Zamknij

Służby skontrolowały kebaby! Klienci będą załamani...

08:04, 25.07.2023 Aktualizacja: 09:46, 25.07.2023
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Wyniki dla smakoszy tego dania będą ogromnym ciosem. 

Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów z branży gastronomicznej działających na terenie całego kraju.

- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących

- wskazuje Inspekcja. 

Niestety, jak wynika z komunikatu, w 89 podmiotach (81,7 proc. skontrolowanych) stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości.

W 54,1 proc. skontrolowanych dań wykryto takie nieprawidłowości jak m.in. brak w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego mięsa (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną).

Blisko 75 proc. kontrolowanych dań zostało nieprawidłowo oznakowanych. Dotyczyły one różnych kwestii, w tym m.in. takich jak:

  • podmiana asortymentowa – sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu „kebabu jagnięcina” w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
  • nieprawidłowa nazwa dania –  m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box – samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji; 
  • brak wykazu składników – w tym m.in. substancji alergennych;
  • nieprawidłowo podany wykaz składników –  sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
  • umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.

- W efekcie kontroli, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł) - podaje IJHARS. 

(Źródło: www.gov.pl/web/ijhars)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(7)

StaśStaś

9 7

Kebab, to narodowe danie polskich narodowców od wieków! Turecki przysmak nie zawiódł kiboli i narodowców!

10:44, 25.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

mieszkaniecmieszkaniec

6 4

Prawdziwy Polak narodowiec:
-Te, ciapaty, dwa kebaby dla mnie i dla Seby.
-A, i won z Polski

13:15, 25.07.2023
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

iiiiii

3 2

Nie wiem jakiej nacji jesteś, ale w Turcji mieszka cała masa Słowian. Poza tym pracują na swoje utrzymanie i nie oczekują dotacji od nas Polaków, jak to mają we krwi imigranci na zachodzie, którzy twierdzą, że z racji przybycia, należy im się socjal i tak się niszczy kraje narodowe.

20:50, 25.07.2023

NN

2 5

Polaczki to każde ?zjedzą ?

15:08, 25.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DREWNOŁAZDREWNOŁAZ

8 0

A tych wielkich McDonalda, KFC... też kontrolują i sprawdzają ich produkty? Czy tych to się nie kontroluje...

20:39, 25.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

hivhiv

2 4

Dlaczego cały interes kebaba w Polsce przejęli brudasy z indii przynosząc syf brud i hiv?

05:07, 26.07.2023
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

TrolekTrolek

1 1

Każdy średnio-inteligentny Polak wie dlaczego, więc co z Tobą? Bozia rozumu nie dała?

09:05, 26.07.2023

JamJam

1 0

A gdzie wykaz firm okłamujących klientów?

08:11, 26.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

TrolekTrolek

0 0

Dziwne, że kontrola objęła tylko kebsy. Od wielu lat w Kuchennych Rewolucjach Magda odkrywa praktycznie w każdej restauracji wielki syf, przeterminowane składniki, mrożonki i kiepskiej jakości produkty. Przy tym wszystkim zamiana mięsa na inne mięso, czy brak spisu alergenów w sosie to najmniejszy problem. Przynajmniej kebsy robi się na widoku. No, oprócz kuli mocy. Ale przynajmniej w kebsach jest konkurencja nawet w Szczecinku. I to działa, bo jednak w ciągu kilku lat zmian na pierwszym miejscu było już kilka.

09:00, 26.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%