Łosoś to popularna ryba morska ceniona przez konsumentów za walory smakowe oraz szerokie wykorzystanie kulinarne. Najpopularniejszy sposób serwowania łososia to wersja pieczona lub grillowana. W jakich innych potrawach można wykorzystać łososia? Dlaczego ryby morskie powinny gościć na naszych stołach?
Właściwości odżywcze łososia stawiają go obok innych produktów zaliczanych do tzw. superfoods. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych.
Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość w łososiu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka. Obecność w diecie produktów zawierających kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to wskazanie dietetyczne dla osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego, dyslipidemię i inne choroby metaboliczne, do których zalicza się otyłość, cukrzycę typu 2. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych np. choroba Alzheimera.
Łosoś jest bardzo pożądany w jadłospisie tzw. diety płodności ze względu na wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdolności prokreacyjne. Obecność kwasów dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego w diecie przyszłej mamy korzystnie oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży i samego porodu.
Łosoś jest dostępny pod postacią ryby świeżej lub jako łosoś wędzony na zimno, lub na gorąco. Obie formy popularnej ryby mogą być z powodzeniem wykorzystane w kuchni. Poznaj ciekawe i proste przepisy na dania z łososiem, których nie znałeś. Naleśniki z wędzonym łososiem i warzywami świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę lub lunch na wynos do pracy. Z kolei pikantna tajska zupa z łososiem na mleczku kokosowym przeniesie nas do tajemniczej Azji zachwycającej różnorodnością kolorów, smaków i aromatów.
Składniki na 4 porcje:
Pierwszym krokiem do przygotowania wytrawnych naleśników z łososiem będzie przygotowanie ciasta na naleśniki. Obrane warzywa (ziemniaki, marchew, seler) należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostawić na kilka minut i odcisnąć sok. Następnie w dużej misce należy wymieszać mąkę i jaja, po czym dodać starte wcześniej warzywa. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 4 porcje i usmażyć na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony. Na usmażonych naleśnikach układamy wędzonego łososia, kleks kwaśnej śmietany i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Składniki na 2 porcje:
Do przygotowania pikantnej tajskiej zupy z łososiem będziemy potrzebować duży garnek. Na rozgrzanym oleju podsmażamy starty imbir, kurkumę, posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie składniki zalewamy 1 litrem wody, dodajemy sos rybny, trawę cytrynową i gotujemy przez około 30 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy przez 15 minut. Po upływie kwadransa dodajemy posiekaną kolendrę, która jest nieodzownym składnikiem tajskiej kuchni. Dzieło zwieńczy dodanie łososia pokrojonego w grubszą kostkę, którego gotujemy w zupie około 5 minut. Po przelaniu do talerzy danie posypujemy pokrojoną dymką.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz