Zamknij
REKLAMA

Wysokoprzetworzona żywność przyspiesza proces starzenia się

11:26, 02.09.2020 | PAP
Skomentuj PAP
REKLAMA

Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim stopniu przetworzenia powoduje skracanie się telomerów, zakończeń chromosomów, chroniących je przed uszkodzeniami. Proces ten ma związek z biologicznym starzeniem się organizmu - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".

Telomery to markery starzenia się komórki. Wraz z wiekiem skracają się one w wyniku kolejnych podziałów komórkowych. Badania sugerują, że proces ten może przebiegać szybciej lub wolniej w zależności od sposobu odżywiania.

Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii analizowali dane dotyczące 645 mężczyzn i 241 kobiet po 55. roku życia. Uczestników podzielono na 4 grupy w zależności od częstotliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Badani dostarczyli próbki DNA i co dwa lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.

U osób z grupy spożywającej najwięcej żywności przetworzonej często występowała historia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy w rodzinie.

W porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonej żywności, pozostałe trzy grupy miały podwyższone prawdopodobieństwo szybszego skracania telomerów o odpowiednio - 29, 40 i 82 proc.

Wcześniejsze badania wskazywały na silną zależność pomiędzy spożywaniem żywności przetworzonej a nadciśnieniem, otyłością, depresją, cukrzycą typu 2 i niektórymi rodzajami nowotworów.

koc/ agt/

(PAP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (2)

StarzecStarzec

4 1

Dla mnie proces starzenia przyspiesza widok i słuchanie bzdur posłów PIS-u. 11:57, 02.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

lalalala

1 2

i tak wszyscy umrzecie 16:51, 02.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA