Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje solidnych i wytrzymałych opakowań, które mają chronić jedzenie przed uszkodzeniem i utratą właściwości, przedłużać trwałość żywności oraz ułatwiać jej transport.
Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje solidnych i wytrzymałych opakowań, które mają chronić jedzenie przed uszkodzeniem i utratą właściwości, przedłużać trwałość żywności oraz ułatwiać jej transport. Niektóre opakowania cukiernicze mogą pełnić także funkcję dekoracyjną.
Opakowania cukiernicze są kluczowe w profesjonalnych cukierniach, ale przydają się również wtedy, kiedy wyprawiamy przyjęcie. Takie opakowania chronią wypieki przed uszkodzeniem i przedłużają ich świeżość, a w przypadku opakowań na wynos - ułatwiają transport żywności.
Przykładowe opakowania cukiernicze, które oferuje hurtownia opakowań PAKO, to:
Przykładowe opakowania gastronomiczne to m.in.:
Opakowania gastronomiczne można podzielić ze względu na materiał, z którego zostały wyprodukowane - papierowe, tekturowe, drewniane, wyprodukowane z trawy i trzciny cukrowej, plastikowe, wykonane z innych tworzyw sztucznych, niż plastik…
Drewno, papier i tektura są neutralne dla środowiska naturalnego i całkowicie odnawialne, dlatego można je łatwo poddać biodegradacji. Z papieru produkuje się m.in.: kartony, torby, torebki, pudełka.
Trawa i trzcina cukrowa szybko rosną, a ich uprawa nie jest wymagająca. Trzcina jest bardzo odporna na rozdarcia, dlatego produkuje się z niej pudełka.
Bambus także nie jest wymagający pod kątem produkcji, a do tego szybko rośnie. Z bambusu produkuje się m.in.: patyczki i tacki. Opakowania bambusowe są lekkie i wytrzymałe, jak również odporne na pleśnie, grzyby i procesy gnilne.
PET z kolei jest tworzywem sztucznym, które jest:
Z PET produkuje się butelki, słoiki, tacki, pokrywki i inne opakowania przydatne w branży cukierniczej.
Opakowania cukiernicze i gastronomiczne służą do transportu i przechowywania żywności. Mają ją chronić przed uszkodzeniem, niekorzystnym działaniem czynników pogodowych, na przykład słońca, które może powodować psucie się żywności lub utratą jej właściwości. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne powinny być też lekkie i poręczne, aby można było je łatwo przenieść z miejsca na miejsce. Niektóre opakowania pełnią również funkcję dekoracyjną. Takie artykuły dekoracyjne często są pozłacane i pokryte powłoką odporną na tłuszcze.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz