Zamknij

Jakie owoce warto jeść jesienią? To musisz wiedzieć!

11:24, 26.09.2024 . Aktualizacja: 11:24, 26.09.2024
Skomentuj

Okres jesienny bywa problematyczny dla wielu ludzi, chociażby ze względu na rozprzestrzeniające się wirusy i zmienną pogodę. Na szczęście jest wiele domowych sposobów, które umożliwiają skuteczne wzmocnienie układu odpornościowego.
Wystarczy, że jesz odpowiednie owoce i warzywa. Zobacz, co warto jeść jesienią!

Zmiany w swojej codziennej diecie warto wprowadzić już od początku września. To dobry czas, aby kosztować owoców z przydomowego ogrodu, a także warzyw hodowanych
np. na balkonie. Jeśli jesz już owoce i warzywa wspierające organizm jesienią, włącz do swojej codziennej diety orzechy laskowe.

Idealne owoce na jesień, czyli jak wspierać naturalną odporność?

W sezonie jesiennym musisz zadbać przede wszystkim o to, aby Twój organizm miał wszystkie niezbędne składniki odżywcze, minerały i witaminy. Owoce, które warto włączyć w jesiennej diecie to:

  1. Śliwki – to owoc bogaty w witaminę C, A, E oraz witaminy w grupy B. Jeśli chcesz wspomagać swoją odporność i pracę jelit, koniecznie zacznij wprowadzać świeże śliwki do codziennej diety.
  2. Winogrona – doskonały dodatek do jesiennej herbaty, wody smakowej, a także owoc nadający się do produkcji smakowitych dżemów.
  3. Jabłka i gruszki – prawdopodobnie najpopularniejsze jesienne owoce w Polsce. Możesz z nich zrobić musy i sosy dla dzieci, a także przygotować gruszki w syropie na deser.

Dobrym dodatkiem są orzechy włoskie i laskowe. Te pierwsze działają przeciwzapalnie, wspierają układ nerwowy i krwionośny. Codzienne spożywanie orzechów może skutecznie wspomagać budowanie odporności w organizmie człowieka. A zatem w sezonie jesiennym stawiaj na orzechy i inne popularne owoce będące źródłem witamin i minerałów.

Najzdrowsze orzechy idealne na jesień, czyli włoskie i laskowe!

Jeśli szukasz produktów do uzupełnienia swojej jesiennej diety, koniecznie weź pod uwagę dwie popularne odmiany orzechów: włoskie i laskowe. To świetne źródło witamin, minerałów i składników odżywczych.

Choć to dość kaloryczny produkt żywnościowy, to jednak regularne spożywanie nawet niewielkich ilości orzechów dostarcza do organizmu wysokowartościowego białka, kwasów tłuszczowych oraz witaminę B2. Dodatkowo regularne jedzenie orzechów np. laskowych może korzystanie wpływać na obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu.

W jakiej formie najlepiej jeść owoce jesienią?

Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie surowych owoców w sezonie jesiennym. W takiej formie mają najwięcej minerałów i witamin, które będą łatwo przyswajalne przez organizm. Jeśli masz taką możliwość, staraj się jeść codziennie jabłka, kiwi, gruszki, śliwki, a także orzechy laskowe i włoskie.

Takie zestawienie pozwoli Ci skutecznie wspomagać układ odpornościowy, a także utrzymać optymalną wagę ciała przez cały sezon jesienno-zimowy.

Oczywiście możesz jeść też owoce przetworzone np. dżemy lub kremy orzechowe, aczkolwiek w takiej postaci nie będą dostarczać tak wielu składników odżywczych, jak te zerwane prosto z drzewa lub wyciągnięte na surowo ze spiżarni.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%