Zamknij

Brokuł i brukselka korzystnie wpływają na zdrowie żył

11:38, 21.08.2020 PAP Aktualizacja: 11:40, 21.08.2020
Skomentuj PAP PAP

Warzywa kapustne, takie jak brokuł czy brukselka, hamują proces zwapnienia naczyń krwionośnych u starszych kobiet – wynika z badań przeprowadzonych w Australii i opublikowanych przez „British Journal of Nutrition”.

Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan i Uniwersytetu Australii Zachodniej porównywali dane dotyczące jadłospisu i zdrowia 684 seniorek. Analiza wykazała, że dieta bogata w warzywa kapustne ma związek z mniejszym poziomem zwapnienia aorty wskazującym na chorobę naczyń krwionośnych.

Prawdopodobieństwo rozległego zwapnienia aorty u kobiet, które spożywały ponad 45 gramów warzyw kapustnych każdego dnia, było o 46 proc. mniejsze niż w przypadku kobiet, które nie spożywały tych warzyw wcale lub spożywały je w małych ilościach.

-Nasze wcześniejsze badania wskazywały, że wysokie spożycie warzyw kapustnych ma związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału lub udaru. Ta analiza sugeruje potencjalną przyczynę. Warzywa te obfitują w witaminę K, która może hamować proces zwapnienia naczyń krwionośnych.

- komentuje autorka pracy dr Lauren Blekkenhorst

koc/ zan/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%