Zamknij

Jakie powinny być opakowania cukiernicze?

20:37, 29.04.2024 . Aktualizacja: 20:37, 29.04.2024
Skomentuj

Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje solidnych i wytrzymałych opakowań, które mają chronić jedzenie przed uszkodzeniem i utratą właściwości, przedłużać trwałość żywności oraz ułatwiać jej transport.

Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje solidnych i wytrzymałych opakowań, które mają chronić jedzenie przed uszkodzeniem i utratą właściwości, przedłużać trwałość żywności oraz ułatwiać jej transport. Niektóre opakowania cukiernicze mogą pełnić także funkcję dekoracyjną.

Funkcjonalne i estetyczne opakowania cukiernicze

Opakowania cukiernicze są kluczowe w profesjonalnych cukierniach, ale przydają się również wtedy, kiedy wyprawiamy przyjęcie. Takie opakowania chronią wypieki przed uszkodzeniem i przedłużają ich świeżość, a w przypadku opakowań na wynos - ułatwiają transport żywności.

Przykładowe opakowania cukiernicze, które oferuje hurtownia opakowań PAKO, to:

  • składane kartony,
  • składane i zamykane pojemniki, 
  • złote krążki,
  • tacki pod tort,
  • papilotki do muffinów,
  • podkłady pod tort.

Opakowania w branży gastronomicznej

Przykładowe opakowania gastronomiczne to m.in.:

  • pudełka,
  • tacki,
  • kubełki,
  • papiery pakowe,
  • koperty,
  • pojemniki,
  • torby,
  • kubki na wynos.

Opakowania gastronomiczne można podzielić ze względu na materiał, z którego zostały wyprodukowane - papierowe, tekturowe, drewniane, wyprodukowane z trawy i trzciny cukrowej, plastikowe, wykonane z innych tworzyw sztucznych, niż plastik…

Drewno, papier i tektura są neutralne dla środowiska naturalnego i całkowicie odnawialne, dlatego można je łatwo poddać biodegradacji. Z papieru produkuje się m.in.: kartony, torby, torebki, pudełka.

Trawa i trzcina cukrowa szybko rosną, a ich uprawa nie jest wymagająca. Trzcina jest bardzo odporna na rozdarcia, dlatego produkuje się z niej pudełka.

Bambus także nie jest wymagający pod kątem produkcji, a do tego szybko rośnie. Z bambusu produkuje się m.in.: patyczki i tacki. Opakowania bambusowe są lekkie i wytrzymałe, jak również odporne na pleśnie, grzyby i procesy gnilne.

PET z kolei jest tworzywem sztucznym, które jest:

  • przezroczyste, 
  • wytrzymałe, 
  • twarde,
  • sztywne,
  • odporne na czynniki atmosferyczne i chemiczne. 

Z PET produkuje się butelki, słoiki, tacki, pokrywki i inne opakowania przydatne w branży cukierniczej. 

Opakowania cukiernicze i gastronomiczne służą do transportu i przechowywania żywności. Mają ją chronić przed uszkodzeniem, niekorzystnym działaniem czynników pogodowych, na przykład słońca, które może powodować psucie się żywności lub utratą jej właściwości. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne powinny być też lekkie i poręczne, aby można było je łatwo przenieść z miejsca na miejsce. Niektóre opakowania pełnią również funkcję dekoracyjną. Takie artykuły dekoracyjne często są pozłacane i pokryte powłoką odporną na tłuszcze.  

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%