Wiele osób nie decyduje się na samodzielne przyrządzenie bigosu, w obawie o zbyt skomplikowany i czasochłonny proces. W dzisiejszym artykule udowadniamy jednak, że takie obawy są nieuzasadnione, a pieczołowite przygotowanie strawy zapewnia znacznie więcej satysfakcji podczas finalnego kosztowania potrawy. Zatem, jak ugotować swój idealny bigos?
Na wstępie warto jednak podkreślić ogromne znacznie nauki gotowania bigosu dla wszystkich atletów i sportowców. Jak się bowiem okazuje, bohater bieżącej publikacji jest fantastyczną odpowiedzią na bardzo rozległe zapotrzebowanie osób aktywnych fizycznie. Co więcej, teraz wiedzą o tym nawet Holendrzy!
Allard Gooshouwer, sportowiec, influencer i przedstawiciel serwisu Train and Gain opublikował na łamach swego profilu przepis na egzotyczną, a jednocześnie bardzo swojską potrawę - bigos. Jak się okazało, przedstawiony film był strzałem w dziesiątkę, a wielu fanów Allarda szybko wypróbowało przepis na nowość.
Dzieje się tak, gdyż tytułowa strata skutecznie uzupełnia niedobór sportowców podczas reżimu treningowego, ale nie tylko. Bigos sprawdzi się także podczas zimowego okresu, błyskawicznie rozgrzewając organizm i uzupełniając utracone wartości odżywcze. Dodatkowo, każda łyżka jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, wspierając proces regeneracji. Zatem, jak przygotować bigos?
Pierwszym punktem jest rzetelne i pieczołowite przygotowanie wszelkich składników, a następnie usmażenie poszczególnych elementów naszego dania, w tym właśnie cebulki, czosnku oraz samego mięsa. Zarumienienie się produktu oznacza, że jest ono gotowe do dalszej obróbki.
Do mięsa warto dodać kiszoną oraz świeżą kapustę, liście laurowe, grzyby, śliwki, ziele angielskie - zakres składników zależy natomiast od preferencji oraz wyobraźni kucharza. Finalny proces wymaga powolnego duszenia oraz cyklicznego przemieszania wszystkich składników.
Przepis ten można dostosowywać bowiem do indywidualnego smaku, ale również planu treningowego. Wówczas warto zmieniać proporcje składników w zależności od potrzeb naszego organizmu. Tak przyrządzony bigos można spożywać w formie ciepłej strawy lub zimnej przekąski. Każdy atleta z pewnością uzyska niezbędne wartości odżywcze, bez utraty świetnego smaku!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz