Zamknij

Jak przebiega wypalanie kawy?

11:39, 02.12.2021 . Aktualizacja: 11:39, 02.12.2021
Skomentuj fot. Africa Studio / Shutterstock.com fot. Africa Studio / Shutterstock.com

Kawa to napój, który uwielbiają ludzie na całym świecie. Jej aromat, smak i fakt, że dodaje energii sprawia, że entuzjastów kawy nie brakuje. Zanim ziarna kawy zmienią się w aromatyczny napój o ciemnym kolorze muszą być zebrane, wypalone, czasami zmielone i wreszcie zaparzone w gorącej wodzie. W niniejszym artykule wyjaśniamy na czym polega wypalanie kawy.

Wypalanie kawy

Zanim dojdzie do wypalania, ziarna kawy muszą przebyć długą drogę. Kawę uprawia się w tak tzw. pasie kawowym. Terminem tym określa się obszar niedaleko równika. Obejmuje on między innymi Etiopię, Kenię, Brazylię, Kostarykę, Indonezję oraz Wietnam. Z reguły ziarna kawy są transportowane drogą morską. Podczas podróży są spakowane w duże worki. 

Wypalanie kawy polega na oddziaływanie ciepłem na ziarna kawy tak aby te uwolniły swój charakterystyczny smak i aromat. Palenia odbywa się w dużych piecach, w których temperatura zaczyna się od 50 stopni a sięga nawet 250 stopni Celsjusza. Podczas palenia ziarna wyraźnie zwiększają swoją objętość – nawet dwukrotnie. Żeby uzyskać oczekiwany stopień wypalenia ziarna są wypalane przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Tuż po wypaleniu ziarna nie mają intensywnego aromatu, dopiero po kilkunastu godzinach kawa uzyskuje oczekiwany aromat. Dlatego też kawa świeżo wypalona powinna być spożywana kilka dni po wypalaniu.  

Co ciekawe, długie palenie kawy wpływa na mniejszą zawartość kofeiny. Z kolei krótkie palenie pozwala zachować bardziej naturalny smak charakterystyczny dla danego gatunku kawy. Dlatego zadaniem jakie stoi przed dobrą palarnią kawy jest znalezienie balansu pomiędzy dobrym wypaleniem a naturalnymi nutami smakowymi. 

Podczas palenia ziarna zmieniają swoją barwę z koloru zielonego w bardziej ciemnawą (w zależności od stopnia wypalenia jest to być różny odcień brązu). 

Jak kupić kawę świeżo paloną? 

Często można się spotkać z pojęciem kawy świeżo palonej jednak tak naprawdę mało kto wie na czym to polega. Kawa nazywana mianem świeżo palonej to taka która, została wyjęta z pieca nie dawniej niż 14 dni temu. Informacje o dacie palenia można znaleźć na niektórych opakowaniach z kawą. Z logistycznych względów zasmakowanie kawy świeżo palonej jest bardzo trudne, gdy kupujemy kawę z hipermarketu. Sposobem na uzyskanie produktu z podaną datą wypalania jest zamówienie kawy bezpośrednio od palarni np. palarnia kawy sklep internetowy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%