Zamknij
10:54, 17.11.2019
Kolejny raz Klub Aktywnego Seniora przygotował dla seniorów nie lada atrakcję. Tym razem przez dwa dni (ostatni czwartek i piątek) seniorzy spotkali się, by wspólnie popichcić. Warsztaty odbyły się w siedzibie SAPiK przy ulicy Kilińskiego. Klub Aktywnego Seniora istnieje już w Szczecinku od kilku miesięcy, ale nie zwalnia tępa. Były wykłady na temat zdrowia, wspólne układania kwiatów, spotkania integracyjne? teraz przyszedł czas, by wspólnie zając się kuchnią. Pod nóż trafiła dynia. I chociaż jest wciąż mało popularnym warzywo, podczas warsztatów okazało się, że jest ona niezwykle wdzięcznym produktem, który można przyrządzić na słodko jak i wytrawnie. Dynia, jak każde intensywnie pomarańczowe warzywo jest skarbnicą beta-karotenu będącego silnym przeciwutleniaczem. Pomaga organizmowi w walce z tzw. stresem oksydacyjnym, czyli niszczy wolne rodniki. Dodatkowo zawiera witaminę A,B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A pomaga w walce ze ?złym? cholesterolem, zapobiega tym samym miażdżycy, chorobom serca (zawał czy udar mózgu). Dynia wpływa także korzystnie na wzrok. Jest podstawą wielu diet, ponieważ jest niskokaloryczna - w 100 g surowej rośliny jest raptem 26 kcal. Jest też znakomitym źródłem błonnika. Podczas warsztatów seniorzy przygotowywali koktajle, tarte z dynią i naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym. Były też grzanki z dynią, serem pleśniowym i rukolą. Podczas warsztatów jak zawsze towarzyszył seniorom dobry humor. Jak zapowiadali, wprowadzą te specjały do swojego menu.
Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres:

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz