Zamknij

Czy kawa z palarni warta jest swojej ceny? Sprawdzamy!

13:47, 11.08.2022 . Aktualizacja: 13:47, 11.08.2022
Skomentuj

Kawa - dla jednych jest napojem pobudzającym do działania, a dla innych formą deseru i chwilą rozkoszy. Niezależnie od tego, w jaki sposób traktujemy ten napój, powinien on być dobrej jakości. Picie kawy przynosi wiele korzyści, więc warto zadbać o to, aby ziarna były starannie wyselekcjonowane. Czy istnieje różnica pomiędzy zwykłą i tanią kawą sieciowej, popularnej marki, a tą droższą z tradycyjnych palarni? Zdecydowanie tak! Powodów do wyboru wysokogatunkowej kawy jest wiele, a oto kilka z nich.

Kawa - dla jednych jest napojem pobudzającym do działania, a dla innych formą deseru i chwilą rozkoszy. Niezależnie od tego, w jaki sposób traktujemy ten napój, powinien on być dobrej jakości. Picie kawy przynosi wiele korzyści, więc warto zadbać o to, aby ziarna były starannie wyselekcjonowane. Czy istnieje różnica pomiędzy zwykłą i tanią kawą sieciowej, popularnej marki, a tą droższą z tradycyjnych palarni? Zdecydowanie tak! Powodów do wyboru wysokogatunkowej kawy jest wiele, a oto kilka z nich.

Świeżość kawy wpływa na smak

Nie trzeba być wybitnym smakoszem, aby rozpoznać różnicę pomiędzy kawą przemysłową a rzemieślniczą. Produkowana w fabrykach i wielkich koncernach jest znacznie mniej aromatyczna. Przyczyn można szukać w wielu aspektach. Jednym z nich jest fakt, że kawa ta jest wytwarzana i pakowana masowo, a gotowe paczki bardzo długo czekają na finalnego nabywcę. Załadunek, transport, składowanie w magazynach, a następnie na półkach sklepowych. Długi czas przydatności sprawia, że markety bardzo często robią spore zapasy, które najczęściej nie od razu trafiają do koszyków konsumentów. Sięgając po kawę przemysłową, trzeba liczyć się z faktem, że kawa może być już "przeleżana", a to wiąże się z utratą cennych walorów smakowych i aromatycznych. W tym przypadku, im więcej sprzedanego towaru, tym większy zysk dla przedsiębiorstwa.

Dla palarni liczy się jakość, nie ilość

Rzemieślnicza palarnia kawy nie skupia się na masowych ilościach, a na jakości swojego produktu. Zamówienia są realizowane na bieżąco, dzięki czemu wprost z produkcji do klienta trafiają świeże ziarna kawy. Nie wietrzeją, nie zmieniają smaku i aromatu na skutek długiego przebywania w opakowaniach czy nieprawidłowego transportu i składowania. Doskonała kawa to efekt wypalania ziaren na bieżąco zgodnie z zapotrzebowaniem.

Sposób wypalania kawy rodzi różnorodność

Jak wiadomo kawa kawie nierówna. Występują różne stopnie wypalenia, a każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Wybierając kawę przemysłową, należy mieć na uwadze, że różnorodność ta jest zdecydowanie mniejsza. W przeważającej większości spotkać można kawę wypaloną w stopniu ciemnym (szybkie wypalanie w wysokiej temperaturze), co zmniejsza zawartość kofeiny i niweluje wszelkie subtelne różnice wynikające z różnego pochodzenia ziaren i sposobu ich uprawy. Natomiast każda palarnia kawy podchodzi do procesu palenia tradycyjnie - proces wolny i spokojny pozwala na uzyskanie kawy w różnych stopniach wypalenia: jasnym, średnim i ciemnym. Dzięki temu możliwe jest znalezienie ulubionej, wyjątkowej kawy, która odpowiednio pobudza kubki smakowe swoimi smakowymi niuansami.

Pochodzenie ziaren i ich uprawa

Palarnia kawy pozyskuje kawę najwyższej jakości, pochodzącą często z naturalnych upraw o doskonałych warunkach klimatycznych oraz wolnych od środków chemicznych i biologicznych. Zbierane ręcznie są selekcjonowane, aby do zbioru trafiały wyłącznie dobre i dojrzałe ziarna. Natomiast koncerny bardzo często korzystają z plantacji wspomaganych chemią, aby przyspieszyć ich wzrost i zbiory ziaren w celu zwiększenia potrzeb produkcyjnych. Co więcej, zbieranie odbywa się maszynowo, zatem selekcja ziaren dobrych i złych właściwie nie występuje. Za tym idzie niestety gorszy smak i jakość kawy, która trafia do filiżanek klientów.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%