Zamknij

Jakie powinny być opakowania gastronomiczne?

16:20, 02.07.2024 . Aktualizacja: 16:20, 02.07.2024
Skomentuj

W biznesach gastronomicznych niezbędne są odpowiednie opakowania, które pozwolą zachować świeżość żywności na dłużej i zabezpieczą ją podczas transportu.

W biznesach gastronomicznych niezbędne są odpowiednie opakowania, które pozwolą zachować świeżość żywności na dłużej i zabezpieczą ją podczas transportu. Takie opakowania przydadzą się również podczas prywatnych przyjęć, kiedy chcemy zapakować gościom jakieś przysmaki na wynos.

Przykładowe artykuły i opakowania w gastronomii

Hurtownia opakowań PAKO posiada w swojej ofercie takie artykuły i opakowania gastronomiczne, jak:

  • talerze, tacki, miski i miseczki - mogą być wykonane z plastiku, a te bardziej przyjazne środowisku - z papieru lub kartonu,
  • kubki, słomki - kubki mogą być plastikowe, papierowe lub styropianowe, zaś słomki - plastikowe, papierowe lub wyprodukowane ze słomy,
  • sztućce - na rynku dostępne są papierowe, drewniane lub plastikowe sztućce,
  • pojemniki na żywność - tekturowe, papierowe lub plastikowe,
  • opakowania na dania typu fast-food - są to wszelkie pudełka na frytki, hamburgery, koperty i boxy na kebaby, rożki na frytki, boxy na makarony, kartony na zapiekankę, tacki przeznaczone pod zapiekanki, itd.,
  • opakowania cukiernicze - przeznaczone są do różnego rodzaju wypieków. Są to kartony na pączki, torty, ciasta i ciastka, papilotki, pudełka, tacki, kartoniki na ciastka, itd.

Opakowania w gastronomii

Opakowania gastronomiczne muszą być wykonane z lekkich, a jednocześnie wytrzymałych materiałów. Lekkich, aby można je było łatwo przenieść z miejsca na miejsce. Wytrzymałych - żeby przetrwały transport i zapobiegały uszkodzeniom żywności, która się w nich znajdzie. 

Opakowania gastronomiczne najczęściej produkuje się z takich materiałów, jak tektura, papier lub plastik. Kluczowe jest to, abyśmy nie musieli się obawiać o stan żywności w czasie przechowywania i transportu. Opakowania gastronomiczne muszą zapobiegać przeciekaniu, popsuciu się, roztopieniu i innym szkodom, które mogą przytrafić się żywności podczas przenoszenia jej lub przechowywania.

Czasami opakowania, które mają służyć do podawania potraw, posiadają dodatkowe walory estetyczne. Dlatego, wybierając opakowania na przyjęcia, takie jak tacki, talerze, miski, papilotki lub kartoniki na ciasteczka, powinniśmy zwrócić uwagę na wygląd konkretnego artykułu.

Opakowania gastronomiczne mają przede wszystkim chronić żywność podczas transportu i przechowywania. Podczas transportu żywność może łatwo ulec uszkodzeniu, a do tego niektóre produkty spożywcze zmieniają swoje właściwości pod wpływem określonych czynników zewnętrznych, na przykład temperatura. Z tych powodów opakowania gastronomiczne muszą chronić żywność przed zniszczeniem, zabrudzeniem i zepsuciem. Odpowiednio zapakowane jedzenie na dłużej zachowa świeżość i estetyczny wygląd. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%