Podczas spokojnych spacerów po lesie wzmacniamy układ krążenia i wydolność organizmu. Przy okazji warto rozejrzeć się za grzybami. Zawierają one ergotioneinę - substancję, która spowalnia proces starzenia się umysłu, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona czy Alzheimera. Najwięcej tego przeciwutleniacza ma borowik szlachetny.
Seniorzy, którzy spożywają 300 gram grzybów tygodniowo (około pół talerza), są o 50 proc. mniej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI). Ale nawet niewielkie spożycie grzybów w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko MCI, czyli starczego otępienia - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Singapuru.
To dobroczynne działanie grzybów najprawdopodobnie związane jest z ergotioneiną. Ten aminokwas ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ludzie nie są w stanie sami jej syntetyzować. Mogą ją jednak uzyskać dzięki odpowiedniej diecie. Substancja obecna jest w grzybach surowych, suszonych, a także tych poddanych obróbce kulinarnej.
Naukowcy z USA dowiedli, że najwięcej cennego przeciwutleniacza znajduje się w borowiku szlachetnym. Ergotioneinę mają również łatwo dostępne w Polsce boczniaki i pieczarki.
ag/ moc/
Ciasto z wizją11:40, 24.09.2020
4 1
jak jemy grzybki halucynogenne to mamy wizję, że ho ho.. 11:40, 24.09.2020
Gość07:01, 25.09.2020
2 0
Naukowcy z Singapuru !!!!! Najwybitniejsza elita wśród naukowców i borowik szlachetny który o ile mi wiadomo w Singapurze nie występuje, nie zastanawiałeś się nad pisaniem podobnych newsów dla magazynów science fiction? 07:01, 25.09.2020