logo iszczecinek.pl

Polecamy Samochód dla filii ŚDS w Gwdzie Wielkiej zakupiony Kolizja 3 aut na łuku w Jeleniu Co u rolników w powiecie? Sprzęt AGD, mniejsze paczki i ... akordeon! Laboratorium PODIMED-u wśród najlepszych w kraju Polecamy

29.12.2017 16:05
A A A
Zdjęcie do artykułu Wiesław Kulik odebrał akt powołania na stanowisko Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Szczecinku
fot. Piotr Rozmus

Aż trudno uwierzyć, że kolejny rok powoli odchodzi w zapomnienie. Dziś (29.12.2017) odbyła się ostatnia w tym roku sesja Rady Powiatu. Obrady rozpoczęły się bardzo miłym akcentem, bowiem starosta Krzysztof Lis przekazał Wiesławowi Kulikowi akt powołania na stanowisko Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Szczecinku. Warto przypomnieć, że Wiesław Kulik pełnił obowiązki wynikające z rzeczonej funkcji od 1 lipca 2017 roku.

W części interpelacyjnej głos zabrał radny Tomasz Wójcik, który przywołał temat spółki PKS. Rady powrócił do tematu kursów, które szczecinecki przewoźnik zamierza zawiesić wraz z nadejściem nowego roku. Poprosił o przedstawienie szczegółowych danych statystycznych dotyczących wspomnianych połączeń, które w konsekwencji przełożyły się na podjęcie takiej decyzji. Radny Wójcik poruszył również kwestię kończącej się współpracy spółki z firmą Eurolines. W tym przypadku radnego interesowały końcowe, finansowe rozliczenia między kontrahentami. Starosta Krzysztof Lis zadeklarował, że na obie interpelacje udzieli pisemnej odpowiedzi w najbliższym czasie.

W części uchwałodawczej radni podjęli 7 uchwał.

Ostatnie spotkanie w roku to oczywiście znakomita okazja do podziękowania za wspólną pracę i  złożenia noworocznych życzeń. Pierwszy uczynił to starosta Krzysztof Lis.

- Koniec roku to zawsze czas pewnych podsumowań. Ja chciałbym państwu serdecznie podziękować za to, że nasze obrady miały tylko i wyłącznie merytoryczny wymiar (…) W nadchodzącym roku życzę państwu  wszelkich sukcesów, spełnienia planów i zamierzeń, dotyczących życia osobistego, ale również pracy zawodowej i społecznej, abyście czerpali państwo z tego co robicie na co dzień, wiele satysfakcji (…) Życzę państwu, ale również sobie i Zarządowi Powiatu, aby wszystkie nasze plany dotyczące przyszłorocznego, niezwykle ambitnego budżetu udało się zrealizować (…)

Następnie przy mównicy pojawił się radny Jerzy Dudź:

- Ja również chciałem państwu bardzo podziękować za współpracę. Dziękuję panu staroście, członkom Zarządu, pani przewodniczącej oraz wszystkim radnym. Dziękuję również wszystkim pracownikom starostwa, a w sposób szczególny pani skarbnik, dla której koniec roku to czas wyjątkowo wzmożonej pracy. Życzę wszelkiej pomyślności.(…)

Ostatnie w tym roku posiedzenie Rady Powiatu zakończyły życzenia Przewodniczącej Doroty Chrzanowskiej.

- Życzę państwu, pracownikom starostwa oraz naszym mieszkańcom spełnienia w życiu zawodowym i prywatnym, zdrowia oraz samych sukcesów i wytrwałości w dążeniu do realizacji  marzeń (…)

Oczywiście nie mogło zabraknąć toastu za pomyślność w  Nowym Roku 2018, który radni  wznieśli symboliczną lampką szampana.

Piotr Rozmus