Warzywa kapustne, takie jak brokuł czy brukselka, hamują proces zwapnienia naczyń krwionośnych u starszych kobiet – wynika z badań przeprowadzonych w Australii i opublikowanych przez „British Journal of Nutrition”.
Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan i Uniwersytetu Australii Zachodniej porównywali dane dotyczące jadłospisu i zdrowia 684 seniorek. Analiza wykazała, że dieta bogata w warzywa kapustne ma związek z mniejszym poziomem zwapnienia aorty wskazującym na chorobę naczyń krwionośnych.
Prawdopodobieństwo rozległego zwapnienia aorty u kobiet, które spożywały ponad 45 gramów warzyw kapustnych każdego dnia, było o 46 proc. mniejsze niż w przypadku kobiet, które nie spożywały tych warzyw wcale lub spożywały je w małych ilościach.
-Nasze wcześniejsze badania wskazywały, że wysokie spożycie warzyw kapustnych ma związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału lub udaru. Ta analiza sugeruje potencjalną przyczynę. Warzywa te obfitują w witaminę K, która może hamować proces zwapnienia naczyń krwionośnych.
- komentuje autorka pracy dr Lauren Blekkenhorst
koc/ zan/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu iszczecinek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz