logo iszczecinek.pl

Polecamy Darmowa komunikacja miejska od września 2019! Koniec ruchu wahadłowego na Szczecińskiej? Lodowisko może już na weekend Antoni Borys powołany do kadry Polski TIR zjechał z drogi i zaorał pole Polecamy

Szlachetna whiskey – sprawdź, ile jej rodzajów potrafisz rozpoznać!

31.05.2018 16:13
A A A
Zdjęcie do artykułu Szlachetna whiskey – sprawdź, ile jej rodzajów potrafisz rozpoznać!
fot. MATERIAŁ PARTNERA

Trudno o trunek, który bardziej kojarzy się z dostojeństwem, elegancją i klasą. Podawana z reguły na lodzie, w kwadratowej szklance, jest domeną gentlemanów, którym towarzyszy wraz z dymem gatunkowego cygara. Kultura picia whiskey jest powszechnie znana na całym świecie, choć najbardziej ceni się ją na Wyspach Brytyjskich oraz w USA. Wytrawni amatorzy potrafią bezbłędnie rozróżnić typy whiskey. A jest ich, o dziwo, całkiem sporo!

Po pierwsze – nie jesteśmy maniakami, którzy na widok whiskey z colą odmawiają dziesiątkę różańca za duszę winowajcy, który popełnił niewybaczalny błąd przygotowując takiego drinka. Z whiskey jest podobnie jak z winem – wyrabianie w sobie zmysłu wyczuwania bukietu trwa latami i wymaga bardzo wielu degustacji, opartych na dziesiątkach wyrobów z całego świata.

Malt whiskey

Jest to whiskey produkowana ze słodu jęczmiennego. Jej produkcja objęta jest wieloma obostrzeniami, na przykład takim, że może być ona wyprodukowana tylko z jednego rodzaju ziarna i nie może podlegać wymieszaniu. Whiskey słodowa jest powszechnie dostępna i dobrze znana zarówno amatorom tych alkoholi, jak i weekendowym degustatorom.

Grain whiskey

W procesie produkcji tego typu whiskey bierze udział także jeden inny typ zboża, na przykład pszenica lub żyto. Z mieszanki składników, wykorzystanych do wytworzenia grain whiskey wybiera się jeden, który ma wiodący wkład procentowy i wykorzystuje w nazwie alkoholu.

Duży wybór whisky z dostawą do domu: Alkohol-online.pl/21-whisky

Blended whiskey

Jest to whiskey, która powstała poprzez zmieszanie kilku rodzajów alkoholi zbożowych czy słodowych. Ilość i jakość zmieszanych wyrobów decyduje o niepowtarzalnym, unikatowym bukiecie smakowym (w niektórych przypadkach miesza się aż kilkadziesiąt różnych rodzajów whiskey). Blended whiskey to typ, który przeważa na półkach sklepowych.

Whiskey szkocka

Jest to whiskey, która z reguły podlega procesowi produkcji, opartemu na dwukrotnym destylowaniu. Etykietę sławetnej, szkockiej whiskey może uzyskać wówczas, gdy została wyprodukowana w całości na terenie tego kraju oraz leżakowała w beczkach przez co najmniej 3 lata. To gatunkowy i dobry alkohol, jego sława sprawiła, że często słowo „whiskey” i „szkocka” używane są zamiennie.

Whiskey USA

Amerykańskie whiskey oparte są w większości na zacierze z żyta i kukurydzy. Proces destylacji odbywa się w taki sposób, że wyroby mają zawsze minimalnie tę samą zawartość procentową zacieru użytego do produkcji, a także zawartość alkoholu przekraczającą 80%. Gatunkowa, amerykańska whiskey powinna dojrzewać w beczce około 2 lata.

Warto na koniec dodać, że whiskey produkowana jest w różnych częściach świata, także tych bardzo egzotycznych. Sporą popularnością cieszy się w Indiach, gdzie jest historyczną pozostałością po kolonii brytyjskiej. Za jej produkcję wzięli się także Japończycy, a nawet Szwedzi. Każdy z tych alkoholi posiada swój unikatowy smak i aromat.

 

- MATERIAŁ PARTNERA -

Komentarze

comments powered by Disqus

Popularne tematy w dziale Aktualności