picie Yerba Mate korzystnie wpływa na zdrowie, a dzięki regularnemu piciu tego niesamowitego naparu można pozbyć się uciążliwych dolegliwości, które nam towarzyszą. Pobudzający napój z Ameryki Południowej posiada mnóstwo mikroelementów, witamin oraz minerałów, a także wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm. Oprócz tego:
Niesamowite właściwości naparu z Ameryki Południowej sprawiają, że jest on prawdziwym cudem natury!
Na rynku króluje herbata paragwajska Yerba Mate w wielu wydaniach. Znaleźć możemy susz Yerba Mate z dodatkiem aromatów, ziół, owoców, w saszetkach, a także łagodny, mocny. Jednakże rodzaj Yerby zależy od jej pochodzenia. Wyróżnia się 4 najpopularniejsze odmiany Yerba Mate:
Podstawowym zestawem do odpowiedniego przygotowania Yerba Mate jest bombilla i naczynie ceramiczne lub drewniane. Jednakże to tykwa jest najczęściej używana przez Indian do tradycyjnego parzenia naparu. Tykwa posiada wiele zalet, ponieważ kiedy niesiemy gorący napój, nie parzy w dłonie i jest bardzo wytrzymała. Zaś bombilla to specjalna rurka na której końcu znajduje się sitko. Za jej pomocą można spożywać napój oddzielony od suszu Yerba Mate.
Należy pamiętać o prawidłowym parzeniu tego wyjątkowego naparu, zawierającego ogromną ilość witamin i minerałów. Im większa ilość ostrokrzewu paragwajskiego, tym smak Mate będzie intensywniejszy - toteż warto trzymać się zasad, dzięki którym picie Yerby stanie się przyjemniejsze.
Jak zatem przyrządzić odpowiednio ten cudowny napój?
Pierwszym krokiem jest wsypanie suszu do matero tak, aby zapełnić od 1/2 do 3/4 objętości naczynia. Następnie trzeba przesypać ziele na jedną stronę matero i wlać wodę (70-80 stopni Celsjusza) pomiędzy susz a naczynie oraz włożyć bombillę w to samo miejsce. Po około 2-3 minutach można spożywać przygotowany napój. Nie zapominajmy o tym, że sposobów wykonania smacznego napoju paragwajskiego jest bardzo wiele, a dodatki tj. suszone lub świeże owoce, aromaty itp. mogą być dodawane do Yerby według własnego uznania i preferencji smakowych.
Kawa jest popularnym źródłem kofeiny i podobnie jak napar z Yerba Mate - pobudza organizm. Wyrazisty smak i aromat sprawia, że kawa cieszy się uznaniem wielu miłośników, którzy bardzo często sięgają po nią z uwagi na walory smakowe. Efekt pobudzenia po spożyciu kawy jest niemalże natychmiastowy, jednak maksymalne stężenie kofeiny w organizmie ma miejsce po około 30 minutach od wypicia napoju z ziaren kawowca.
Kawa pobudza metabolizm, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz choroby Parkinsona i Alzheimera, redukuje uczucie zmęczenia. Jednakże działa jedynie na chwilę. Gdy pobudzenie znika, organizm zaczyna odczuwać zmęczenie i rozdrażnienie, a kofeina przyjmowana regularnie i w dużych ilościach traci swoje właściwości pobudzające.
Kawa oprócz właściwości pobudzających, posiada także inne zalety, , które korzystnie wpływają na zdrowie. Spożywanie kawy:
Wady spożywania kawy w dużych ilościach
Zasadniczą różnicą obu napojów jest przede wszystkim smak - Yerba Mate jest specyficzna, czasami gorzka, zaś kawa połączona z innymi dodatkami tj. mleko lub cukier jest zazwyczaj słodka. Napar paragwajski dostępny jest na rynku w wielu smakach, dlatego też istnieje możliwość wybrania odpowiedniego, który przypadnie do gustu i własnych preferencji. Yerba Mate pobudza organizm powoli, jednakże czas trwania wzmożonej koncentracji jest znacznie dłuższy niż w przypadku spożycia kawy. Liczne właściwości zdrowotne Yerba Mate sprawiają, że ma przewagę nad kawą. W przeciwieństwie do kawy, Yerba wspiera utrzymanie niskiego poziomu złego cholesterolu. Gdy kofeina przestaje działać, nie grozi nam efekt nagłego osłabienia, co zauważalne jest po spożyciu kawy.
Właściwości yerba Mate są przeważające i sprawiają, że to właśnie ten napój lepiej wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Główną różnicą między kawą a Yerbą jest powolne uwalnianie się kofeiny, dlatego po spożyciu Yerba Mate człowiek otrzymuje długotrwały efekt pobudzenia.
Tereré jest szczególnie popularne w Paragwaju, gdzie jest nieodłącznym elementem codziennego życia, zwłaszcza w gorące dni, ale i w Polsce jest coraz bardziej popularna, bo lata mamy coraz bardziej upalne :)
Aby przygotować tereré, czyli yerba mate na zimno, można postępować według następujących kroków:
1. Wsyp yerba mate do wybranego naczynia (można użyć dowolnego dużego kubka lub szklanego naczynia) do połowy jego objętości.
2. Przechyl naczynie na bok, zakryj wlot dłonią i delikatnie potrząśnij, aby liście się wymieszały.
3. Umieść bombillę (metalowa słomka) w naczyniu, starając się jej później nie ruszać, by nie zatkać otworów.
4. Zalej susz zimną wodą z lodem, aby namoczyć liście. Możesz użyć wody mineralnej, schłodzonego soku owocowego (np. cytrusowego) lub wody z dodatkiem plasterków cytrusów i mięty.
5. Odczekaj kilka minut aż yerba wchłonie wodę i napar się schłodzi.
6. Dodaj więcej wody z lodem podczas picia, aż susz straci swój smak.
Dodatkowe wskazówki:
Można eksperymentować z różnymi dodatkami, jak owoce, zioła (np. mięta) czy nawet soki owocowe bez miąższu, aby uniknąć zatykania bombilli. Popularne są mieszanki smakowe yerba mate, takie jak owocowe czy ziołowe.
Zarówno Yerba Mate jak i kawa to bogate źródło witamin i minerałów. Oba napoje korzystnie wpływają na zdrowie, przyczyniając się do zapobiegania rozwoju licznych chorób i schorzeń. Wybór odpowiedniego "zastrzyku energii" zależy przede wszystkim od własnego gustu i preferencji. Warto zatem sięgnąć po jeden i drugi w celu zweryfikowania, który będzie odpowiednio spełniał oczekiwania konsumenta. Niemniej jednak trzeba pamiętać o rozsądnym spożywaniu tego typu płynów - kofeina w dużej ilości może być niebezpieczna!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz