Zamknij

Wakacje - czas z yerba mate!

MATERIAŁ PARTNERA + 09:14, 09.07.2019 Aktualizacja: 08:25, 10.08.2024

Wakacje to czas, kiedy mamy więcej energii, częściej przebywamy w przyrodzie i korzystamy z piękna letniego klimatu. W Polsce mamy ten rarytas przez kilka zaledwie miesięcy w roku. Wykorzystaj je jak najlepiej! Odciąż swój organizm, zaserwuj mu to, czego o takiej porze potrzebuje. Możemy uczyć się od mieszkańców kolebki yerba mate, czyli Paragwaju. Tam bowiem praktycznie bez przerwy jest gorąco! Jak radzą sobie z wysokimi temperaturami? Oczywiście yerbą!

Terere, czyli yerba mate na lato!

Najlepszym rodzajem wakacyjnej yerba mate jest terere. To nazwa na yerbę zalewaną lodowatą wodą, zamiast ciepłej. Proces przygotowania terere niczym się nie różni od „tradycyjnej” mate. Ale działanie może cię zaskoczyć! Susz yerbowy zalewamy w naczynku wodą z kostkami lodu (musi być naprawdę dobrze schłodzona). Odczekujemy, aż yerba mate wciągnie wodę, dolewamy jeszcze trochę i wsuwamy bombillę. Już można siorbać! Warto pierwsze zalania zrobić z niewielką ilością wody, aby susz dobrze się nasączył. 4-5 zalanie jest już wystarczająco goryczkowe, a na powierzchni pojawia się ukochana przez wielu pianka. Nasza yerba mate dopiero oddaje swoją moc! Jak widać – jako terere jest znacznie bardziej wydajna. Możemy przez cały dzień raczyć się orzeźwiającą, chłodną yerbą, która doda nam energii oraz siły do działania ciepłe, wakacyjne dni.

Jaka yerba mate jest najlepsza do terere?

Mieszkańcy Paragwaju piją swoją klasyczną yerba mate – goryczkową, z pyłem, wędzoną. Ich sposób produkcji mate sprzyja temu, aby przy piciu yerby na zimno wciąż było czuć jej gorzki intensywny smak. Argentyńczycy wybierają jednak do terere gatunki z większymi listkami, praktycznie bez pyłu. A zatem – co kraj to obyczaj! My polecamy dobrać więc yerba mate pod swój gust. Jeśli cenisz goryczkę, najlepsze będą paragwajskie odmiany. Ale kiedy zależy ci bardziej na orzeźwieniu i pysznemu, zielonemu posmakowi – wybieraj świeże yerby z dużymi listkami, albo takie z dodatkiem owoców czy ziół. A jeśli chodzi o owoce – wakacyjna yerba wspaniale sprawdzi się w towarzystwie soczystych owoców! Możesz wrzucić je do naczynka z yerbą, albo po prostu podjadać podczas „siorbania”. Wakacje z Yerba Mate, to najsmaczniejsze wakacje pod słońcem!

Kilka faktów o yerb mate!

Yerba mate to napój przygotowywany z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Ostrokrzew paragwajski naturalnie rośnie w regionach Ameryki Południowej, takich jak północna Argentyna, południowa Brazylia, Paragwaj i Urugwaj. Ostrokrzew paragwajski jest uprawiany głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Plantacje znajdują się w rejonach o wilgotnym, subtropikalnym klimacie, gdzie roślina ma optymalne warunki do wzrostu.

Historia yerba mate.

Yerba mate była tradycyjnie spożywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie przez plemie Guarani. Używali jej zarówno jako napoju, jak i środka leczniczego. Po przybyciu Europejczyków do Ameryki Południowej w XVI wieku, yerba mate została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów. Jezuitom przypisuje się zasługę za pierwsze zorganizowane plantacje yerba mate w XVII wieku.

Z czasem napój zyskał popularność nie tylko wśród miejscowej ludności, ale także wśród europejskich kolonistów. Do końca XIX wieku yerba mate stała się ważnym produktem handlowym w regionie. Obecnie yerba mate jest popularnym napojem w całej Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie, Urugwaju, Paragwaju i południowej Brazylii. Znajduje także coraz większe grono zwolenników na całym świecie, zarówno jako napój tradycyjny, jak i składnik piwa czy kombuchy. Yerba mate jest ceniona za swoje właściwości pobudzające, podobne do kawy, ale z mniejszymi efektami ubocznymi. Spożywanie tego napoju ma także głębokie korzenie kulturowe, symbolizujące przyjaźń i wspólnotę.

Jak przygotować yerba mate terere?

Przygotowanie yerba mate terere jest proste:

Napełnij matero (tradycyjne naczynie) do połowy suszem yerba mate.

Dodaj zimną wodę z kostkami lodu

Po kilku minutach napój jest gotowy.

Użyj zimnej, lodowatej wody.

Możesz dodać:

Plasterki cytryny

Miętę

Dodatki wzbogacą smak i orzeźwiające właściwości napoju.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%